Лажни тестови на корону, полиција нема приступ базама

Полиција на граничним прелазима између БиХ и сусједних земаља нема могућност провјере вјеродостојности негативних тестова на вирус корона, чиме је отворена могућност да држављани БиХ приликом одласка у иностранство, али и страни држављани приликом уласка у БиХ, прилажу лажне, фалсификоване тестове.

Босна и Херцеговина 22.07.2020 | 22:35
Лажни тестови на корону, полиција нема приступ базама

Након што је откривено да се у Врању и Нишу, у Србији, продају лажни негативни тестови, све више се о могућности фалсификовања и продаји таквих тестова говори и у БиХ чијим је држављанима неопходан негативан тест на вирус корона за скоро свако путовање преко границе.

Коментари на Интернету да је валидан негативан тест врло лако фалсификовати тако што се само преправе подаци тестиране особе, одштампа у боји и да с тим лако прелазите границе, добијају потврду и у надлежним институцијама.

Институт: Полиција нема приступ подацима о тестираним лицима 

У Институту за јавно здравство РС потврдили су за портал ЦАПИТАЛ да надлежне институције као што су МУП, Гранична полиција, нити било која друга институција, немају приступ подацима о тестираним лицима која путују у иностранство, како би вршили провјеру издатих налаза.

„Институт издаје налаз тестираним лицима којима потврђује да су исти негативни на вирус корона, те да могу безбједно да путују“, навео је в.д. директора Института Бранислав Зељковић.

Гранична полиција БиХ 

Да немају приступ базама тестираних лица потврђују и у Граничној полицији БиХ.

Од 16. јула 2020. године омогућен је улазак и боравак у БиХ држављанима земаља ЕУ и чланица Шенгенског споразума, под условом да посједују потврду о негативном тесту на вирус САРС-Ков-2, не старију од 48 сати.

„С тим у вези, Гранична полиција БиХ провјерава да ли лице у намјераваном уласку у БиХ посједује потврду о негативности теста на вирус САРС-ЦоВ-2, те уколико постоји сумња да се ради о фалсификованом документу, врше се додатне провјере (уколико је то могуће) код издаваоца потврде. Напомињемо да Гранична полиција БиХ нема приступ електронским базама података лабораторија које врше тестирање“, навео је Радиша Самарџија, начелник Кабинета директора Граничне полиције.

У ГП БиХ нису навели да ли је до сада вршена иједна додатна провјера.

Рјешења о кућној изолацији                                                                                                                                                                                       
Републичка управа за инспекцијске послове РС води евиденцију о издатим инспекцијским рјешењима о изолацији и стављању у карантин лица која су обољела, односно која су била у контакту са обољелим лицима.

„Преглед издатих рјешења, са свим релевантним подацима, доставља се Министарству унутрашњих послова РС и Министарству здравља и социјалне заштите РС на дневном нивоу, док се инспекцијска рјешења, у једном примјерку, достављају надлежном дому здравља ради вршења здравственог надзора и надлежној комуналној полицији у циљу вршења надзора над спровођењем рјешења којим је изречена мјера изолације или карантина“, рекли су у Инспекторату РС.

С обзиром на могућност да се негативни тестови на ЦОВИД-19 фалсификују, из Инспектората РС подсјећају да је непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије, као и фалсификовање јавне исправе Кривичним закоником Републике Српске прописани као кривично дјело. 

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Тодор

22.07.2020 21:03

Ето посла за приватне Лабараторије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

23.07.2020 05:18

Управљање Цорона 19 од стране Владајућих је веома битан и уносан посао. Добро су израчунали, негативан тест, је на цијени од 100-200 па и више КМ. Зашто не узети паре из џепова ових биједника, јединствена прилика. Миле, Ранко, Ален, Ђајић, Бабић и остала братија и кумови и пријатељи одређују проценат заражених. Што већи проценат то више пара-зна се.

Name

Ајде

23.07.2020 06:16

Па уведите обавезан фискални рацун уз тест,..а не овако

Name

Ххх

23.07.2020 06:36

А полиција је ,,стручна" да проверава вакцину

Name

ре

23.07.2020 00:33

Од сада 200 еура тестирање на улази са Аустријом и карантина 14 дана обвезна и ок. А резултате тестова стампа графомарк, лактаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

23.07.2020 05:31

Па тестови су ионако 50 одсто поуздани, потврђено у САД а наши ко зна одакле увозе, значи лутрија или јеси или ниси ко зна. А преминули без обдукције су преминули из непознатих разлога а не од короне како препоручује приватна Гејтсова СЗО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

23.07.2020 07:23

И када нам ЕУ постави рампу ми се онда питамо ,засто ?па они нас мрзе,а ми андјели ми не волимо свој народ и све радимо против свог народа.

ОДГОВОРИТЕ