Koliko će firme platiti dezinfekciju pogona zbog korone?

Maske, rukavice, dezinfekcija prostora, fizička distanca među radnicima – sve su to izdaci koje svi poslodavci moraju da plate kako virus korona ne bi ušao u pogone i stavio ključ u bravu firmama koje su ionako na izdisaju zbog slabe privredne aktivnosti.

Republika Srpska 25.07.2020 | 16:28
Koliko će firme platiti dezinfekciju pogona zbog korone?

Vlasnik kompanije Krajina Klas i lanca pekara Manja kaže da će novi način rada na godišnjem nivou uzeti stotine hiljada maraka koje niko ne računa.

„Naš mjesečni izdatak, tokom prva tri mjeseca epidemije, bio je 30 hiljada maraka samo za maske. Neke stvari koje smo prije radili jednom dnevno, sada moramo po 4 – 5 puta dnevno, brišu se ručke na svakih dva sata, wc, a dezinfekcija prostora prije i poslije svake smjene" - kaže Saša Trivić.

Direktor fabrike obuće Bema, koja je jedno vrijeme bila zaključana zbog pojave virusa korona, kaže da se ništa ne smije prepustiti slučaju.

Ne mogu sebi dozvoliti zatvaranje firme koja ima 1200 radnika, pa su proširili i kapacitete prostora kako bi se ispoštovala distanca među radnicima, kaže Marinko Umičević.

 „Mi smo otpočetka pandemije potrošili oko 120 hiljada maraka samo na to. Donedavno je paket maski koštao 45 maraka. U restoranu i među pogonima smo uveli distancu od dva metra i proširili te kapacitete" - kaže Umičević.

Marinko Umičević kaže da je po preporuci Instituta za javno zdravstvo RS neophodna i dezinfekcija prostora, što u slučaju velike fabrike obuće iziskuje mnogo novca. S obzirom na to da mu je firma koja se time bavi tražila 5 hiljada maraka za jednu dezinfekciju, odlučio je da stvar uzme u svoje ruke.

„Meni je čovjek koji se time bavi tražio 5 hiljada maraka za dezinfekciju. Na kraju sam kupio pumpe i ima svoje radnike koji po nekoliko puta dnevno idu i pršću sve i dezinfikuju i to me sada mjesečno košta oko 600 maraka."

Prema preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, svi privredni subjekti moraju iz vlastitih izvora obezbijediti zaštitnu opremu maski, donedavno i rukavica za radnike, sredstva za dezinfekciju, kako radnika tako i prostora.

Kako bi se smanjili finansijski izdaci, preporučeno je postavljanje plakata za provođenje respiratorne higijene, redovno brisanje radnih površina i pranje ruku, kao i distanca među radnicima. 

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

brecalo

25.07.2020 14:56

Hajde bogati vlasnici naucili da samo uzimaju e pa sada gospodo morate i platiti nesta u srpskoj ima vise neprijavljenih radnika nego prijavljenih treba da plate

ODGOVORITE
Name

Obarska

25.07.2020 14:57

Čuj dezinfekcija Firmi. Čisto pranje novca, a razlog da, se radnicima ionako su mala mesečna primanja jos smanje. Lopovluk. U njemackoj niko to ne radi. Objesi je na zid dezinfikciono sredstvo za ruke i zalijepio na zid nalepnicu 30*30 cm razmak od čoveka do Cover ka 1.5metra. I to je sve. A ti sto oni izmisljaju to jesam lopovluk.

ODGOVORITE
Name

Đoko

25.07.2020 15:13

Kupe radnicima po jednu masku hirušku za osam sati rada i traže naknadu od države

Name

Gastarbeiter za Omarsku

25.07.2020 15:22

Mnogo vi znate kako je u Njemackoj i u svijetu. Kod nas u firmi dvoje po cio dan I kobojagi nešto brišu od kvaki pa na dalje, radi se u nekim delovima pogona i sa maskama, prilikom svakog ulaza u firmu svima se mjeri temperatura, pauzu ne radimo svi zajedno nego su podeljene u tri termina. Osim pri ulasku i merenje temperature sve ostalo smatramo svi da je bacanje para ali sta da se radi tako je naređeno i mora da se poštuje.

Name

Re

25.07.2020 15:26

Tačno!

Name

Zmaj

25.07.2020 16:28

Radnicima ste sašili maske od krpa i poderanih majica da ima zakona svi bi ste vi bili na Tunjicama,o kakvoj dezinfekciji vi govorite

Name

Modričanin

25.07.2020 16:07

Ne razumijem, kako dezinfikujete pogon prije i poslije svake smjene ? Valjda je poslije jedne početak druge smjene, i ako ima 3 smjene možeš maksimalno tri puta dezinfikovat a ne 6.

ODGOVORITE
Name

Željko

25.07.2020 17:01

120000 maraka, za pola godine eto koliko je umičević zarađivo prije korone ako je tačno ovo što priča. Kad ovoliki novac potroši.

ODGOVORITE
Name

škole

25.07.2020 18:04

Pripremajte škole za rad u takvim uslovima. Tamo ima ulaganja

ODGOVORITE
Name

Rusi

25.07.2020 22:04

...htjeli da ispadnu pametni, a ispali glupi - kada su počeli sa dezinfekcijom svega i svačega... Sramota je to koliko mi vjerujemo Rusima, bez pokrića.

ODGOVORITE