Ljekari ne mogu da objasne: Izliječeni mogu širiti virus?

Iako nema pravila, neki pokazatelji sugerišu nam da je kod onih osoba koje su imale lakšu kliničku sliku, pozitivnost trajala duže.

Svijet 25.07.2020 | 19:04
Ljekari ne mogu da objasne: Izliječeni mogu širiti virus?

Prof. dr. Goran Stanojević, ljekar s iskustvom u liječenju zaraženih koronavirusom i jedan od koordinatora Covid-bolnica u Nišu, objašnjava za "Blic" da virus traje najčešće dvije sedmice, ali da je u svojoj praksi sretao slučajeve kada su pacijenti bili zaraženi duže od tog perioda, i to s lakšom ili asimptomatskom kliničkom slikom.

Izliječen, ali kliconoša

– Različiti su razlozi, ali najčešće je to posljedica odgovora samog organizma, da je on u takozvanom suživotu s virusom. Pacijent prođe s određenom simptomatologijiom, bude sve uredu, to se sanira nakon 14 dana, ali i poslije tog perioda test je i dalje pozitivan. Dakle, čovjek se osjeća izliječenim, ali on je i dalje potencijalni kliconoša – objašnjava dr. Stanojević.

I kada prođe 14 dana, virus se i dalje može nalaziti u grlu i ždrijelu, odakle se i uzima bris, te je ponekad potrebno vrijeme da se on izgubi u potpunosti.

Iako nema pravila, neki pokazatelji sugerišu nam da je kod onih osoba koje su imale lakšu kliničku sliku, pozitivnost trajala duže.

– Kada pacijent ima lakšu kliničku sliku ili čak nema simptome, on pije polivitaminsku terapiju i potrebno je da ostane izolovan sve dok ne dobije negativan test. Kod mene u Hali Čair u Nišu, gdje smo imali pacijente s lakšom kliničkom slikom ili čak ljude bez ikakvih simptoma, primijetili smo da su nekada tek iz petog puta dobijali negativan test. To je svojevremeno unosilo nervozu kod ljudi, jer se oni osjećaju dobro, ali opet imaju virus u sebi. Zato je jako važno sačekati da on u potpunosti nestane. Čitajući rezultate studija iz drugih zemalja, ne dešava se ovo samo kod nas, ima primjera iz drugih zemalja gdje su pacijenti duže pozitivni – kaže dr Stanojević.

Čini nam se da bolest traje duže

Upravo zbog dužine pozitivnosti, nekima se čini da bolest sada duže traje, ali i zbog težih kliničkih slika kod pojedinih pacijenata.

Epidemiolog, prof. dr. Branislav Tiodorović objasnio je za "Blic" da je razlog taj što postoji više izvora infekcije, odnosno da ima više virusonoša, pa je i količina unesenog virusa veća.

– Kad imate više izvora infekcije, mnogo više virusonoša, postoji veća mogućnost uzimanja veće količine virusa. Nije svejedno da li ste uzeli manju ili veću količinu virusa, znači da će uvek kada je mnogo virusa prisutno u organizmu, izazvati ne samo oboljenje respiratornog trakta, nego i sistemsko oboljenje – objašnjava profesor Tiodorović.

Ova bolest se, kaže, od respiratorne pretvara u sistemsku bolest, a to se uglavnom odnosi na one ljude koji već imaju neku bolest, a zatim pred sobom imate bolesnika sa mnogo težom slikom, a samim tim i liječenje traje duže.

(Blic)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

može li ko da nauči

25.07.2020 17:27

Ovog nišliju da pozitivan test na RT PCR ne znači i da je prisutan živi/vitalan virus

ODGOVORITE
Name

Sokolica

25.07.2020 17:31

Šta ima tu da se objašnjava virus i nepostoji ali zato postoji 5G i zaprašivanja koja otežavaju disanje

ODGOVORITE
Name

Re

25.07.2020 21:29

postoji i ludnica,posjeti je ponekad

Name

G.L

25.07.2020 17:39

Ma hajte ljudi više i virus.Od kad su Rusi došli i dezinfikovali nigdje nijednoga više.Ako se pojavi Dodik će ih zvati ponovo,nesikirajte se i dočekati ih na Aerodromu,naše spasioce.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

25.07.2020 18:00

Lupaju k'o Maksim po diviziji...

ODGOVORITE
Name

Istina

25.07.2020 18:04

Nema nikakvog virusa, niko ne širi nepostojeći virus, to nas samo truju...

ODGOVORITE
Name

Re

25.07.2020 20:08

Privatni doktori vjeruju da maska spašava život. Sve jasno. Treba diplome doktora dati na reviziju da vidimo da li su uopšte doktori.

Name

Pa

25.07.2020 20:17

Ako je tako,svijetu nema pomoci.

Name

Kole

25.07.2020 18:23

Jedina prava istina je da o ovom virusu niko u svijetu ništa ne zna i da svi samo nagađaju i lupaju...

ODGOVORITE
Name

Nije bas

26.07.2020 16:33

Niko,znaju zlotvori....

Name

RadeLukic

25.07.2020 19:12

Tesko je objasniti nesto sto nepostoji,jer je to onda laz nad lazi....

ODGOVORITE
Name

re

25.07.2020 19:40

ne šire oni,širi onaj ko pušta "duha iz boce"

ODGOVORITE
Name

Dr. Andrew Kaufman

25.07.2020 21:46

Dr. Andrew Kaufman je lijepo objasnio da virus nije nikad izolovan vec samo fragment RNA iz pluca koji nista ne znaci i ne moze se utvrditi nikakva veza sa nekim virusom. To je genetski materijal koje proizvodi samo tijelo covjeka kad je pod toksinima ili traumom. Testiraju narod na taj fragment RNA ne na virus...vidite intervju kod Dell Bigtree....zato ima ovakvih glupih izjava....narod ne umire od virusa vec od toksina iz chemtrailsa i bakterija i ko zna kojih bolesti

ODGOVORITE
Name

Fiutr

26.07.2020 05:59

Wirus se vjestacki izaziva iz vazduha i to rade svakodnevno namjerno sramota je sta vlasti dozvole svom narodu i gradjanima boze uzmi stvari u svoje ruke mokim te i zastiti narod od satanista.

ODGOVORITE
Name

Nada

26.07.2020 08:50

Budući da virus ometa imunološku reakciju, pitanje je koliko viremičnih ciklusa se odvija u organizmu po prodoru virusa. Kod coxcakie virusa koji je enterovirus, a može imati slične simptome kao i korona taj ciklus traje 3 tjedna. U jednoj fazi toga ciklusa imunski sistem treba da ubije virus. Ako se to ne dogodi virus kruži dalje... Sad je pitanje kakve posljedice ostavlja. Coxcakie može da izazive npr. autoimunitet, upalu pankreasa itd. Ako ostaju dijelovi virusa možda su i oni nosioci bolesti kao npr. kod HPV....Puno toga je nepoznanica i dalje.

ODGOVORITE