Paket pomoći za privredu EU, dobar i za Srbiju

Poslije usvajanja sedmogodišnjeg budžeta EU, i dodatnih 750 milijardi evra za oporavak evropskih ekonomija od posljedica koje je izazvala pandemija virusa korona, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže za RTS da je to važno i za zemlje Zapadnog Balkana i Srbiju jer će brzi oporavak zemalja EU uticati i na brži oporavak i pomoć zemljama regiona.

Srbija 22.07.2020 | 10:41
Paket pomoći za privredu EU, dobar i za Srbiju

Poslije jednog od najdužih samita u istoriji, lideri Evropske unije su u Briselu postigli dogovor o planu za oporavak ekonomije, vrijednom 750 milijardi eura. Taj plan bez presedana predviđa formiranje fonda iz kojeg će se dodjeljivati bespovratna sredstva i zajmovi zemljama članicama, kako bi se izborile sa posljedicama epidemije virusa. Istovremeno, usvojen je i sedmogodišnji budžet Evropske Unije.

- Rekao bih da postoje četiri glavna razloga zašto je važan ovaj dogovor. Prvo, riječ je o sumi od 1.800 milijardi evra, drugi je struktura a to znači imamo dugoročni budžet i imamo plan za ekonomski oporavak vrijedan 750 milijarde evra. Četvro je element solidarnosti da se pomognu zemlje koje su najpogođenije epidemijom virusa korona - rekao je gostujući u Јutarnjem dnevniku RTS-a Sem Fabrici.

Prema njegovim riječima postoje i najmanje dva razloga zašto je to važno i za Srbiju.

- Prvo je to da se politika proširenja nalazi u dugoročnom budžetu EU u vidu predpristupnih fondova od 12,5 milijarde evra a Srbija je najveća ekonomija u ovom dijelu regiona. Iako Srbija nije članica EU ona je blizu, i najveći dio trgovinske razmjene je usmjeren na EU kao i investicije i što se EU bude brže oporavljala to će biti bolje i za Srbiju. Pored toga budžet je fokusiran i na zelenu ekonomiju, digitalnu agendu i druge oblasti koje će biti od koristi i za Srbiju i za ceo region -  rekao je Fabrici.

Kada je riječ o pomoći ekonomijama zemalja koje nisu članica EU od posljedica izazvanih epidemijom virusa korona šef delegacije EU u Srbiji kaže da se i do sada sarađivalo sa Vladom Srbije i da je već potrošeno 15 miliona evra za hitnu medicinsku pomoć a da je nedavno potisan i ugovor o angažovanju 200 dodatnih zdrastvenih radnika u borbi protiv koronavirusa na period od šest mesecia što će finansirati EU.

- O pomoći je govoreno i na Samitu u Zagrebu kada je dogovoreno da se izađe sa paketom mera za ekonomski oporavak i Srbije i regiona tako da će Srbija moći da računa i na dodatna sredstva koja će moći da upotrebi za ekonomski oporavak - rekao je za RTS šef misije EU u Srbiji Sem Fabrici.

(RTS)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Blek stena

22.07.2020 11:20

Sta nas briga za tu sicu,sad ce braca Rusi da se iskese,ko vazda kroz istoriju

ODGOVORITE
Name

Goran

22.07.2020 11:23

Vucic se neki dan hvalio da je Srbija ekonomski naj više napredovala, šta će Srbiji pomoć?

ODGOVORITE
Name

A ZA MOMU

22.07.2020 11:25

A JEL MOZE POMOC I ZA MOMU KRAJISNIKA.

ODGOVORITE
Name

Pepp

22.07.2020 12:03

A sto je sa BiH valjda pišite prvo o našoj domaćoj privredi.

ODGOVORITE
Name

ABC

22.07.2020 12:36

Pa mi netreba da brinemo za svoju kucu nas interesuje EU i susjedi Naucili smo biti gladni i necemo se popravitre I Zasto bre ptica u ruku mi razmisljamo o pecenom puranu

Name

Direkt

22.07.2020 19:02

Nas nema nigdje. Mi smo zemlja trećeg svijeta. Ova pomoć se odnosi samo na EU.

Name

Nostradamus

22.07.2020 12:40

Treba dostojanstveno odbiti pomoc od EU.Zar nam nisu oni najveci neprijatelji sta ceka Vucko i Dodo nece valjda da prihvate pomoc.

ODGOVORITE