Грађани Српске на сталном удару поскупљења

Грађани Српске константно су на удару поскупљења како основних животних намирница, тако и роба широке потрошње, те услуга, а поједина храна је, у односу на исти период лане, скупља и за више од 20 одсто.

Република Српска 24.07.2020 | 20:59
Грађани Српске на сталном удару поскупљења

У јуну су, у поређењу са истим мјесецом прошле године, највише скочиле цијене сухомеснатих производа, те воћа и поврћа, али су скупљи и готово сви други артикли, као и јела и пића у угоститељским објектима.

Подаци Завода за статистику РС показују да је, примјера ради, у овом периоду килограм сувог свињског врата са 15,15 поскупио на 18,89 КМ, или за 24,7 одсто.

Цијена килограма шункарице је порасла за скоро девет, а мортаделе за 18,5 одсто.

Шећер је поскупио за осам одсто, уље 14,4, паприка 11, а парадајз за 16,6 одсто, док је цијена јабука већа за чак дупло.

Поскупили су, додуше у мањем износу, и рижа, брашно, хљеб, тоалетни сапун, детерџент за веш.

Такође, цијене су подигли и угоститељи, па грађани скупље плаћају како напитке, те алкохолна и безалкохолна пића, тако и пите, торте и колаче, те готова јела.

Угоститељи и трговци потврдили су за Српскаинфо да су цијене поменутих роба у највећој мјери повећане уназад пар мјесеци, што је, како наглашавају, добрим дијелом посљедице и епидемије корона вируса.

У Асоцијацији самосталних трговинских радње бањалучке регије истичу да је, свакако, највише поскупило воће и поврће.

– Код осталих прехрамбених намирница и роба широке потрошње ријеч је о поскупљењима у мањим износима, која постају видљива након нека три мјесеца, када уочимо да је нешто поскупило за, на примјер, десет одсто. Једино не расте цијена сировог меса – каже за Српскаинфо предсједник ове асоцијације Богдан Марјановић.

Према његовим ријечима, ако гориво и даље буде поскупљивало, немонован ће бити и пораст цијена у трговинама.

– С друге стране, грађани уназад пар мјесеци, због епидемије, смањују потрошњу. Страх и неизвјесност тјерају их да купују само оно најосновније, како би сачували нешто новца за не дај боже. Тако, и даље се углавном купују, и куповаће се, брашно, хљеб, шећер, уље и остале основне намирнице, док људи остало купују ријетко, и у мањим количинама. Трговци, с друге стране, да би надокнадили губитке, иду са поскупљењима – наглашава Марјановић.

У удружењима потрошача потврђују да је у Српској све поскупило, а да посебан проблем за грађане представља скок цијена хране, коју свакодневно купују.

– Примјера ради, седмична куповина сада је скупља за пет КМ, а мјесечна за неких 20 КМ. То јесте пуно, кад неко зарађује 650 КМ, па кад тих 20 КМ може да надомјести само ако се одрекне неке друге потребе. О пензионерима је сувишно и говорити – поручује за Српскаинфо извршна директорка Удружења за заштиту потрошача „Дон“ из Приједора Муриса Марић.

Она додаје да су износи поскупљења значајнији, него што то показује званична статистика.

– Имамо свакодневна тиха поскупљења која, кад се наберу, за многе грађане значе прилично оптерећење. А поскупиле су и поскупљују све намирнице, а посебно сезонско воће и поврће, док су  цијене порасле и у кафанама и ресторанима, због чега је логично да ће и потрошња бити мања – истиче Марићева.

Корона подигла трошкове

У Удружењу угоститеља РС наглашавају да су кафеџије морале да иду са повећањем цијена.

– Разлог је повећање трошкова, прије свега због набавке средстава за дезинфекцију и маски за особље, али и због пораста набавних цијена. Примјера ради, средства за чишћенеј и дезинфекцију су раније коштала 70, а сад дупло толико. Такође, ако неки локал има седам-осам конобара, за маске дневно оде 10 КМ – каже за Српскаинфо предсједник овог удружења Жељко Татић.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Алан Форд

24.07.2020 19:52

Ми смо на сталном удару поскупљења ста год да се деси. Ми смо на то навикли е само нисмо навикли да несто буде приступачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

25.07.2020 16:16

Треба намирити ствараоце Републике Српске.Када борци ако изадју на протесте бит це јос висе поскупљења.Борцима це повецати борацка примања за 2 марке па вјероватно овим Снсд-еовцима и њима треба повецати примања као цуварима Републике Српске.Због тога су та поскупљења.

Name

. Марија

24.07.2020 21:08

Поскупљења и безобразлука. Данас у Корту Бања лука Малта цијена црвеним пише снизено са 3,15 на 2,50 долазим на касу обрацунава прву цијену. Реко није тацан рацун артикл је 2,50 ксо нисмо урадилу нивелацију лазе јер тако варају народ није им ово први пут. Стално то раде. Под хитно инспирација у објекте њихове а посебно Корт Малта Бања лука јер пословодја смрад кији само измисља глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

24.07.2020 22:13

Могу они поскупљиват колко хоце...имамо ми сви црне залихе..немогу нас овако за 100 година изтапират.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

25.07.2020 04:03

Оставите цигарете па ћете бити у плусу ако незнатне да распоредите плату онда сте неспособни ако мислиш да жена не треба да ради опет грешка мора нигдје у свијету једна Плата није довољна за четворо члану породици поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукота

25.07.2020 05:08

Ало, о чему пишеш,генијалац.Продајем паприку и парадајз за 0,70 км,купус сам затањирао,јер га нико неће,лубеница 0,20 км,све на селу дајемо у безцијење,и ти пишеш поскупљује,ај изадји мало изван канцеларије и отиди на село,види, па писи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сана

25.07.2020 05:40

Код нас катастрофа а у остатку света рај и изобиље. Битно је само себе пљувати. Отворите оци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера ждера

25.07.2020 06:08

Реално стање цијена на терену је много горе него што то приказује статистика. *ебани смо овако и онако.Ко преживи причаће...

ОДГОВОРИТЕ