Čudan sport: Trčanje sa daskama na nogama?!

Trčanje sa daskama na nogama je tradicionalni su sport manjskog kineskog naroda Džuang u kineskoj provinciji Zhuangu (Gunagsi).

Zanimljivosti 21.07.2020 | 16:51
Čudan sport: Trčanje sa daskama na nogama?!

Ova atletska disciplina je zaista jedinstvena i neobična u kojoj tri osobe dele iste drvene ( da ih nazovemo tako) "patike“! Ovakve trke odnosno trčanje potrebna 100% savršena koordinacija i naravno koncentracija takmičara- atletičara.

Trke sa daskama na nogama vuku korene još od dinastije Ming, kako legenda kaže da ga je poznata heroina naroda Kshuang koristila kao način da obuči vojnike protiv upada japanskih gusara.

Legendarna heroina Va koristila je duge komade drveta kako bi naučila muškarce da marširaju zajedno u savrsenoj sinhronizaciji, što je u velikoj meri poboljšalo njihove borbene kvalitete i pojačalo njihov borbeni duh, pomažući im da odvrate osvajače. Od tada kako legenda kaže ovo je postao tradicionalni sport i one se prenosi s generacije na generaciju.

Ovaj bizarni sport uključuje tri saigrača (atletičara) koji trče na istoj drvenoj dasci "patici", koji se u osnovi sastoje od dve drvene daske i nekoliko kožnih kaiševa za pričvršćivanje atletičarskih patika.

Daske su dužine jedan metar, širine 9 cm i debljine 3 cm, a da bi ih koristili kao cipele za tročlani tim, potrebna je stručna koordinacija. Ako jedno od tri gura prejako ili zaostane, oni mogu prouzrokovati da se ceo trkački trio prevrne na glavačke!

2005. godine Nacionalna komisija za civilne poslove odobrila je projekat trke sa daskama na nogama kao zvaničan događaj na godišnjim Nacionalnim sportskim igrama manjina. Praktikuju ga i muškarci i žene, posebno od narod u regiji Guansi

"Trke u daščanim patikama su pravi timski sport, a koordinacija je najvažniji zahtev“, rekao je za Henan Daily Liu Jiankin, glavni trener tima ove neobične sportske discipline Henan.

"Pored poboljšanja fizičke kondicije i treninga u brzini, više je u pitanju unapređivanje saradnje članova na najvišem nivou koje se može zahtevati u sportu."

Izvor: Zanimljivostidana.com

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

HV

31.07.2020 22:36

Sta to bjese mozak?

ODGOVORITE