Колико ће фирме платити дезинфекцију погона због короне?

Маске, рукавице, дезинфекција простора, физичка дистанца међу радницима – све су то издаци које сви послодавци морају да плате како вирус корона не би ушао у погоне и ставио кључ у браву фирмама које су ионако на издисају због слабе привредне активности.

Република Српска 25.07.2020 | 16:28
Колико ће фирме платити дезинфекцију погона због короне?

Власник компаније Крајина Клас и ланца пекара Мања каже да ће нови начин рада на годишњем нивоу узети стотине хиљада марака које нико не рачуна.

„Наш мјесечни издатак, током прва три мјесеца епидемије, био је 30 хиљада марака само за маске. Неке ствари које смо прије радили једном дневно, сада морамо по 4 – 5 пута дневно, бришу се ручке на сваких два сата, wц, а дезинфекција простора прије и послије сваке смјене" - каже Саша Тривић.

Директор фабрике обуће Бема, која је једно вријеме била закључана због појаве вируса корона, каже да се ништа не смије препустити случају.

Не могу себи дозволити затварање фирме која има 1200 радника, па су проширили и капацитете простора како би се испоштовала дистанца међу радницима, каже Маринко Умичевић.

 „Ми смо отпочетка пандемије потрошили око 120 хиљада марака само на то. Донедавно је пакет маски коштао 45 марака. У ресторану и међу погонима смо увели дистанцу од два метра и проширили те капацитете" - каже Умичевић.

Маринко Умичевић каже да је по препоруци Института за јавно здравство РС неопходна и дезинфекција простора, што у случају велике фабрике обуће изискује много новца. С обзиром на то да му је фирма која се тиме бави тражила 5 хиљада марака за једну дезинфекцију, одлучио је да ствар узме у своје руке.

„Мени је човјек који се тиме бави тражио 5 хиљада марака за дезинфекцију. На крају сам купио пумпе и има своје раднике који по неколико пута дневно иду и пршћу све и дезинфикују и то ме сада мјесечно кошта око 600 марака."

Према препорукама Института за јавно здравство Републике Српске, сви привредни субјекти морају из властитих извора обезбиједити заштитну опрему маски, донедавно и рукавица за раднике, средства за дезинфекцију, како радника тако и простора.

Како би се смањили финансијски издаци, препоручено је постављање плаката за провођење респираторне хигијене, редовно брисање радних површина и прање руку, као и дистанца међу радницима. 

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

брецало

25.07.2020 14:56

Хајде богати власници науцили да само узимају е па сада господо морате и платити неста у српској има висе непријављених радника него пријављених треба да плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обарска

25.07.2020 14:57

Чуј дезинфекција Фирми. Чисто прање новца, а разлог да, се радницима ионако су мала месечна примања јос смање. Лоповлук. У њемацкој нико то не ради. Објеси је на зид дезинфикционо средство за руке и залијепио на зид налепницу 30*30 цм размак од човека до Цовер ка 1.5метра. И то је све. А ти сто они измисљају то јесам лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоко

25.07.2020 15:13

Купе радницима по једну маску хирушку за осам сати рада и траже накнаду од државе

Name

Гастарбеитер за Омарску

25.07.2020 15:22

Много ви знате како је у Њемацкој и у свијету. Код нас у фирми двоје по цио дан И кобојаги нешто бришу од кваки па на даље, ради се у неким деловима погона и са маскама, приликом сваког улаза у фирму свима се мјери температура, паузу не радимо сви заједно него су подељене у три термина. Осим при уласку и мерење температуре све остало сматрамо сви да је бацање пара али ста да се ради тако је наређено и мора да се поштује.

Name

Ре

25.07.2020 15:26

Тачно!

Name

Змај

25.07.2020 16:28

Радницима сте сашили маске од крпа и подераних мајица да има закона сви би сте ви били на Туњицама,о каквој дезинфекцији ви говорите

Name

Модричанин

25.07.2020 16:07

Не разумијем, како дезинфикујете погон прије и послије сваке смјене ? Ваљда је послије једне почетак друге смјене, и ако има 3 смјене можеш максимално три пута дезинфиковат а не 6.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко

25.07.2020 17:01

120000 марака, за пола године ето колико је умичевић зарађиво прије короне ако је тачно ово што прича. Кад оволики новац потроши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

школе

25.07.2020 18:04

Припремајте школе за рад у таквим условима. Тамо има улагања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руси

25.07.2020 22:04

...хтјели да испадну паметни, а испали глупи - када су почели са дезинфекцијом свега и свачега... Срамота је то колико ми вјерујемо Русима, без покрића.

ОДГОВОРИТЕ