Велики помор рибе у Црњелову код Бијељине

Велика количина угинуле рибе у каналу Дашница у семберском селу Црњелово изненадила је Спортско-рибиловачко удружење “Риба”. Вода је послата на анализу, а починиоци овог гнусног дјела треба да буду кажњени, поручили су риболовци.

Република Српска 22.07.2020 | 21:11
Велики помор рибе у Црњелову код Бијељине

Смрад угинуле рибе и замућена вода из канала узнемирили су мјештане Црњелова. Алармирали су надлежне у нади да се спаси шта се спасити може.

“Вода је прљава, замућена, осјећа се смрад. Очито да је нечим загађена, примијетили смо већу количину угинуле рибе, мјештани кажу да је угинуле рибе било много више, али да је вода однијела“, каже Миодраг Ђукић, предсједник Спортско-рибиловачког удружења “Риба” из Бијељине.

Масовни помор рибе није необична појава на овом подручју, али је ужасавајућа, кажу очевидци.

“Очито је да риба из Саве сваке године улази у канал, овдје долазе да се мријесте, пошто им је овдје погодно. Самим тим, чим се риба не мријести, то значи да неће бити рибе“, прича Раденко Ћускић из Црњелова код Бијељине.

Ни мјештани ни рибочувари не знају шта је узрок ове појаве, али знају да се понавља сваке године у скоро истом периоду.

“Штета је велика, али је прије свега, ово еколошко питање. Близу је и ријека Сава, и жалосно је што се сваке године исто понавља“, објашњава Ђукић.

Еколози и риболовци апелују на надлежне да реагују, да се нађу починиоци и адекватно казне, јер, како тврде из Удружења “Риба“, овакви догађаји постали су неподношљиви.