Чудан спорт: Трчање са даскама на ногама?!

Трчање са даскама на ногама је традиционални су спорт мањског кинеског народа Џуанг у кинеској провинцији Зхуангу (Гунагси).

Занимљивости 21.07.2020 | 16:51
Чудан спорт: Трчање са даскама на ногама?!

Ова атлетска дисциплина је заиста јединствена и необична у којој три особе деле исте дрвене ( да их назовемо тако) "патике“! Овакве трке односно трчање потребна 100% савршена координација и наравно концентрација такмичара- атлетичара.

Трке са даскама на ногама вуку корене још од династије Минг, како легенда каже да га је позната хероина народа Ксхуанг користила као начин да обучи војнике против упада јапанских гусара.

Легендарна хероина Ва користила је дуге комаде дрвета како би научила мушкарце да марширају заједно у саврсеној синхронизацији, што је у великој мери побољшало њихове борбене квалитете и појачало њихов борбени дух, помажуц́и им да одврате освајаче. Од тада како легенда каже ово је постао традиционални спорт и оне се преноси с генерације на генерацију.

Овај бизарни спорт укључује три саиграча (атлетичара) који трче на истој дрвеној дасци "патици", који се у основи састоје од две дрвене даске и неколико кожних каишева за причвршц́ивање атлетичарских патика.

Даске су дужине један метар, ширине 9 цм и дебљине 3 цм, а да би их користили као ципеле за трочлани тим, потребна је стручна координација. Ако једно од три гура прејако или заостане, они могу проузроковати да се цео тркачки трио преврне на главачке!

2005. године Национална комисија за цивилне послове одобрила је пројекат трке са даскама на ногама као званичан догађај на годишњим Националним спортским играма мањина. Практикују га и мушкарци и жене, посебно од народ у регији Гуанси

"Трке у дашчаним патикама су прави тимски спорт, а координација је најважнији захтев“, рекао је за Хенан Даилy Лиу Јианкин, главни тренер тима ове необичне спортске дисциплине Хенан.

"Поред побољшања физичке кондиције и тренинга у брзини, више је у питању унапређивање сарадње чланова на највишем нивоу које се може захтевати у спорту."

Извор: Занимљивостидана.цом

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ХВ

31.07.2020 22:36

Ста то бјесе мозак?

ОДГОВОРИТЕ