Корона смањила наруџбе текстила скоро за трећину

- Текстилне фирме су суочено с отказивањем или смањењем наруџби, па су многе фирме посегнуле за преусмјеравањем на производњу маски и друге заштитне опреме за наше тржиште и за извоз. Доста фирми из ове бранше је на тај начин сачувало много радних мјеста - указали су текстилни радници.

Република Српска 24.07.2020 | 11:14
Корона смањила наруџбе текстила скоро за трећину

Обим пословања у текстилној индустрији због посљедица вируса корона у овој години биће смањен између 25 и 30 одсто, а један од главних разлога је смањен број наруџби.

Поручено је ово на виртуелној панел-дискусији "Дан послије у текстилној индустрији и индустрији радне и корпоративне одјеће", која је подржана од швајцарског СИППО пројекта, а на којој су учествовали и привредници из региона.

БиХ су представљали Спољнотрговинска комора БиХ, Привредна комора РС, Удружење УТОК, компаније "Алма Рас", "Билкон" Билећа, "Еxцлусиве Лингерие" Бањалука, "Куна еxпорт - импорт" Високо, "Мраз" Пале, "Студио Имагинариум" Бањалука и "Зенко" Зеница.

Расим Мемагић, извршни директор компаније "Алма Рас", сматра да је реално очекивање да ће пословање бити смањено 25 до 30 одсто.

"У априлу смо имали 85 одсто смањење наруџби јер је све било стало, а касније је смањен број наруџби у обиму од око 20%", рекао је он.

У њиховом случају пауза у раду трајала је мјесец и по дана, а након наставка производње прописане мјере заштите отежавају саму организацију рада.

"Доста текстилних фирми је суочено с отказивањем или смањењем наруџби, па су многе фирме посегнуле за преусмјеравањем на производњу маски и друге заштитне опреме за наше тржиште и за извоз. Доста фирми из ове бранше је на тај начин сачувало много радних мјеста", рекао је Мемагић, који истиче да се текстилна индустрија сусреће са неизвјесношћу колико ће наруџби имати до краја године.

Због тога они у фирми траже алтернативне купце, како би задржали ниво пословања.

Амир Међић, генерални секретар Удружења текстила обуће и коже БиХ, рекао је да је основни проблем текстилне индустрије то што су стале привредне активности у ЕУ.

"У почетном периоду пандемије привредне активности практично су биле заустављене, што се рефлектовало на нас у БиХ, јер смо директно зависни од њих, односно више од 90 одсто су лон послови. Надамо се да ће живнути привредне активности у ЕУ, посебно у нама најважнијим земљама: Њемачкој, Италији, Аустрији и Швицарској", рекао је Међић и истакао да су домаће фирме спремне да раде, али да су због недовољно наруџби произвођачи у невољи, па се највише прибојавају јесени и смањења наруџби, што би их могло довести у жестоке проблеме.

"Људи су у позицији да смањују обим пословања, а нико не жели да отпушта радника. Објективно није било неког отпуштања, осим спорадичног", рекао је Међић.

Александра Михајловић Бијелић, секретар у Удружењу текстила и обућарства при Привредној комори РС, каже да је тешко говорити о пословању јер је ситуација и даље сложена, а да је најтеже што нема назнака када би се ова криза могла завршити.

"Фирме које имају властити бренд биле су онемогућене да пласирају своје производе због затворених трговина, па се губици разликују у зависности од предузећа, те се крећу око 20 до 30 одсто, а у неким предузећима и до 40 одсто", каже Михајловић Бијелићева.

Она каже да се на овој панел-дискусији могло чути да је у цијелој Европи овом кризом најмање погођена производња радне обуће и одјеће.

"Посебан акценат је стављен на то да су веома интересантне компаније које могу да раде високософистициране производе, као што су скијашке јакне или слично, те ће сигурно такве компаније у будућности имати посла", рекла је Михајловић Бијелићева.

У овој индустрији компаније добрим дијелом раде на старијим машинама иако се стално улаже у опрему, те је потребно више улагати у нове технологије и дигитализацију.

Михајловић Бијелићева је додала да се на јесен очекује прилично тешко стање.

"Прескочена је једна сезона, није било продаје и све оно што треба да се ради на јесен радиће се смањеним капацитетом", каже она.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар