Пакет помоћи за привреду ЕУ, добар и за Србију

Послије усвајања седмогодишњег буџета ЕУ, и додатних 750 милијарди евра за опоравак европских економија од посљедица које је изазвала пандемија вируса корона, шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици каже за РТС да је то важно и за земље Западног Балкана и Србију јер ће брзи опоравак земаља ЕУ утицати и на бржи опоравак и помоћ земљама региона.

Србија 22.07.2020 | 10:41
Пакет помоћи за привреду ЕУ, добар и за Србију

Послије једног од најдужих самита у историји, лидери Европске уније су у Бриселу постигли договор о плану за опоравак економије, вриједном 750 милијарди еура. Тај план без преседана предвиђа формирање фонда из којег ће се додјељивати бесповратна средства и зајмови земљама чланицама, како би се избориле са посљедицама епидемије вируса. Истовремено, усвојен је и седмогодишњи буџет Европске Уније.

- Рекао бих да постоје четири главна разлога зашто је важан овај договор. Прво, ријеч је о суми од 1.800 милијарди евра, други је структура а то значи имамо дугорочни буџет и имамо план за економски опоравак вриједан 750 милијарде евра. Четвро је елемент солидарности да се помогну земље које су најпогођеније епидемијом вируса корона - рекао је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а Сем Фабрици.

Према његовим ријечима постоје и најмање два разлога зашто је то важно и за Србију.

- Прво је то да се политика проширења налази у дугорочном буџету ЕУ у виду предприступних фондова од 12,5 милијарде евра а Србија је највећа економија у овом дијелу региона. Иако Србија није чланица ЕУ она је близу, и највећи дио трговинске размјене је усмјерен на ЕУ као и инвестиције и што се ЕУ буде брже опорављала то ће бити боље и за Србију. Поред тога буџет је фокусиран и на зелену економију, дигиталну агенду и друге области које ће бити од користи и за Србију и за цео регион -  рекао је Фабрици.

Када је ријеч о помоћи економијама земаља које нису чланица ЕУ од посљедица изазваних епидемијом вируса корона шеф делегације ЕУ у Србији каже да се и до сада сарађивало са Владом Србије и да је већ потрошено 15 милиона евра за хитну медицинску помоћ а да је недавно потисан и уговор о ангажовању 200 додатних здраствених радника у борби против коронавируса на период од шест месециа што ће финансирати ЕУ.

- О помоћи је говорено и на Самиту у Загребу када је договорено да се изађе са пакетом мера за економски опоравак и Србије и региона тако да ће Србија моћи да рачуна и на додатна средства која ће моћи да употреби за економски опоравак - рекао је за РТС шеф мисије ЕУ у Србији Сем Фабрици.

(РТС)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Блек стена

22.07.2020 09:20

Ста нас брига за ту сицу,сад це браца Руси да се искесе,ко вазда кроз историју

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

22.07.2020 09:23

Вуциц се неки дан хвалио да је Србија економски нај више напредовала, шта ће Србији помоћ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ЗА МОМУ

22.07.2020 09:25

А ЈЕЛ МОЗЕ ПОМОЦ И ЗА МОМУ КРАЈИСНИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепп

22.07.2020 10:03

А сто је са БиХ ваљда пишите прво о нашој домаћој привреди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБЦ

22.07.2020 10:36

Па ми нетреба да бринемо за своју куцу нас интересује ЕУ и сусједи Науцили смо бити гладни и нецемо се поправитре И Засто бре птица у руку ми размисљамо о пеценом пурану

Name

Директ

22.07.2020 17:02

Нас нема нигдје. Ми смо земља трећег свијета. Ова помоћ се односи само на ЕУ.

Name

Нострадамус

22.07.2020 10:40

Треба достојанствено одбити помоц од ЕУ.Зар нам нису они највеци непријатељи ста цека Вуцко и Додо неце ваљда да прихвате помоц.

ОДГОВОРИТЕ