Građani Srpske na stalnom udaru poskupljenja

Građani Srpske konstantno su na udaru poskupljenja kako osnovnih životnih namirnica, tako i roba široke potrošnje, te usluga, a pojedina hrana je, u odnosu na isti period lane, skuplja i za više od 20 odsto.

Republika Srpska 24.07.2020 | 20:59
Građani Srpske na stalnom udaru poskupljenja

U junu su, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, najviše skočile cijene suhomesnatih proizvoda, te voća i povrća, ali su skuplji i gotovo svi drugi artikli, kao i jela i pića u ugostiteljskim objektima.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je, primjera radi, u ovom periodu kilogram suvog svinjskog vrata sa 15,15 poskupio na 18,89 KM, ili za 24,7 odsto.

Cijena kilograma šunkarice je porasla za skoro devet, a mortadele za 18,5 odsto.

Šećer je poskupio za osam odsto, ulje 14,4, paprika 11, a paradajz za 16,6 odsto, dok je cijena jabuka veća za čak duplo.

Poskupili su, doduše u manjem iznosu, i riža, brašno, hljeb, toaletni sapun, deterdžent za veš.

Takođe, cijene su podigli i ugostitelji, pa građani skuplje plaćaju kako napitke, te alkoholna i bezalkoholna pića, tako i pite, torte i kolače, te gotova jela.

Ugostitelji i trgovci potvrdili su za Srpskainfo da su cijene pomenutih roba u najvećoj mjeri povećane unazad par mjeseci, što je, kako naglašavaju, dobrim dijelom posljedice i epidemije korona virusa.

U Asocijaciji samostalnih trgovinskih radnje banjalučke regije ističu da je, svakako, najviše poskupilo voće i povrće.

– Kod ostalih prehrambenih namirnica i roba široke potrošnje riječ je o poskupljenjima u manjim iznosima, koja postaju vidljiva nakon neka tri mjeseca, kada uočimo da je nešto poskupilo za, na primjer, deset odsto. Jedino ne raste cijena sirovog mesa – kaže za Srpskainfo predsjednik ove asocijacije Bogdan Marjanović.

Prema njegovim riječima, ako gorivo i dalje bude poskupljivalo, nemonovan će biti i porast cijena u trgovinama.

– S druge strane, građani unazad par mjeseci, zbog epidemije, smanjuju potrošnju. Strah i neizvjesnost tjeraju ih da kupuju samo ono najosnovnije, kako bi sačuvali nešto novca za ne daj bože. Tako, i dalje se uglavnom kupuju, i kupovaće se, brašno, hljeb, šećer, ulje i ostale osnovne namirnice, dok ljudi ostalo kupuju rijetko, i u manjim količinama. Trgovci, s druge strane, da bi nadoknadili gubitke, idu sa poskupljenjima – naglašava Marjanović.

U udruženjima potrošača potvrđuju da je u Srpskoj sve poskupilo, a da poseban problem za građane predstavlja skok cijena hrane, koju svakodnevno kupuju.

– Primjera radi, sedmična kupovina sada je skuplja za pet KM, a mjesečna za nekih 20 KM. To jeste puno, kad neko zarađuje 650 KM, pa kad tih 20 KM može da nadomjesti samo ako se odrekne neke druge potrebe. O penzionerima je suvišno i govoriti – poručuje za Srpskainfo izvršna direktorka Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ iz Prijedora Murisa Marić.

Ona dodaje da su iznosi poskupljenja značajniji, nego što to pokazuje zvanična statistika.

– Imamo svakodnevna tiha poskupljenja koja, kad se naberu, za mnoge građane znače prilično opterećenje. A poskupile su i poskupljuju sve namirnice, a posebno sezonsko voće i povrće, dok su  cijene porasle i u kafanama i restoranima, zbog čega je logično da će i potrošnja biti manja – ističe Marićeva.

Korona podigla troškove

U Udruženju ugostitelja RS naglašavaju da su kafedžije morale da idu sa povećanjem cijena.

– Razlog je povećanje troškova, prije svega zbog nabavke sredstava za dezinfekciju i maski za osoblje, ali i zbog porasta nabavnih cijena. Primjera radi, sredstva za čišćenej i dezinfekciju su ranije koštala 70, a sad duplo toliko. Takođe, ako neki lokal ima sedam-osam konobara, za maske dnevno ode 10 KM – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Željko Tatić.

(Srpskainfo)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Alan Ford

24.07.2020 19:52

Mi smo na stalnom udaru poskupljenja sta god da se desi. Mi smo na to navikli e samo nismo navikli da nesto bude pristupačno.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

25.07.2020 16:16

Treba namiriti stvaraoce Republike Srpske.Kada borci ako izadju na proteste bit ce jos vise poskupljenja.Borcima ce povecati boracka primanja za 2 marke pa vjerovatno ovim Snsd-eovcima i njima treba povecati primanja kao cuvarima Republike Srpske.Zbog toga su ta poskupljenja.

Name

. Marija

24.07.2020 21:08

Poskupljenja i bezobrazluka. Danas u Kortu Banja luka Malta cijena crvenim piše snizeno sa 3,15 na 2,50 dolazim na kasu obracunava prvu cijenu. Reko nije tacan racun artikl je 2,50 kso nismo uradilu nivelaciju laze jer tako varaju narod nije im ovo prvi put. Stalno to rade. Pod hitno inspiracija u objekte njihove a posebno Kort Malta Banja luka jer poslovodja smrad kiji samo izmislja gluposti.

ODGOVORITE
Name

kiki

24.07.2020 22:13

Mogu oni poskupljivat kolko hoce...imamo mi svi crne zalihe..nemogu nas ovako za 100 godina iztapirat.

ODGOVORITE
Name

Lav

25.07.2020 04:03

Ostavite cigarete pa ćete biti u plusu ako neznatne da rasporedite platu onda ste nesposobni ako misliš da žena ne treba da radi opet greška mora nigdje u svijetu jedna Plata nije dovoljna za četvoro članu porodici pozdrav

ODGOVORITE
Name

Vukota

25.07.2020 05:08

Alo, o čemu pišeš,genijalac.Prodajem papriku i paradajz za 0,70 km,kupus sam zatanjirao,jer ga niko neće,lubenica 0,20 km,sve na selu dajemo u bezcijenje,i ti pišeš poskupljuje,aj izadji malo izvan kancelarije i otidi na selo,vidi, pa pisi

ODGOVORITE
Name

Sana

25.07.2020 05:40

Kod nas katastrofa a u ostatku sveta raj i izobilje. Bitno je samo sebe pljuvati. Otvorite oci.

ODGOVORITE
Name

Pera ždera

25.07.2020 06:08

Realno stanje cijena na terenu je mnogo gore nego što to prikazuje statistika. *ebani smo ovako i onako.Ko preživi pričaće...

ODGOVORITE