Italegzit: Kreće li Italija putem Velike Britanije?

Dok Evropska unija radi na jačanju institucionalne infrastrukture i realizaciji budžetskog plana za narednih sedam godina, iz još jedne zemlje stižu nagovještaji preispitivanja članstva u Uniji. To je Italija. Inicijator je bivši senator čija je želja da njegova zemlja krene putem Velike Britanije.

Svijet 26.07.2020 | 10:47
Italegzit: Kreće li Italija putem Velike Britanije?

Po uzoru na Bregzit, italijanski senator Đanluiđi Paragone pokrenuo je Italegzit, suverenističku stranku koja ima za cilj da Italiju izvede iz Evropske unije.

Na to se odlučio samo dva dana poslije susreta sa Najdželom Faradžom, liderom stranke "Bregzit", koji je igrao ključnu ulogu u odluci Velike Britanije da napusti Uniju.

Paragone je bivši član Pokreta 5 zvezdica, antisistemske partije, i bivši televizijski novinar.

Paragone je evroskeptik, i ne vidi budućnost evropskog projekta.

Čak ni poslije izglasavanja ekonomskog fonda za oporavak od posledica pandemije kovida 19, vredan 750 milijardi evra, i činjenice da će prva korisnica biti italijanska ekonomija.

Većina Italijana ne želi da napusti Uniju

Za pristalice Unije to je dokaz obnovljene kohezije i vizije za dalju borbu protiv epidemije, dok Paragone smatra da je to još jedna evropska zabluda.

Većina Italijana, međutim ne želi da napusti Uniju. Samo u određenim momentima, između 30 i 40 odsto izjašnjava se za napuštanje Unije, a takvi su bile krize u evrozoni, ili najnovije, izazvane pandemijom kovida 19.

Tada je stanovništvo, razočarano nedostatkom solidarnosti i brze podrške Unije, skidalo evropsku zastavu i na njeno mjesto postavljali kinesku, u znak zahvalnosti narodu ove zemlje za dopremljenu medicinsku pomoć.

Đanluiđi Paragone je napustio "Pokret pet zvezdica" poslije formiranja vlade sa proevropskom Demokratskom strankom prošle godine.

Čak je i desničarska Liga Matea Salvinija, poznata po snažnoj kritici evropskih institucija, ublažila svoj stav, tako da je Đanluiđi Paragone ostao najveći kriričar Unije.

Koliko će biti uspješan, zavisiće s jedne strane, od njegove sposobnosti da formira stranačku infrastrukturu; s druge strane, od stepena angažovanja Evropske unije da sprovede institucionalne reforme i vrati se osnovnom principu postojanja – solidarnosti među državama i narodima.

(Agencije)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Haha

26.07.2020 08:59

Dok mi uđemo u EU svi će izaći iz nje.

ODGOVORITE
Name

Re

26.07.2020 10:44

Neznaju Italijani sta je bjedea. 750 milijardi EU im ne vadi hahaha

Name

don Kihot

26.07.2020 09:01

Na ruske baterije

ODGOVORITE
Name

DOMOLJUB ZA MARKE

26.07.2020 09:21

Kako lako korov ispliva na povrsinu to je cudo,Prica o izlasku Italije iz unije nikad jer italijanska posrnula ekonomija klizi ka dnu Dobice od EU 200 milijardi eura za oporavak propale ekonomije,ali joj to nece pomoci. Sa englezima se ne mogu porediti u nicem,Engleska je mocna i stabilna a ove bjedne fasio zemlje poput Italije Poljske Madzarske i jos neke drzavice bez EU nula

ODGOVORITE
Name

Dobar

26.07.2020 10:34

Bravo majstore!

Name

Re Domoljub

26.07.2020 10:51

Italija je sedma ekonomija svijeta, tako da te price o propasti i posrnucu su cista glupost.Tacno je da je ekonomija pretrpila veliki udarac kao sto su i sve zemlje, ali to nikako ne znaci da je Italija propala.Ne vjerujem da ce izaci iz EU, jer su dio Eurozone a samim tim puno vise vezani za Uniju.Ono sto je smijesno i jadno je cinjenica da neko iz banana drzave treceg svijeta pocne pljuvati po drzavama koje su svjetlosnim godinama ispred njih.

Name

Domoljub za Re

26.07.2020 12:31

Covjece pa ti sve znas pricas o nekom sedmom mjestu zaboravljajuci da je ta tabela stvorena davno politicki mi danas imamo desetine ekonomija koje su daleko po ekonomskoj stabilnosti iznad Italije. Italija je propala kao i tvoja srpska bankrot brale Ali talijane ce spasiti Njemacka SADi ostatak EU a ko ce vas???????

Name

Italia

26.07.2020 14:39

Hahahha pa ako italija propone ode cijela EU i euro, pa i Njemacka ovo je 3 ekonomija eurozone, nisu ima dali Njemci pomoc sto ih vole ili eu nego da sacuvaju jedinstveno trziste! Kako je italija prije zivjela bez eu

Name

Re Domoljub 2

26.07.2020 14:48

Ti si pukao ko zvecka.Lupetas gluposti a izgleda da nisi ni procitao moj prvi tekst do kraja.Prije svega Italija jeste 7 ekonomija po GDPu i to je procjena Svjetske banke iz 2019god.Drugo ja sam naveo da oni nece izaci iz EU, jer ce od nje dobiti pomoc.I trece kada sam rekao banana drzave, upravo sam mislio na balkanske feude.Ne znam odakle se ti javljas tako ''pametan''.

Name

¿

26.07.2020 09:34

Pokazala se E.U. kada je ostavila Italiju na cjedilu zbog pandemije Korona virusa u istoj.Evropska solidarnost a sve Zemlje pozabavile se sobom.

ODGOVORITE
Name

Imaju

26.07.2020 09:40

Oni industriju ali sami ne bi mogli opstati u danasnjem svjetu.. ne moze se niko poredit sa Britancima imaju oni u comonwealthu Indiji i jos 50tak zemalja sto je ogromno trziste sa skoro 2milijarde ljudi..

ODGOVORITE
Name

BL

26.07.2020 10:36

Nista od toga. to samo desnica italije zeli. al oni su u europi i kod nas poznati da nemaju pojma o ekonomiji. samo znaju krast i dizat kredite. italija bi s njima van eu propala kao grcka.

ODGOVORITE
Name

Jl

26.07.2020 11:29

Pa gdje cete braco, mi se decenijama spremamo da dodjemo, a vi se razilazite:) Sojicuu sta se ovo dogadja

ODGOVORITE
Name

Goran

26.07.2020 11:35

Kakvi su takvi su jači su od nas naši idu tamo da rade a ne oni kod nas

ODGOVORITE
Name

KIKI

27.07.2020 01:25

PRIČE ZA MALU DJECU . IZAĆI ĆE EU JAČA OD AMERIKE KINE I RUSIJE . KAD NIJEMCI STOJE IZA NEČEG , TO JE BETON.

ODGOVORITE