Zvornik žarište virusa - nema dovoljno testova?!

Zvornički epidemiolog Cvjeta Ostojić Vasić tvrdi da je veliki broj ljudi sa simptomima virusa korona, ali da svi ne budu i testirani jer se od republičkog zavoda ne dobija dovoljno testova. 

Republika Srpska 24.07.2020 | 16:46
Zvornik žarište virusa - nema dovoljno testova?!

"Od 45 pacijenata sa respiratornim tegobama koji se u toku jednog danu jave u zvornički Dom zdravlja samo 10 se testira na virus korona, toliko ova zdravstvena ustanova ima testova na raspolaganju. S obzirom da je Zvornik jedno od žarišta virusa korona u Republici Srpskoj broj testiranja bi morao biti daleko veći. Ali to nije moguće jer testova nema a oni su neophodni da bi se na vrijeme otkrili kontakti", kaže Cvijeta Ostojić Vasić, načelnica Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Zvornik.

"Jako nam je bitno testiranje i to je jedan od načina kako bi pokušali da smanjimo ovaj broj oboljelih. Važno je da se planira mnogo veći broj testiranja", poručuje Cvjeta Ostojić Vasić. 

Razlog sto zvornički Dom zdravlja dnevno može testirati oko 10 osoba nije manjak testova tvrde u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. 

Branislav Zeljković , v.d direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kaže da su Higijensko epidemiološke službe zadužene za procjenu ko ispunjava uslove za testiranje uz sve ostale faktore koji ulaze.

"U skladu sa tim svaka opština, odnosno svaki dom zdravlja nama dostavlja određen broj uzoraka na dnevnom nivou", kaže Zeljković. 

A u Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlja Zvornik upravo i procjenjuju da bi broj testiranja morao biti veći.

Kako kaže, Cvijeta Ostojić Vasić u poslednjih sedam dana nisu dobijali dovoljno testova. 

"To najviše goviri naša respiratorna koja svakodnevno pregleda najmanje 30-40  pacijenata sa respiratornim simptomima, a od toga se uzima oko deset briseva, a od tog malog broja uzetih briseva nama dolazi i do 40 odsto pozitivnih",kaže Cvjeta Ostojić Vasić.

Dok nadležni tvrde da testova ima dovoljno, pacijenti sa mogućim simptomima virusa korona se pitaju kako je broj od 10 testova dnevno opterećenje.

Oni sa respiratornim tegobama koji se jave u zvornički Dom zdravlja pred kameru nisu željeli, ali tvrde da su odgovorni prema sebi i drugima i da izbjegavaju kontakte.

Ipak epidemiološka situacija na području Zvornika se nastavlja pogoršavati te se zabrinuti građani pitaju ko je zaista odgovoran. 

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Semberac

24.07.2020 15:11

Testova nema, zato i lažu, u pravu je doktorka Ostojić. Lopovi i bitange lažu i bogate se na bolesti ljudi.

ODGOVORITE
Name

Re

24.07.2020 16:40

Šta zna struka šta joj i koliko treba kad je tu vrhovni tumač svega i svačega, glavni Baja Dodik

Name

Re

24.07.2020 17:03

Zvornik je zariste kriminala i korupcije. Drzava u drzavi. Tamo ni korona nece, ovo je izmisljotina

Name

Uhh

24.07.2020 18:05

Lazov zeljkovic kaze ima testova dovoljno.

Name

nije korona

24.07.2020 17:02

Zvornik je zariste snsd kriminalaca, olosa i seljaka.

ODGOVORITE
Name

Krle

24.07.2020 17:22

Kako to da u Tuzli imaju u Plavoj kliniki. Ito testove koji su sigurno validni i koje priznaje EU. A kod nas izgleda nece i nemoze niko da shvati da je vec narod osudjen na smrt u rasulu i propasti ove politike koju vodi Dodik.

ODGOVORITE
Name

Stanovnik Zv

24.07.2020 17:39

Dr. Cvijetu lično poznajem, jedna čestita osoba, odgovorna, predana poslu i porodici. Što se Zvornika tiče, stoji da je to leglo svih vrsta kriminala.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

25.07.2020 05:17

Drago mi je sto je gospodja doktorica bila iskrena i rekla istinu, ali se bojim da ce nazalost snositi posledice zbog toga, kao sto biva sa svim postenim ljudima koji govore istinu.

ODGOVORITE
Name

Sanja

26.07.2020 05:38

Zvornik je zariste kriminala

ODGOVORITE