На Космету нема другог, осим српског насљеђа

- Сви докази који показују да је у ствари Косово завичајна српска земља, и да је управо ту темељ српске духовности и државности, сметају онима који се залажу за признавање међународно правног субјективитета државе Косово -истакао је некадашњи амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић.

Србија 21.07.2020 | 08:54
На Космету нема другог, осим српског насљеђа

На Косову и Метохији, осим хришћанског и православног, нема другог насљеђа на које би се могао ослонити неки културни идентитет самопроглашене државе Косово, рекао је некадашњи амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић.

- Сви докази који показују да је у ствари Косово завичајна српска земља, и да је управо ту темељ српске духовности и државности, сметају онима који се залажу за признавање међународно правног субјективитета државе Косово -истакао је Танасковић.

Он је рекао да је због тога потпуно апсурдно, сумануто, недипломатско и острашћено реаговање и протест из Приштине Европској комисији, због књиге "Хришћанско наслеђе Косова и Метохије - Духовно и културно средиште српског народа", која се нашла на столу у мисији Србије при ЕУ током недавног састанка предсједника Србије и комесара за проширење ЕУ у Бриселу.

- Заправо, та реакција је посредно признање чињенице да је наслеђе на Косову и Метохији највећим дијелом православно, односно српско - рекао је Танасковић за Спутњик.

Он је навео да приштинске власти одувијек очекују максимум коректности са српске стране, док се сами понашају потпуно сумануто, те да им смета да се везују за исламски фундаментализам, али и да им се покаже да немају никакав властити културни идентитет на Косову и Метохији, и да је то све српско.

Танасковић додаје да се у суштини показује сва крхкост аргументације на којој почива став Приштине о томе да на Косову постоји изразита вјерска толеранција, да све вјерске и етничке заједнице имају проширена права и снажну заштиту, и инсистира се на мултиетничком карактеру, толеранцији и међурелигијској хармонији.

Он указује да је сасвим сигурно да сви докази од материјалних, до оваквих штампаних у облику научних публикација и другог материјала, показују да је у ствари Косово завичајна српска земља.

- Управо ту је темељ српске духовности и државности. То смета онима који се залажу за признавање међународно правног субјективитета /самопроглашене/ државе Косово - рекао је Танасковић.

Он је рекао и да је приштински протестна нота у суштини била је веома корисна, јер, када неко за књигу која говори о хришћанском насљеђу на Косову и Метохији напише да она "промовише етничку мржњу", има "увредљив садржај" и да је на њеним корицама неприхватљив назив за Косово, онда је сасвим јасно да ту нешто дубоко није у реду са цијелом концепцијом и погледом на свијет косовско-метохијских Албанаца, односно оних који у њихово име врше привремену власт у Приштини.

- Ако можете рећи за једну књигу која објективно указује на хришћанско насљеђе на Косову и Метохији да шири етничку мржњу и има увредљив садржај? - упитао је Танасковић.

Он је додао да нема илузија у погледу односа Албанаца према Србима, поготово на Косову и Метохији, те да је то "једна историјска мржња која је стварана и гајена на разне начине кроз систем образовања, кроз повремене сукобе".

- Али да код већине Албанаца постоји оваква острашћеност и оваква дивља мржња према свему што је хришћанско, православно, српско, и да им је уопште то питање којим се сада баве, то сигурно није тачно. Тако да би пре свега Албанци са Космета требало да се забрину када они који их привремено представљају шаљу овакве поруке и Србији и међународној заједници - сматра Танасковић.

Некадашњи амбасадор Србије при Унеску, за вријеме чијег мандата је одбијен захтјев Приштине да самопроглашено Косово буде примљено у састав ове организације, сматра и да је добро и сасвим нормално што се књига "Хришћанско наслеђе Косова и Метохије" налазила у просторијама делегације Србије при ЕУ и да је то дипломатски веома добар потез.

Он је додао да је та књига била један од разлога због кога није изгласано чланство Косова у Унеску, као и једна карта на којој су црвеном бојом била означена сва сакрална места православља на Косову и Метохији.

- Таквих мјеста има преко хиљаду, и када су моје колеге из свијета погледали ту мапу, која је иначе писана ћирилицом, и када су видјели да се она сва црвени, па су ме питали шта је то црвено, ја сам им рекао да су то цркве, манастири, гробишта, и други сакрални објекти, на шта су они реаговали да је то права света земља - наглашава Танасковић.

(Срна)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Питам

21.07.2020 07:25

Какве нам користи што имамо све доказе кад се у пракси ништа од тога не узима у обзир. Предност имају западне силе јер их докази не занимају занима их профит са простора КиМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

21.07.2020 07:47

Радије би волио да имамо 2 милиона Срба на КиМ и 150-200 хиљада Албанаца.Господо гдје нам је народ?

Name

ре нострадамус

21.07.2020 08:33

народ се селио у београд и продавао све сто је имао.

Name

Ипе

21.07.2020 09:32

Исто се дешава и код нас у Босни и Херцеговини,из РС се исељавају у Србију,Хрвати у Хрватску. А сви заједно јос исељавају у ЕУ. Жалосно гледати да су нам овдје толико затровали душу,да нам се не мили ни родна груда.

Name

Ре Ипе

21.07.2020 12:52

Лијепо си то рекао, само си подло заборавио да директно споменес да Босњаци исељавају у Европску Унију. Да је један унско сански кантон готово испразњен, да је тим путем кренуо и Тузлански, да доста Сарајлија исељава. Ко те не зна скупо би те платио.

Name

сенберац

21.07.2020 07:30

косово и метохија су србска земља света и тамосу србске светиње и других нема србскоје косово и метохија и тако треба да остане и осталих који тамо зиве са србима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре семберац

21.07.2020 14:15

Би ли то бранио с пуском у руци?

Name

Лејкерс

21.07.2020 19:07

Некад било сад се спомињало

Name

Тута Бугарин

21.07.2020 07:50

Хај ти мало просетај до Косова па им то реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУКИ

21.07.2020 10:48

Сенберац обавезно прошетај до КОСОВА па им мало објасни историју,ста је србско а ста остало.????

Name

Мрки

21.07.2020 08:16

Да Срби немају агресивну политику они не би били у тој позицији. Дуги и исцрпљујуци конфликти са свим комсијама ипак наводи на размисљање о гресци српске политике гдје за себе узимају права која другима ускрацују. Дугороцно Србија нема снаге нити да задрзи цјеловиту данасњу Србију, југ, Сандзак и Војводину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

21.07.2020 08:58

Политицари у Србији и код нас су вецином водјени лицним анимозитетима и лицним ставовима него идеом да свима буде једнако добро. Своју би позицију угрозили ако би то угрозило и други народ.

Name

Биљана

21.07.2020 09:23

По мени најреалнији коментар. Када се сви суоче са својим грешкама ето рјесења.Амбасадор је толико једностран да практично не постоји дијалог.

Name

Ацо

21.07.2020 11:58

Е Мрки свака ти цас на таквом размисљању. Капа до пода!

Name

бурке

21.07.2020 08:26

Мозе ли ми неко појаснити...јесу ли албанци били на тим просторима прије доласка славена или су славени доцекали албанце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биљана

21.07.2020 08:40

Па мозе овај, по својој теорији. Сви зиве у Београду или некоим амбасадама а ухвате се неког проблема у којем уопште нису еволвирани уживо. Значи треба човјек да зиви доле , сагледа реалност зивота, сто знаци међусобно уважавање. Нека нађе формулу, а не да баца кост.

Name

ре

21.07.2020 09:06

то се редовно мијењало. некад је било српско, некад албанско, некад османско, македонско, тако би и могли рец хајмо све вратит италијанима посто је некад било римско царство.

Name

ре

21.07.2020 09:42

Албанце је на Балкан довео византијски генерал Ђорђе Манијак (Георгиос Маниакос) 1043. године са Сицилије. А на Сицилију су дошли са Кавказа, односно старе Јерменије.

Name

бурке

21.07.2020 09:50

Не мозе бити да се то редовно мијењало.Ко је први дошао,албанци или јужни славени? А у праву си за римљане...недао Бог да је остао неки ОХР па да нас све врати у своје прапостојбине

Name

ре

21.07.2020 10:56

моје неко размисљање је да су вецина народа увијек били исти, само су се називи мијењали, зависно од 'владара'. ко је био 'први', које је када и одакле 'досао' прије 1000 или 2000год ме искрено не интересује јер се на основу тога ниста не мозе урадит или промијенит, цак и 500 г.

Name

Косово и Метохија+

21.07.2020 11:02

РЕ Бурке;;;; Албанци су потомци Илира, а Илири су прастановници Балкана, па ти сам види ко је кога доцекао и ко је кога испратио !!

Name

Бојан

21.07.2020 08:34

Ма ста ми наприча овај амбасадор који је цијели зивот у фотељама провео. Па и мога дједа је њива била у предграђу Београда па ју је продао и сада је туђа... а ја бих је по његовом саблону требао и даље својатати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бојана

21.07.2020 15:32

Њива твог ђеда се још назива земљиште тако да је он продао земљиште а не земљу, држава може да купу или прода земљу. Разлика је у томе што власник земљишта без државне дозволе може да обрађује то земљиште у дубину до 40 цм а држава је власник свега испод тих 40 цм и може да црпи природна богатства која твој ђед није могао ни у сну. Тај нови власник земљишта сада има иста права као што је имао и твој ђед а све друго је државно. Толико да схватиш да ти је коментар без везе.

Name

Ја

21.07.2020 08:40

Косово је дефинитивно експеримент. Курда има око 30 милиона а немају државу, Албанци двије, машала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па наравно да нема

21.07.2020 09:55

Никада неце ни бити другације,просто нико то други нема сансу да достигне икада....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

21.07.2020 10:35

Кад би узимао свако своје насљеђе вјероватно ни за нас неби било мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србољуб Влаховић-Цигановић

21.07.2020 10:56

Џаба светиње, одн. хрпа камења, када нема народа. Да су Срби остајали на Косову, а не бјежали од "биједе и сиромаштва". Па и Албанци сј живјели у истим условима па су опстали и постали велика већина. Шта је Србима фалило да остану??? Зар су заиста мисли да ће све Бог да им чува и да су Богом дâт народ!? То што има 180 цркава не значи ништа, ако нема народа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

21.07.2020 12:02

Тацно дзба цркве кад нема у њима ко запалити свијецу и помолити се Богу. Јос мало бице као у Турској од цркви да праве дзамије.Зиви били па видјели