Ponuda Vlade Crne Gore krajnja linija kompromisa

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin rekao je danas da ponuda Vlade Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u nastavku pregovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti predstavlja krajnju liniju kompromisa.

Region 22.07.2020 | 12:49
Ponuda Vlade Crne Gore krajnja linija kompromisa

Pažin je na konferenciji za novinare rekao da ekspertski dijalog Vlade i SPC nije dao očekivani rezultat.

On je naveo da je SPC u ranijem periodu na razne verzije Zakona iznijela više od 2.000 primjedbi i komentara, ali da su zajedničkim trudom i naporima uspjeli da sve sporne tačke svedu na nekoliko pitanja.

Pažin je podsjetio da je Vlada ponudila izmjene članova Zakona 63 i 64 izmještajući nadležnost Uprave za nekretnine za provjeru pravne valjanosti upisa svojine na kulturnim dobrima sakralnog karaktera u redovni sudski postupak.

– Ponudili smo i dodatne garancije u čl. 64 za korišćenje ovih kulturnih dobara i u situaciji kada sud u redovnom sudskom postupku donese pravosnažnu odluku da je to državna svojina. Nažalost, svi prijedlozi su odbijeni – rekao je Pažin i naveo da je SPC odbila sve prijedloge, kao što je ranije odbila da bude zaključen temeljni sporazum.

On je rekao i da je tokom dijaloga SPC, na njegovo iznenađenje, otvorila pitanje da se ne koristi pojam državna svojina u članu 62, iako je, kako je naveo, državna svojina i kao pojam i kao institut dugo godina u pravnom sistemu Crne Gore.

– SPC je odbila da se zastane sa primjenom dok se primjena određenih zakonskih rješenja ne provjeri sa Ustavnom sudom i Evropskim sudom – naveo je Pažin.

Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori saopštio je juče da su posljednji razgovori sa predstavnicima Vlade o diskriminatorskom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti služili za nove ucjene Crkve i politički marketing.

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je juče da su pregovori pravnih eksperata Vlade i eparhija Srpske pravoslavne crkve o spornom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti okončani bez rezultata, uprkos “brojnim ustupcima koje je napravio vladin pregovarački tim”.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

MOBI DIK

22.07.2020 13:42

CRKVE iMANASTIRI su crkvena imovina a ne drzavna nije Milo i komunisti Pravili CRKVE i MANASTIRE

ODGOVORITE
Name

Re

22.07.2020 14:39

Sve je to crkvena imovina. Isto bi bilo da moju privatnu imovonu proglase drzavnom. Crnogorska vlast je zlo...

Name

Srboljub

22.07.2020 15:45

O covevece, Cuj kako gorski vjetar duva kroz tvoju suplju glavu! Barabo, vernickom milostinjom krvlju i suzom su manastiri gradjeni. Ni jedan Bog ga nije sagradio. Prvo treba znati pa onda srati.

Name

Upravo tako

22.07.2020 16:44

Nemoze se ni neko slovenacko preduzece proglasiti drzavnom svojinom CG, ako nije....

Name

vučko2

23.07.2020 07:15

Pukla gospoda na Buljarice, plaža 2 kilometra, a sve u Crkvenom vlasništvu, a tek druge nekretnine...

ODGOVORITE