Зворник жариште вируса - нема довољно тестова?!

Зворнички епидемиолог Цвјета Остојић Васић тврди да је велики број људи са симптомима вируса корона, али да сви не буду и тестирани јер се од републичког завода не добија довољно тестова. 

Република Српска 24.07.2020 | 16:46
Зворник жариште вируса - нема довољно тестова?!

"Од 45 пацијената са респираторним тегобама који се у току једног дану јаве у зворнички Дом здравља само 10 се тестира на вирус корона, толико ова здравствена установа има тестова на располагању. С обзиром да је Зворник једно од жаришта вируса корона у Републици Српској број тестирања би морао бити далеко већи. Али то није могуће јер тестова нема а они су неопходни да би се на вријеме открили контакти", каже Цвијета Остојић Васић, начелница Хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Зворник.

"Јако нам је битно тестирање и то је један од начина како би покушали да смањимо овај број обољелих. Важно је да се планира много већи број тестирања", поручује Цвјета Остојић Васић. 

Разлог сто зворнички Дом здравља дневно може тестирати око 10 особа није мањак тестова тврде у Институту за јавно здравство Републике Српске. 

Бранислав Зељковић , в.д директора Института за јавно здравство Републике Српске каже да су Хигијенско епидемиолошке службе задужене за процјену ко испуњава услове за тестирање уз све остале факторе који улазе.

"У складу са тим свака општина, односно сваки дом здравља нама доставља одређен број узорака на дневном нивоу", каже Зељковић. 

А у Хигијенско епидемиолошкој служби Дома здравља Зворник управо и процјењују да би број тестирања морао бити већи.

Како каже, Цвијета Остојић Васић у последњих седам дана нису добијали довољно тестова. 

"То највише говири наша респираторна која свакодневно прегледа најмање 30-40  пацијената са респираторним симптомима, а од тога се узима око десет брисева, а од тог малог броја узетих брисева нама долази и до 40 одсто позитивних",каже Цвјета Остојић Васић.

Док надлежни тврде да тестова има довољно, пацијенти са могућим симптомима вируса корона се питају како је број од 10 тестова дневно оптерећење.

Они са респираторним тегобама који се јаве у зворнички Дом здравља пред камеру нису жељели, али тврде да су одговорни према себи и другима и да избјегавају контакте.

Ипак епидемиолошка ситуација на подручју Зворника се наставља погоршавати те се забринути грађани питају ко је заиста одговоран. 

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Семберац

24.07.2020 15:11

Тестова нема, зато и лажу, у праву је докторка Остојић. Лопови и битанге лажу и богате се на болести људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.07.2020 16:40

Шта зна струка шта јој и колико треба кад је ту врховни тумач свега и свачега, главни Баја Додик

Name

Ре

24.07.2020 17:03

Зворник је заристе криминала и корупције. Дрзава у дрзави. Тамо ни корона неце, ово је измисљотина

Name

Ухх

24.07.2020 18:05

Лазов зељковиц казе има тестова довољно.

Name

није корона

24.07.2020 17:02

Зворник је заристе снсд криминалаца, олоса и сељака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

24.07.2020 17:22

Како то да у Тузли имају у Плавој клиники. Ито тестове који су сигурно валидни и које признаје ЕУ. А код нас изгледа неце и немозе нико да схвати да је вец народ осудјен на смрт у расулу и пропасти ове политике коју води Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Становник Зв

24.07.2020 17:39

Др. Цвијету лично познајем, једна честита особа, одговорна, предана послу и породици. Што се Зворника тиче, стоји да је то легло свих врста криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

25.07.2020 05:17

Драго ми је сто је господја докторица била искрена и рекла истину, али се бојим да це назалост сносити последице због тога, као сто бива са свим постеним људима који говоре истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

26.07.2020 05:38

Зворник је заристе криминала

ОДГОВОРИТЕ