Понуда Владе Црне Горе крајња линија компромиса

Потпредсједник Владе Црне Горе Зоран Пажин рекао је данас да понуда Владе Српској православној цркви (СПЦ) у наставку преговора о Закону о слободи вјероисповијести представља крајњу линију компромиса.

Регион 22.07.2020 | 12:49
Понуда Владе Црне Горе крајња линија компромиса

Пажин је на конференцији за новинаре рекао да експертски дијалог Владе и СПЦ није дао очекивани резултат.

Он је навео да је СПЦ у ранијем периоду на разне верзије Закона изнијела више од 2.000 примједби и коментара, али да су заједничким трудом и напорима успјели да све спорне тачке сведу на неколико питања.

Пажин је подсјетио да је Влада понудила измјене чланова Закона 63 и 64 измјештајући надлежност Управе за некретнине за провјеру правне ваљаности уписа својине на културним добрима сакралног карактера у редовни судски поступак.

– Понудили смо и додатне гаранције у чл. 64 за коришћење ових културних добара и у ситуацији када суд у редовном судском поступку донесе правоснажну одлуку да је то државна својина. Нажалост, сви приједлози су одбијени – рекао је Пажин и навео да је СПЦ одбила све приједлоге, као што је раније одбила да буде закључен темељни споразум.

Он је рекао и да је током дијалога СПЦ, на његово изненађење, отворила питање да се не користи појам државна својина у члану 62, иако је, како је навео, државна својина и као појам и као институт дуго година у правном систему Црне Горе.

– СПЦ је одбила да се застане са примјеном док се примјена одређених законских рјешења не провјери са Уставном судом и Европским судом – навео је Пажин.

Епископски савјет СПЦ у Црној Гори саопштио је јуче да су посљедњи разговори са представницима Владе о дискриминаторском Закону о слободи вјероисповијести служили за нове уцјене Цркве и политички маркетинг.

Црногорски премијер Душко Марковић изјавио је јуче да су преговори правних експерата Владе и епархија Српске православне цркве о спорном Закону о слободи вјероисповијести окончани без резултата, упркос “бројним уступцима које је направио владин преговарачки тим”.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

МОБИ ДИК

22.07.2020 11:42

ЦРКВЕ иМАНАСТИРИ су црквена имовина а не дрзавна није Мило и комунисти Правили ЦРКВЕ и МАНАСТИРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.07.2020 12:39

Све је то црквена имовина. Исто би било да моју приватну имовону прогласе дрзавном. Црногорска власт је зло...

Name

Србољуб

22.07.2020 13:45

О цовевеце, Цуј како горски вјетар дува кроз твоју супљу главу! Барабо, верницком милостињом крвљу и сузом су манастири градјени. Ни један Бог га није саградио. Прво треба знати па онда срати.

Name

Управо тако

22.07.2020 14:44

Немозе се ни неко словенацко предузеце прогласити дрзавном својином ЦГ, ако није....

Name

вучко2

23.07.2020 05:15

Пукла господа на Буљарице, плажа 2 километра, а све у Црквеном власништву, а тек друге некретнине...

ОДГОВОРИТЕ