Научник поријеклом из БиХ примио вакцину са Оксфорда

У испитивању ране фазе развијања вакцине против новог соја корона вируса која је развијена на Универзитету "Оксфорд" међу 1.077 учесника добровољац је био и научник и микробиолог родом из БиХ Бранко Рихтман.

Свијет 23.07.2020 | 18:44
Научник поријеклом из БиХ примио вакцину са Оксфорда

"Прво сам се јавио преко онлине формулара на којем су тражили добровољце, другу фазу испитивања вакцине, и након неколико дана позвали су ме из болнице у којој се обавља истраживање. Ту су ми поставили неколико питања: колико имам година, здравствено стање, чиме се бавим, колико често долазим у контакт с људима... те су ме након пар дана опет позвали и рекли ми да су ме одобрили за учествовање, али да морам доћи у болницу како би провјерили имам ли већ антитијела на Ковид. Дакле, занимало их је да ли сам већ био изложен вирусу (они који јесу, не могу примити вакцину, оп.пр.), затим су ми узели крв, направили тест, добили негативне резултате и позвали ме да примим вакцину", рекао је Рихтман за портал "Радиосарајево.ба".

Каже да је та вакцина заправо као и свака друга.

"Вакцину су ми дали у раме лијеве руке, задржали ме како би видјели да ли ћу добити неке нуспојаве. Све је било нормално. Након примљене вакцине сваке седмице узимам сам себи брис и шаљем на провјеру. Ријеч је о познатом ПЦР тесту који провјерава да ли сам заражен", истиче он.

Како каже, након 30 дана, три, шест и 12 мјесеци узеће му се поново крв и провјерити антитијела.

За поменути портал каже да се одлучио искључиво сам на овај корак зато што је вакцина заиста потребна. Мишљења је да се нећемо моћи вратити у нормално стање без вакцине.

"Вакцина је неопходна. Као што видите, овај вирус неће сам од себе отићи, јер се стално враћа, а људи се не могу стално држати затворени бесконачно. Тако да – без вакцине нема повратка у нормалан живот", закључује Рихтман.

Ова специфична вакцина каже да би требало, према досадашњим резултатима и брзини којом се ствари крећу, да буде доступна на јесен.

"Свима је циљ да се то уради што прије како би се људи могли вакцинисати и почели враћати у нормалан живот прије сезонске грипе која крене у зиму. То ће нам само додатно створити оптерећење на здравствене установе. Сматрам да је свима у интересу да се то што прије и што сигурније деси, а то је крај септембра, почетак октобра“, открива овај стручњак те додаје како жели да људи почну размишљати о особама поред себе.

На крају Рихтман савјетује свима да почну вјеровати научницима, а не разним бапским причама које се шире по интернету.

(Радиосарајево.ба)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Скептик

23.07.2020 17:09

Ја од почетка епидемије нисам имао никакве симптоме короне, осјећам се одлично, пуцам од здравља а нисам примио вакцину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.07.2020 17:30

зато си ти скептик а он је науцник.

Name

Ре Скептик

23.07.2020 18:01

Не изазивај дјавола. Смири се да не би заврсио на респиратору.

Name

Ре

23.07.2020 18:07

Конова фамилија.

Name

За ре

23.07.2020 18:08

Сви су данас научници

Name

Ре

24.07.2020 06:29

Науцник? Јеси ли сигуран да је науцник, да је из БиХ, да је примио вакцину? Спиновање, као и број мртвих и заразених

Name

Хм

23.07.2020 17:52

Јос један несрецник плаценик сзо рокфелерове фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ста сад

23.07.2020 18:49

Он је науцник и он је ето покусни куниц и јос из бих, кога боли Q? Како вас бре није висе срамота да пилите мозак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиленце

24.07.2020 07:38

Какве везе има сто је науцник и сто је из бх. Није бог. Обицан смртник као и сви ми који нисмо науцници. То је ваљда да ова маса обицног народа лаксе легне на руду и засуце рукав за вакцину. Ко веле кад мозе науцник могу и ја. То је лаза за будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У страха су велике оци

24.07.2020 08:56

Након 30 дана,3,6 и 12 мјесеци,це му узети крв и провјерити антитијела? А вакцина це како реце бити готова до септембра???? Несто се не уклапа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

24.07.2020 12:49

Нек му је Бог на помоћи послије тога.

ОДГОВОРИТЕ