Италегзит: Креће ли Италија путем Велике Британије?

Док Европска унија ради на јачању институционалне инфраструктуре и реализацији буџетског плана за наредних седам година, из још једне земље стижу наговјештаји преиспитивања чланства у Унији. То је Италија. Иницијатор је бивши сенатор чија је жеља да његова земља крене путем Велике Британије.

Свијет 26.07.2020 | 10:47
Италегзит: Креће ли Италија путем Велике Британије?

По узору на Брегзит, италијански сенатор Ђанлуиђи Парагоне покренуо је Италегзит, суверенистичку странку која има за циљ да Италију изведе из Европске уније.

На то се одлучио само два дана послије сусрета са Најџелом Фараџом, лидером странке "Брегзит", који је играо кључну улогу у одлуци Велике Британије да напусти Унију.

Парагоне је бивши члан Покрета 5 звездица, антисистемске партије, и бивши телевизијски новинар.

Парагоне је евроскептик, и не види будућност европског пројекта.

Чак ни послије изгласавања економског фонда за опоравак од последица пандемије ковида 19, вредан 750 милијарди евра, и чињенице да ће прва корисница бити италијанска економија.

Већина Италијана не жели да напусти Унију

За присталице Уније то је доказ обновљене кохезије и визије за даљу борбу против епидемије, док Парагоне сматра да је то још једна европска заблуда.

Већина Италијана, међутим не жели да напусти Унију. Само у одређеним моментима, између 30 и 40 одсто изјашњава се за напуштање Уније, а такви су биле кризе у еврозони, или најновије, изазване пандемијом ковида 19.

Тада је становништво, разочарано недостатком солидарности и брзе подршке Уније, скидало европску заставу и на њено мјесто постављали кинеску, у знак захвалности народу ове земље за допремљену медицинску помоћ.

Ђанлуиђи Парагоне је напустио "Покрет пет звездица" послије формирања владе са проевропском Демократском странком прошле године.

Чак је и десничарска Лига Матеа Салвинија, позната по снажној критици европских институција, ублажила свој став, тако да је Ђанлуиђи Парагоне остао највећи криричар Уније.

Колико ће бити успјешан, зависиће с једне стране, од његове способности да формира страначку инфраструктуру; с друге стране, од степена ангажовања Европске уније да спроведе институционалне реформе и врати се основном принципу постојања – солидарности међу државама и народима.

(Агенције)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Хаха

26.07.2020 08:59

Док ми уђемо у ЕУ сви ће изаћи из ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.07.2020 10:44

Незнају Италијани ста је бједеа. 750 милијарди ЕУ им не вади хахаха

Name

дон Кихот

26.07.2020 09:01

На руске батерије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОМОЉУБ ЗА МАРКЕ

26.07.2020 09:21

Како лако коров исплива на поврсину то је цудо,Прица о изласку Италије из уније никад јер италијанска посрнула економија клизи ка дну Добице од ЕУ 200 милијарди еура за опоравак пропале економије,али јој то неце помоци. Са енглезима се не могу поредити у ницем,Енглеска је моцна и стабилна а ове бједне фасио земље попут Италије Пољске Мадзарске и јос неке дрзавице без ЕУ нула

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар

26.07.2020 10:34

Браво мајсторе!

Name

Ре Домољуб

26.07.2020 10:51

Италија је седма економија свијета, тако да те прице о пропасти и посрнуцу су циста глупост.Тацно је да је економија претрпила велики ударац као сто су и све земље, али то никако не знаци да је Италија пропала.Не вјерујем да це изаци из ЕУ, јер су дио Еурозоне а самим тим пуно висе везани за Унију.Оно сто је смијесно и јадно је цињеница да неко из банана дрзаве трецег свијета поцне пљувати по дрзавама које су свјетлосним годинама испред њих.

Name

Домољуб за Ре

26.07.2020 12:31

Цовјеце па ти све знас прицас о неком седмом мјесту заборављајуци да је та табела створена давно политицки ми данас имамо десетине економија које су далеко по економској стабилности изнад Италије. Италија је пропала као и твоја српска банкрот брале Али талијане це спасити Њемацка САДи остатак ЕУ а ко це вас???????

Name

Италиа

26.07.2020 14:39

Хахахха па ако италија пропоне оде цијела ЕУ и еуро, па и Њемацка ово је 3 економија еурозоне, нису има дали Њемци помоц сто их воле или еу него да сацувају јединствено трзисте! Како је италија прије зивјела без еу

Name

Ре Домољуб 2

26.07.2020 14:48

Ти си пукао ко звецка.Лупетас глупости а изгледа да ниси ни процитао мој први текст до краја.Прије свега Италија јесте 7 економија по ГДПу и то је процјена Свјетске банке из 2019год.Друго ја сам навео да они неце изаци из ЕУ, јер це од ње добити помоц.И треце када сам рекао банана дрзаве, управо сам мислио на балканске феуде.Не знам одакле се ти јављас тако ''паметан''.

Name

¿

26.07.2020 09:34

Показала се Е.У. када је оставила Италију на цједилу због пандемије Корона вируса у истој.Европска солидарност а све Земље позабавиле се собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имају

26.07.2020 09:40

Они индустрију али сами не би могли опстати у данасњем свјету.. не мозе се нико поредит са Британцима имају они у цомонwеалтху Индији и јос 50так земаља сто је огромно трзисте са скоро 2милијарде људи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

26.07.2020 10:36

Ниста од тога. то само десница италије зели. ал они су у еуропи и код нас познати да немају појма о економији. само знају краст и дизат кредите. италија би с њима ван еу пропала као грцка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јл

26.07.2020 11:29

Па гдје цете брацо, ми се деценијама спремамо да додјемо, а ви се разилазите:) Сојицуу ста се ово догадја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

26.07.2020 11:35

Какви су такви су јачи су од нас наши иду тамо да раде а не они код нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

27.07.2020 01:25

ПРИЧЕ ЗА МАЛУ ДЈЕЦУ . ИЗАЋИ ЋЕ ЕУ ЈАЧА ОД АМЕРИКЕ КИНЕ И РУСИЈЕ . КАД НИЈЕМЦИ СТОЈЕ ИЗА НЕЧЕГ , ТО ЈЕ БЕТОН.

ОДГОВОРИТЕ