Novo ruho crkve Prečistog srca Marijina u Bijeljini

Jedan od najstarijih sakralnih objekata u Semberiji, bijeljinska Župna crkva  presvučena je u novo ruho. Tokom obnove pažljivo su sačuvani stari elementi, po kojima je  ova crkva prepoznatljiva, ali je novim izgledom oživjela ljepotu graditeljstva čuvenog arhitekte Josipa Vancaša, sa početka 19. vijeka. 

Republika Srpska 26.07.2020 | 14:30
Novo ruho crkve Prečistog srca Marijina u Bijeljini

Crkva Prečistog srca Marijina, kao jedna od mnogobrojnih graditeljskih djela, čuvenog mađarskog arhitekte  Josipa Vancaša, zasijala je novim izgledom.

Temeljnom obnovom riješeni su višegodišnji problemi sa vlagom, pa je tako Župna crkva u Bijeljini obnovljena od temelja do krova.

Župna crkva izgrađena je 1886. godine, a 2015. godine proglašena je spomenikom kulture u BiH zbog istorijske i arhitektonske vrijednosti.

“Ovo je prva crkva koja je napravljena, nakon obnove crkvene hijerarhije u BiH”, istakao je 
 Andrej Lukanović, župnik Crkve Prečistog srca Marijina.

Tokom istorije bijeljinska Župna crkva bila je svjedok mnogobrojnih društveno-političkih promjena na ovim prostorima, ali je i sama  doživjela raznorazne promjene, međutim, tokom obnove, vodilo se računa da se ne naruši njen izgled.

“Zadnja promjena je bila 1910. godine, od te godine Župna crkva ima vanjski izgled koji je i do danas sačuvan, a što se tiče unutrašnjosti crkve, bijeljinska Župa nema sačuvanu foto dokumentaciju, pa se pretpostavlja da je imala sasvim drugačiji izgled unutar zidina”, objašnjava Andrej Lukanović, župnik Crkve Prečistog srca Marijina.

Sama crkva i vjernici ne mogu obezbijediti dovoljno novca za obnovu, pa se poslovi uspješno završavaju zahvaljujući donacijama.

“Mi imamo donatore iz cijelog svijeta. Novčana pomoć je stigla iz Zavoda za štititu spomenika i kulture BiH, zatim, crkvene organizacije iz Evrope”, rekao je Lukanović.

S obzirom na to da bijeljinska župa broji jako mali broj vjernika, sam vjerski život znatno se razlikuje, u odnosu na ostale županije u Bosni i Hercegovini. 

“Ovi ljudi ovdje su uz crkvu i za crkvu, za razliku od mjesta gdje su možda i brojniji. Bijeljinska župa broji stotinjak vjernika koji redovno dolaze na Svete mise”, istakao je Lukanović.

Ove godine je planirana i posveta Župne crkve, 22. avgusta, kada inače bijeljinska župa proslavlja svog Patrona, uz prisustvo kardinala Vinka Puljića, međutim, zbog epidemiološke situacije u BiH, ova proslava biće odgođena za iduću godinu.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

svaka cast....

26.07.2020 17:29

majstorima.i za turiste je ta crkva zanimljiva. i da je srece da se stara njemacka crkva obnovi koja se nalazi u novom selu

ODGOVORITE