Ситуација личи на филм “Вариола вера”

Стање у којем сад живимо је ванредно, оцијенио је предсједник Хрватске, Зоран Милановић, у интервју за ТВ Н1 поводом пола године од како је на власти.

Вијести 26.07.2020 | 16:47
Ситуација личи на филм “Вариола вера”

Ванредно стање не подразумјев само рат, истиче Милановић и додаје да је ово природна катастрофа и да су грађанима ограничена нека права, за чим постоји потреба, али да то није добро регулисано.

Милановића ова ситуација у Хрватској у којој кризни штаб одлучује, на примјер, о томе колико ће људи бити на свадби и на тај начин, каже, превазилази своја овлашћења, подсјећа на сцену из филма “Вариола вера”.

"У том филму који је из ''82. имате неки штаб који формира држава и зову једног професора који је једини 30-их видео велике богиње и он им говори шта да раде, а они му одговарају: ''Господине професоре, ми смо вас позвали јер вас цијенимо, али одлуку ће преузети политика'', и тако је и било", каже Милановић и додаје да је слична ситуација у Хрватској.

"Тај Стожер (Кризини штаб) је неко паратјело које прво није ни постојало. Онда су добили нека овлашћења, а прва велика овлашћења су добили законом који сам ја потписао у пет минута јер су молили, хитно-хитно-хитно. А они су онда из тих минорних измјена извели много већа овлашћења него што им закон даје", рекао је Милановић.

Он је нагласио, како преноси портал Индекс, да је за све одлуке у демократским друштвима потребна двотрећинска већина.

“Ово још није противуставно, али је лагано девијантно,” наглашава Милановић и додаје да је упозорио премијера да ће бити много тужби када се све нормализује ако све не буде урађено према закону у вријеме кризе.

Реакција Владе Републике Хрватске

Хрватска Влада је реаговала на изјаве предсједника Милановића истичући да Одлуке стожера (Кризни штаб) нису уставно неутемељене и да нису политичке.

"Необично је да предсједник Републике, с једне стране жели да коронавирус прихватимо попут каријеса, а с друге стране зазива проглашење изванредног стања тј. активацију чланка 17. Устава. Одлуке стожера нису уставно двојбене, нити политичке. Оне се доносе темељем упута струке и првенствено с циљем заштите живота и здравља наших грађана“ преносе хрватски медији реакцију Владе.

„Правни темељ за доношење Одлука Стожера су Закон о заштити пучанства од заразних болести и Закон о цивилној заштити, те чланак 16. хрватског Устава. Ограничења донесена ради спрјечавања ширења коронавируса и заштите људских живота, била су размјерна и балансирана, што је такођер у складу с Уставом“ нагласили су из Владе.

Стожер ће наставити радити одговорно и квалитетно свој посао и припремати нове мјере за спрјечавање ширења заразе, пратећи даље развој епидемиолошке ситуације", поручули су из Владе.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Кљуц

26.07.2020 15:19

Ето неки су конацно поцели схватати озбиљност ситуације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре кључ

26.07.2020 15:40

И јесте зајебано...људи мисле да је измишљено , а није ...

Name

Ре

26.07.2020 15:55

Да, озбиљност по питању тузби за ускрацивање људских права.

Name

Мишо

26.07.2020 17:14

Јест, бас су свадбе и славља узроцници једини хаха а туриста са свих страна е па брале не мозе и јаре и паре... До сад су и врабци на грани сконтали да је све напумпано до бола ...

Name

Срце

26.07.2020 16:43

Свака му част. Има чисту душу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qq

26.07.2020 17:02

Корона је лаж превара.Параван иза којег политичари и остали тог поквареног ранга користе као параван за своје прљаве послове анипулацију и остварење финансијске добит. Хиљаде доктора епидемиологy из читавог свјета каже да је то лаж превара статистика каже да је лаж само властодршци тајкуни и остала сорта то пропагира јер тако крије свој криминал и болесне идеје дубоки држава и та идеја златне милијарде. Лагали су нас за свињски грип за птички грип за све. Тако да народе не насједај. Све ће се решити крајем октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма!

26.07.2020 17:08

Није измишљено,али је пренапухано ?...

ОДГОВОРИТЕ
Name

проблем је у томе..

26.07.2020 17:16

да имамо превисе слободе. Ено у њемацкој на селу док су радили код сељака било их 400 заразених и одмах их на лицу мјеста ставили у карантин и немозе нико ни напоље ни унутра са радног мјеста.све се надгледа. А дал би то код нас могло.неби ни тројицу могли да да задрзе у установи. И код сваба нико се небуни. Људи су тамо разумни иоако многи сумња на корону али опет постују одредјене мјере. Нас нико необузда по том питању

ОДГОВОРИТЕ