Njemačka: Obavezno testiranje za turiste povratnike

Njemačka bi mogla da uvede obavezno testiranje na virus korona za turiste koji se vraćaju iz zemalja visokog rizika nakon povećanja broja zaraženih, saopštio je ministar zdravlja Јens Špan.

Svijet 25.07.2020 | 16:17
Njemačka: Obavezno testiranje za turiste povratnike

Špan je nagladio da Vlada želi da uradi sve što je moguće da suzbije širenje virusa korona u isto vrijeme poštujući osnova ljudska prava.

- Provjeravamo da li je pravno moguće obavezati nekoga da se podvrgne testu, jer to znači ugrožavanje sloboda - rekao je Špan za Radio Dojčlandfunk.

Prema njegovim riječima, sudovi preispituju sve mjere protiv virusa korona kako bi se osiguralo da su one proporcionalne što se tiče osnovnih prava.

Špan i njegove regionalne kolege iz 16 njemačkih pokrajina dogovorile su da će vlasti ponuditi turistima povratnicima besplatno testiranje na virus korona.

Neposrednim testovima ili na licu mjesta biće podvrgnuta lica koja se vraćaju iz zemalja visokog rizika uključujući SAD, Brazil i Tursku, dok će povratnici iz drugih zemalja moći da se testiraju u roku od tri dana.

Ukoliko se ispostavi da turista koji se vratio iz zemlje visokog rizika nije zaražen neće morati u karantin u trajanju od 14 dana, što je inače obavezno.

Njemačka je do sada uradila mnogo bolji posao od mnogih drugih zemalja u suzbijanju širenja virusa korona zahvaljujući blagovremenom i širokom testiranju.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dijaspora

25.07.2020 15:07

Za sve one koji su u Bih dosli iz CH neka ne brinu. I CH je vec na tom putu kao i DE da rade test, tako ko bude negativan ne mora u karantin. Iskoristite svoje ferije na miru bez panike. To vazi za one koji su bili ovde, prije donosenja odluke CH o karantinu. 23 jula.

ODGOVORITE
Name

Hm

25.07.2020 21:49

Druze dobar dio testova je kontaminiran, ima razloga za brigu ne od korone vec novog svjetskog poretka. Ovo je teror i nema veze s mozgom morate to da shvatite.