Izmjene Zakona o radu u Srpskoj "pale" u zaborav

Izmjene Zakona o radu, o kojem su žustre rasprave vodili poslodavci i sindikat dvije godine, više niko i ne spominje, a trenutno se i ne zna kada će preostala dva neriješena pitanja ponovo naći na dnevnom redu socijalnih partnera.

Republika Srpska 27.07.2020 | 07:18
Izmjene Zakona o radu u Srpskoj "pale" u zaborav

Već je probijen i rok prema kojem su izmjene Zakona o radu trebalo da se nađu pred poslanicima Narodne skupštine RS, jer je planom rada te institucije bilo predviđeno usvajanje tog akta u drugom kvartalu ove godine. Posljednji sastanak socijalnih partnera o toj temi održan je u februaru i od tada niko ne spominje izmjene Zakona o radu.

- Radna grupa koja je zadužena za izmjene Zakona o radu na posljednjem sastanku dogovorila je da održimo još jedan sastanak na kojem ćemo napraviti konačan prijedlog potencijalnih izmjena. Međutim, taj sastanak nije održan. Ne znamo ni mi zbog čega. Prvo zbog pandemije virusa korona, a sada ne znamo šta je razlog zašto se ne sastajemo. Nema ni nagovještaja da bi taj sastanak mogao uskoro biti održan - rekao je sekretar Saveza sindikata RS  Goran Stanković.

Naglasio je da iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS imaju informacije da bi se izmjene Zakona o radu mogle naći ponovo na dnevnom redu kada se završi rad na Zakonu o zaštiti od nasilja i uznemiravanja na radu i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji invalida.

- Iskren da budem, ne znam ni u kom smjeru će sve to dalje ići. Ozbiljno kasnimo sa izmjenama Zakona o radu. Ne znam šta da kažem. Nemamo nikakvih naznaka kada bi to ponovo sve moglo da se nađe na stolu socijalnih partnera  - naveo je Stanković.

Podsjetio je da su poslodavci i sindikat usaglasili većinu pitanja u vezi sa izmjenama Zakona o radu, te da su ostala dva sporna, odnosno uvećanje godišnjeg odmora po osnovu radnog staža, dok se drugo odnosi na regres.

U Uniji udruženja poslodavaca RS uvjereni su da će se priča o izmjenama Zakona o radu završiti u ovoj godini.

- Radna grupa koja je zadužena za izmjene Zakona o radu trebalo bi da održi još jedan sastanak. Nakon toga na potezu je Vlada Srpske koja treba da donese konačnu odluku o onim pitanjima o kojima se nismo mogli usaglasiti i da usvoji taj akt. Većina pitanja je riješena  - naveo je predsjednik  Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić i dodao da su prethodnih godina poslodavci sa sindikatom uspjeli da riješe većinu ključnih pitanja koja se odnose na Zakon o radu.

Protesti u FBiH 

Savez samostalnih sindikata FBiH najavio je za danas protestnu šetnju  povodom stavljanja na dnevni red sjednice federalnog Parlamenta izmjena i dopuna Zakona o radu u vrijeme epidemije virusa korona. Iz Sindikata ističu da protestnom šetnjom žele na miran i dostojanstven način ukazati na sve negativnosti po radnička prava koje nose predložene izmjene i dopune Zakona o radu.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Andric

27.07.2020 07:42

Kao prvo,blize se izbori,pa zato vlast nema vremena za ovakve stvari trenutno.Kao drugo,ako ovakav zakon o godisnjim odmorima datira jos iz vremena bivse SFRJ,ne znam sta je sas sporno.A sto se tice regresa,ako ce ga uvoditi kao obaveznoh,neka i drzava se odrekne dijela komunalne ili republicke takse,pa onda mozemo pricati o regresu.Ne moze se stalno ici na teret poslodavca.I onda se pitate sto je potrosacka korpa poskupjela.Odgovor se sam namece...

ODGOVORITE
Name

Bitno

27.07.2020 09:03

Osnovna greska kod zadnjeg Zakona o radu je to sto je otpremnina kod otkaza ogranicena na 6 plata, pa tako radnik sa 18 i sa 36 godina rada u firmi dobiju isto.Takodje ako je otkaz neopravdan i radnik se vrati sudski , moze dobiti max 12 plata(ako su ga vjesto poslali na cekanje prije otkaza onda je to 6 plata), a sudski procesi traju godinama pa je radnik ostecen za nekih 50-tak plata.Isto tako , isti zakon u FBIH,Srbiji,Hrvatskoj predvidja da muskarci mogu ranije u penziju, odbije im se nekih 4% po godini do penzije , samo u Srpskoj toga nema.Cini mi se da partneri u odlucivanju (novokomponovani biznismeni) zdusno rade na umanjenju radnickih prava.Isto tako moram da kazem da na zapadu uvode restorane u preduzeca, a mi smo to ukinuli, isto kao zdravstvenu sluzbu u okviru istih.

ODGOVORITE
Name

Poslodavac?

27.07.2020 09:12

Javna preduzeca su u drzavnom vlasnistvu, a drzavu cini narod, a pogotovo zaposleni radnici u preduzecima, pa je po toj logici POSLODAVAC narod RS-a kako radnicima tako i poslovodstvu. Poslovodstvo uvijek sebe naziva poslodavcem sto apsolutno nije tacno. Npr. nezakonito (politicki) dodju novi direktori, progone radnike koji godinama rade, da bi doveli stranacke poslusnike.Kako su oni onda poslodavci onima koji su prije dosli. Oni su ustvari POSLOOODUZIMACI.Ja toliko,zasad!

ODGOVORITE
Name

Мира Цикота

27.07.2020 10:59

Послодавац има свој Закон, а радничка класа је потрошна роба у том закону. Да се ради о њиховом интересу, интересу послодавца, а да не кажем политичара или странке, Закон би био донешен по хитном поступку.

ODGOVORITE