Ново рухо цркве Пречистог срца Маријина у Бијељини

Један од најстаријих сакралних објеката у Семберији, бијељинска Жупна црква  пресвучена је у ново рухо. Током обнове пажљиво су сачувани стари елементи, по којима је  ова црква препознатљива, али је новим изгледом оживјела љепоту градитељства чувеног архитекте Јосипа Ванцаша, са почетка 19. вијека. 

Република Српска 26.07.2020 | 14:30
Ново рухо цркве Пречистог срца Маријина у Бијељини

Црква Пречистог срца Маријина, као једна од многобројних градитељских дјела, чувеног мађарског архитекте  Јосипа Ванцаша, засијала је новим изгледом.

Темељном обновом ријешени су вишегодишњи проблеми са влагом, па је тако Жупна црква у Бијељини обновљена од темеља до крова.

Жупна црква изграђена је 1886. године, а 2015. године проглашена је спомеником културе у БиХ због историјске и архитектонске вриједности.

“Ово је прва црква која је направљена, након обнове црквене хијерархије у БиХ”, истакао је 
 Андреј Лукановић, жупник Цркве Пречистог срца Маријина.

Током историје бијељинска Жупна црква била је свједок многобројних друштвено-политичких промјена на овим просторима, али је и сама  доживјела разноразне промјене, међутим, током обнове, водило се рачуна да се не наруши њен изглед.

“Задња промјена је била 1910. године, од те године Жупна црква има вањски изглед који је и до данас сачуван, а што се тиче унутрашњости цркве, бијељинска Жупа нема сачувану фото документацију, па се претпоставља да је имала сасвим другачији изглед унутар зидина”, објашњава Андреј Лукановић, жупник Цркве Пречистог срца Маријина.

Сама црква и вјерници не могу обезбиједити довољно новца за обнову, па се послови успјешно завршавају захваљујући донацијама.

“Ми имамо донаторе из цијелог свијета. Новчана помоћ је стигла из Завода за штититу споменика и културе БиХ, затим, црквене организације из Европе”, рекао је Лукановић.

С обзиром на то да бијељинска жупа броји јако мали број вјерника, сам вјерски живот знатно се разликује, у односу на остале жупаније у Босни и Херцеговини. 

“Ови људи овдје су уз цркву и за цркву, за разлику од мјеста гдје су можда и бројнији. Бијељинска жупа броји стотињак вјерника који редовно долазе на Свете мисе”, истакао је Лукановић.

Ове године је планирана и посвета Жупне цркве, 22. августа, када иначе бијељинска жупа прославља свог Патрона, уз присуство кардинала Винка Пуљића, међутим, због епидемиолошке ситуације у БиХ, ова прослава биће одгођена за идућу годину.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

свака цаст....

26.07.2020 17:29

мајсторима.и за туристе је та црква занимљива. и да је среце да се стара њемацка црква обнови која се налази у новом селу

ОДГОВОРИТЕ