Veliki pomor ribe u Crnjelovu kod Bijeljine

Velika količina uginule ribe u kanalu Dašnica u semberskom selu Crnjelovo iznenadila je Sportsko-ribilovačko udruženje “Riba”. Voda je poslata na analizu, a počinioci ovog gnusnog djela treba da budu kažnjeni, poručili su ribolovci.

Republika Srpska 22.07.2020 | 21:11
Veliki pomor ribe u Crnjelovu kod Bijeljine

Smrad uginule ribe i zamućena voda iz kanala uznemirili su mještane Crnjelova. Alarmirali su nadležne u nadi da se spasi šta se spasiti može.

“Voda je prljava, zamućena, osjeća se smrad. Očito da je nečim zagađena, primijetili smo veću količinu uginule ribe, mještani kažu da je uginule ribe bilo mnogo više, ali da je voda odnijela“, kaže Miodrag Đukić, predsjednik Sportsko-ribilovačkog udruženja “Riba” iz Bijeljine.

Masovni pomor ribe nije neobična pojava na ovom području, ali je užasavajuća, kažu očevidci.

“Očito je da riba iz Save svake godine ulazi u kanal, ovdje dolaze da se mrijeste, pošto im je ovdje pogodno. Samim tim, čim se riba ne mrijesti, to znači da neće biti ribe“, priča Radenko Ćuskić iz Crnjelova kod Bijeljine.

Ni mještani ni ribočuvari ne znaju šta je uzrok ove pojave, ali znaju da se ponavlja svake godine u skoro istom periodu.

“Šteta je velika, ali je prije svega, ovo ekološko pitanje. Blizu je i rijeka Sava, i žalosno je što se svake godine isto ponavlja“, objašnjava Đukić.

Ekolozi i ribolovci apeluju na nadležne da reaguju, da se nađu počinioci i adekvatno kazne, jer, kako tvrde iz Udruženja “Riba“, ovakvi događaji postali su nepodnošljivi.

 

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

!!!

22.07.2020 19:36

I sad kao sanitarna i druge inspekcije nisu u stanju da lociraju zagadjivaca???

ODGOVORITE
Name

GornjeCrnjelovo

23.07.2020 06:16

Zagadjivac je samo jedan u Crnjelovu, pogledajte kolike su farme i gdje zavrsava otpadna voda sa istih

Name

Ribar

22.07.2020 19:39

Znao si poskupiti dozvole. Nista se neporibljava,pomor ribe,vikendice sve uz samu rijeku. Nema se gde prici vodi. Goli javasluk u udruzenju ribolova.

ODGOVORITE
Name

!!! FARME

22.07.2020 20:18

koje se grade u blizini kanala bez ikakve ozbiljne procjene stetnosti po okolinu, treba izmjestiti iz naseljenog podrucja i kontrolisati gdje zavrsava osoka.

ODGOVORITE
Name

MITO i korupcija

23.07.2020 08:28

Lukavac i Gnjica na kojima se nekada moglo kupati i pecati, sada više i ne teku. Voda ne može da odnese đubre sa farmi koje se ispušta u rijeke. I tako je to uzelo maha, posebno farme u Magnojeviću i Vršanima. Katastrofa. Oni koji to treba da riješe su NESPOSOBNI za posao na koji su postavljeni, komunalna inspekcija i policija. Ali su sposobni da uzmu 500 KM i da okrenu glavu i vrate se nazad. Bagra neopisana. Da je pravde trebalo bi ih svezati kraj rijeke i ostaviti da pomru od smrada ili od komaraca.

Name

XL

23.07.2020 07:41

Čini mi se da nas i živi svijet ubijeju sata ne, nije ovo od Boga, Bog nikada ne čini zlo, molimo se i borimo se svim pravnim putevima, i ajmo čvrstu VIJERU ako se borimo da će nam i Bog pomoći!

ODGOVORITE
Name

Farma

23.07.2020 09:07

Inspektora tuziti za odgovornost o ekoloskoj propasti u Crnjelovu a i za narusavanje zdravlja zivim bicima zbog farmi. Neka gazde uloze u opremu pa neka grade a bozija pravda ce stici samo treba nacekati.

Name

mladen

23.07.2020 07:45

riba smrdi od glave...gradske glave

ODGOVORITE