Lažni testovi na koronu, policija nema pristup bazama

Policija na graničnim prelazima između BiH i susjednih zemalja nema mogućnost provjere vjerodostojnosti negativnih testova na virus korona, čime je otvorena mogućnost da državljani BiH prilikom odlaska u inostranstvo, ali i strani državljani prilikom ulaska u BiH, prilažu lažne, falsifikovane testove.

Bosna i Hercegovina 22.07.2020 | 22:35
Lažni testovi na koronu, policija nema pristup bazama

Nakon što je otkriveno da se u Vranju i Nišu, u Srbiji, prodaju lažni negativni testovi, sve više se o mogućnosti falsifikovanja i prodaji takvih testova govori i u BiH čijim je državljanima neophodan negativan test na virus korona za skoro svako putovanje preko granice.

Komentari na Internetu da je validan negativan test vrlo lako falsifikovati tako što se samo preprave podaci testirane osobe, odštampa u boji i da s tim lako prelazite granice, dobijaju potvrdu i u nadležnim institucijama.

Institut: Policija nema pristup podacima o testiranim licima 

U Institutu za javno zdravstvo RS potvrdili su za portal CAPITAL da nadležne institucije kao što su MUP, Granična policija, niti bilo koja druga institucija, nemaju pristup podacima o testiranim licima koja putuju u inostranstvo, kako bi vršili provjeru izdatih nalaza.

„Institut izdaje nalaz testiranim licima kojima potvrđuje da su isti negativni na virus korona, te da mogu bezbjedno da putuju“, naveo je v.d. direktora Instituta Branislav Zeljković.

Granična policija BiH 

Da nemaju pristup bazama testiranih lica potvrđuju i u Graničnoj policiji BiH.

Od 16. jula 2020. godine omogućen je ulazak i boravak u BiH državljanima zemalja EU i članica Šengenskog sporazuma, pod uslovom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus SARS-Kov-2, ne stariju od 48 sati.

„S tim u vezi, Granična policija BiH provjerava da li lice u namjeravanom ulasku u BiH posjeduje potvrdu o negativnosti testa na virus SARS-CoV-2, te ukoliko postoji sumnja da se radi o falsifikovanom dokumentu, vrše se dodatne provjere (ukoliko je to moguće) kod izdavaoca potvrde. Napominjemo da Granična policija BiH nema pristup elektronskim bazama podataka laboratorija koje vrše testiranje“, naveo je Radiša Samardžija, načelnik Kabineta direktora Granične policije.

U GP BiH nisu naveli da li je do sada vršena ijedna dodatna provjera.

Rješenja o kućnoj izolaciji                                                                                                                                                                                       
Republička uprava za inspekcijske poslove RS vodi evidenciju o izdatim inspekcijskim rješenjima o izolaciji i stavljanju u karantin lica koja su oboljela, odnosno koja su bila u kontaktu sa oboljelim licima.

„Pregled izdatih rješenja, sa svim relevantnim podacima, dostavlja se Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS na dnevnom nivou, dok se inspekcijska rješenja, u jednom primjerku, dostavljaju nadležnom domu zdravlja radi vršenja zdravstvenog nadzora i nadležnoj komunalnoj policiji u cilju vršenja nadzora nad sprovođenjem rješenja kojim je izrečena mjera izolacije ili karantina“, rekli su u Inspektoratu RS.

S obzirom na mogućnost da se negativni testovi na COVID-19 falsifikuju, iz Inspektorata RS podsjećaju da je nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, kao i falsifikovanje javne isprave Krivičnim zakonikom Republike Srpske propisani kao krivično djelo. 

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Todor

22.07.2020 23:03

Eto posla za privatne Labaratorije.

ODGOVORITE
Name

PRIJEDORČANIN

23.07.2020 07:18

Upravljanje Corona 19 od strane Vladajućih je veoma bitan i unosan posao. Dobro su izračunali, negativan test, je na cijeni od 100-200 pa i više KM. Zašto ne uzeti pare iz džepova ovih bijednika, jedinstvena prilika. Mile, Ranko, Alen, Đajić, Babić i ostala bratija i kumovi i prijatelji određuju procenat zaraženih. Što veći procenat to više para-zna se.

Name

Ajde

23.07.2020 08:16

Pa uvedite obavezan fiskalni racun uz test,..a ne ovako

Name

Ххх

23.07.2020 08:36

А полиција је ,,стручна" да проверава вакцину

Name

re

23.07.2020 02:33

Od sada 200 eura testiranje na ulazi sa Austrijom i karantina 14 dana obvezna i ok. A rezultate testova stampa grafomark, laktasi.

ODGOVORITE
Name

Doktor

23.07.2020 07:31

Pa testovi su ionako 50 odsto pouzdani, potvrđeno u SAD a naši ko zna odakle uvoze, znači lutrija ili jesi ili nisi ko zna. A preminuli bez obdukcije su preminuli iz nepoznatih razloga a ne od korone kako preporučuje privatna Gejtsova SZO...

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

23.07.2020 09:23

I kada nam EU postavi rampu mi se onda pitamo ,zasto ?pa oni nas mrze,a mi andjeli mi ne volimo svoj narod i sve radimo protiv svog naroda.

ODGOVORITE