Њемачка: Обавезно тестирање за туристе повратнике

Њемачка би могла да уведе обавезно тестирање на вирус корона за туристе који се враћају из земаља високог ризика након повећања броја заражених, саопштио је министар здравља Јенс Шпан.

Свијет 25.07.2020 | 16:17
Њемачка: Обавезно тестирање за туристе повратнике

Шпан је нагладио да Влада жели да уради све што је могуће да сузбије ширење вируса корона у исто вријеме поштујући основа људска права.

- Провјеравамо да ли је правно могуће обавезати некога да се подвргне тесту, јер то значи угрожавање слобода - рекао је Шпан за Радио Дојчландфунк.

Према његовим ријечима, судови преиспитују све мјере против вируса корона како би се осигурало да су оне пропорционалне што се тиче основних права.

Шпан и његове регионалне колеге из 16 њемачких покрајина договориле су да ће власти понудити туристима повратницима бесплатно тестирање на вирус корона.

Непосредним тестовима или на лицу мјеста биће подвргнута лица која се враћају из земаља високог ризика укључујући САД, Бразил и Турску, док ће повратници из других земаља моћи да се тестирају у року од три дана.

Уколико се испостави да туриста који се вратио из земље високог ризика није заражен неће морати у карантин у трајању од 14 дана, што је иначе обавезно.

Њемачка је до сада урадила много бољи посао од многих других земаља у сузбијању ширења вируса корона захваљујући благовременом и широком тестирању.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дијаспора

25.07.2020 15:07

За све оне који су у Бих досли из ЦХ нека не брину. И ЦХ је вец на том путу као и ДЕ да раде тест, тако ко буде негативан не мора у карантин. Искористите своје ферије на миру без панике. То вази за оне који су били овде, прије доносења одлуке ЦХ о карантину. 23 јула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

25.07.2020 21:49

Друзе добар дио тестова је контаминиран, има разлога за бригу не од короне вец новог свјетског поретка. Ово је терор и нема везе с мозгом морате то да схватите.