Љекари не могу да објасне: Излијечени могу ширити вирус?

Иако нема правила, неки показатељи сугеришу нам да је код оних особа које су имале лакшу клиничку слику, позитивност трајала дуже.

Свијет 25.07.2020 | 19:04
Љекари не могу да објасне: Излијечени могу ширити вирус?

Проф. др. Горан Станојевић, љекар с искуством у лијечењу заражених коронавирусом и један од координатора Цовид-болница у Нишу, објашњава за "Блиц" да вирус траје најчешће двије седмице, али да је у својој пракси сретао случајеве када су пацијенти били заражени дуже од тог периода, и то с лакшом или асимптоматском клиничком сликом.

Излијечен, али клицоноша

– Различити су разлози, али најчешће је то посљедица одговора самог организма, да је он у такозваном суживоту с вирусом. Пацијент прође с одређеном симптоматологијиом, буде све уреду, то се санира након 14 дана, али и послије тог периода тест је и даље позитиван. Дакле, човјек се осјећа излијеченим, али он је и даље потенцијални клицоноша – објашњава др. Станојевић.

И када прође 14 дана, вирус се и даље може налазити у грлу и ждријелу, одакле се и узима брис, те је понекад потребно вријеме да се он изгуби у потпуности.

Иако нема правила, неки показатељи сугеришу нам да је код оних особа које су имале лакшу клиничку слику, позитивност трајала дуже.

– Када пацијент има лакшу клиничку слику или чак нема симптоме, он пије поливитаминску терапију и потребно је да остане изолован све док не добије негативан тест. Код мене у Хали Чаир у Нишу, гдје смо имали пацијенте с лакшом клиничком сликом или чак људе без икаквих симптома, примијетили смо да су некада тек из петог пута добијали негативан тест. То је својевремено уносило нервозу код људи, јер се они осјећају добро, али опет имају вирус у себи. Зато је јако важно сачекати да он у потпуности нестане. Читајући резултате студија из других земаља, не дешава се ово само код нас, има примјера из других земаља гдје су пацијенти дуже позитивни – каже др Станојевић.

Чини нам се да болест траје дуже

Управо због дужине позитивности, некима се чини да болест сада дуже траје, али и због тежих клиничких слика код појединих пацијената.

Епидемиолог, проф. др. Бранислав Тиодоровић објаснио је за "Блиц" да је разлог тај што постоји више извора инфекције, односно да има више вирусоноша, па је и количина унесеног вируса већа.

– Кад имате више извора инфекције, много више вирусоноша, постоји већа могућност узимања веће количине вируса. Није свеједно да ли сте узели мању или већу количину вируса, значи да ће увек када је много вируса присутно у организму, изазвати не само обољење респираторног тракта, него и системско обољење – објашњава професор Тиодоровић.

Ова болест се, каже, од респираторне претвара у системску болест, а то се углавном односи на оне људе који већ имају неку болест, а затим пред собом имате болесника са много тежом сликом, а самим тим и лијечење траје дуже.

(Блиц)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

може ли ко да научи

25.07.2020 17:27

Овог нишлију да позитиван тест на РТ ПЦР не значи и да је присутан живи/виталан вирус

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколица

25.07.2020 17:31

Шта има ту да се објашњава вирус и непостоји али зато постоји 5Г и запрашивања која отежавају дисање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.07.2020 21:29

постоји и лудница,посјети је понекад

Name

Г.Л

25.07.2020 17:39

Ма хајте људи више и вирус.Од кад су Руси дошли и дезинфиковали нигдје ниједнога више.Ако се појави Додик ће их звати поново,несикирајте се и дочекати их на Аеродрому,наше спасиоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

25.07.2020 18:00

Лупају к'о Максим по дивизији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.07.2020 18:04

Нема никаквог вируса, нико не шири непостојећи вирус, то нас само трују...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.07.2020 20:08

Приватни доктори вјерују да маска спашава живот. Све јасно. Треба дипломе доктора дати на ревизију да видимо да ли су уопште доктори.

Name

Па

25.07.2020 20:17

Ако је тако,свијету нема помоци.

Name

Коле

25.07.2020 18:23

Једина права истина је да о овом вирусу нико у свијету ништа не зна и да сви само нагађају и лупају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није бас

26.07.2020 16:33

Нико,знају злотвори....

Name

РадеЛукиц

25.07.2020 19:12

Теско је објаснити несто сто непостоји,јер је то онда лаз над лази....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.07.2020 19:40

не шире они,шири онај ко пушта "духа из боце"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др. Андреw Кауфман

25.07.2020 21:46

Др. Андреw Кауфман је лијепо објаснио да вирус није никад изолован вец само фрагмент РНА из плуца који ниста не знаци и не мозе се утврдити никаква веза са неким вирусом. То је генетски материјал које производи само тијело цовјека кад је под токсинима или траумом. Тестирају народ на тај фрагмент РНА не на вирус...видите интервју код Делл Бигтрее....зато има оваквих глупих изјава....народ не умире од вируса вец од токсина из цхемтраилса и бактерија и ко зна којих болести

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фиутр

26.07.2020 05:59

Wирус се вјестацки изазива из ваздуха и то раде свакодневно намјерно срамота је ста власти дозволе свом народу и градјанима бозе узми ствари у своје руке моким те и застити народ од сатаниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

26.07.2020 08:50

Будући да вирус омета имунолошку реакцију, питање је колико виремичних циклуса се одвија у организму по продору вируса. Код цоxцакие вируса који је ентеровирус, а може имати сличне симптоме као и корона тај циклус траје 3 тједна. У једној фази тога циклуса имунски систем треба да убије вирус. Ако се то не догоди вирус кружи даље... Сад је питање какве посљедице оставља. Цоxцакие може да изазиве нпр. аутоимунитет, упалу панкреаса итд. Ако остају дијелови вируса можда су и они носиоци болести као нпр. код ХПВ....Пуно тога је непознаница и даље.

ОДГОВОРИТЕ