Дупло више радника на минималцу од почетка епидемије

Епидемија вируса корона утицала је и на повећање броја радника који примају минималну плату од 520 марака. Таквих у Републици Српској тренутно има 33.529 што је скоро дупло више од кад је повећан праг најниже плате. 

Република Српска 20.07.2020 | 20:12
Дупло више радника на минималцу од почетка епидемије

Влада Српске крајем прошле године повећала је најнижу плату са 450 на 520 марака. Тада су послодавци упозоравали да то неће значајно помоћи и да ће доћи до повећања броја радника на минималцу, што се на крају и десило, највећим дијелом због епидемије вируса корона.

Управо зато пословна заједница очекује од Владе да настави да помаже привреди јер су напори послодаваца да се одрже у послу већ при крају.

„Покушавамо предложити нека рјешења Влади наравно у складу са финансијским могућностима Владе за које знамо да нису велике и неминовно је да Владу очекују повећани трошкови на Заводу за запошљавање. Оно што ми очекујемо да се пројект који је Завод водио по питању запошљавања пријеђе из социјале у реалну подршку послодавцима да што прије смањимо број незапослених на Заводу за запошљавање, каже Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Пословна заједница још увијек се опоравља, сачувана су поједина радна мјеста али ће нажалост, тврде послодавци, бити додатних отпуштања радника у одређеним гранама. Претпоставке су да ће хотелијери бити у први у низу отказа јер раде са минималним капацитетом.

„Мислим да је угоститељство тренутно ради на 50 60% капацитета што је значајан пад кафићи су бољи али ту се може очекивати проблеми са отпуштањем радника, саобраћај је на удару отказа јер не ради међународни транспорт путника и међуградски је у лошем стању сав тај сектор очекује шта ће се десити у септембру односно да ли ће превозити дјецу у школу  или не“, истиче Тривић.

Посљедњи подаци о исплаћеним мимималним платама односе се на април када је плату мању од минималне примило око 17 000 запослених. Међутим,ријетко ко прима само минималац зато што већина радника добија други дио плате на руке.

То је дугогодишњи проблем који је неопходно ријешити јер на тај начин послодавци избјегавају плаћање пореза и доприноса, кажу у Синдикату. 

„Није логично да неко са високом стручном спремом и неки стручњак из ИТ сектора буде пријављен на најнижу плату кад ми сви добро знамо да они раде за три или четири пута веће износе плата. Најнижу плату а и остале плате треба повећавати чим се створе услови и требамо се активирати на том плану јер да би се обезбиједила егзистенција али и да би радници мање одлазили из РС“, истиче Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката РС.

Према подацима Пореске управе, за исплату априлске плате обрађено је 260 197 осигураника. Од тог броја, минимални износ плате  распону од 520 до 600 марака примило је 54 517 радника, плату у износу од 800 до 1000 марака добило је 34 564 радника док је најмање радника, њих око 2 211, примило плату вишу од 3 000 марака.

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Босанац

20.07.2020 18:50

Хахаха,па код нас у БиХ се радило за минималац и прије короне. Кад имамо багру и криминалце на власти..?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

21.07.2020 06:30

Лаж, народ је прије короне таман почео да живи и све је ишло како треба, то је и ћорава кокос могла да закључи. Сви су мање-висе имали колико коме треба и људи су углавном били задовољни.

Name

јАВНА ТАЈНА

20.07.2020 19:08

Зар јос ниста схватили да је РС банкот ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

21.07.2020 06:30

Дајте бурли и секти плату од 500 км, па да виде како зиви радник у РС, и хоце ли поново реци да је овдје нај боље зивјети.?

Name

Аххахаха

21.07.2020 06:32

Та је прича досадила и Богу и народу, откако је постала причате како смо банкротирали и како од нас нема висе ништа, Итд Итд... не дај Бозе да вас неко схвати за озбиљно.

Name

Скептик

20.07.2020 19:11

Сви пропадају али Тривићу, теби никад није било боље. Радиш као никада, а радници ти раде за никад мању плату. Браво Тривићу, звијездо Тwитера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

20.07.2020 21:11

Код њега су радници увијек радили за минималац.О осталим условима рада код њега је сувисно говорити,дно дна,сљам људски...

Name

Реално гледано

20.07.2020 19:41

Предлажем да овај генерални секретар синдиката региструје фирму и запосли 5 радника и нек им обезбједи бар минималац... Лако је паметоват, а плату не мораш да зарадиш... 99% послодаваца грца у дуговима и гледа како крај с крајем да састави, а стављају их овакви на стуб срама... Свако ко мисли да је лагано бити послодавац нек брате региструје фирму и нек директорише... И немојте прицати како немате капитала јер 90 % их је кренуло тако сто су залозили све сто су имали како би започели посао... Зато лијепо сутра кад одете на посао реците директору хвала, а ако вам је досло да му кажете МРС, лијепо одмах дајте отказ и постедите и њега и себе негативности...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

20.07.2020 20:29

Стара изрека дабогда имо па не имо

Name

Мисо

21.07.2020 05:48

Нек су на минималцу нико се не буни двадесет година радници у реалном сектору су на минималцу и дозволили су да их послодавци праве будалама и дрзе на минималцу уз договор са властима засто на будзету нису на минималцу.Ухватице се за главу кад оду у пензију а сад о томе не размисља нико.

Name

Аполо 11

21.07.2020 01:48

Сви почињу интервију са као знамо да владине могућности финансиских средстава нису велике. Као шта могу кад нам са небеса није пало више пара. Које замајавање народа бозе драги,па то је њихова слика мозга и неспособности.Који кретенлук???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира Цикота

21.07.2020 06:36

Све суботе радне, радника све мање, посла преко главе а плате за робове никад мање, и свима исте. Шефови и шефићи имају боговске плате, већина заражена короном командује на даљински а робови више ни санитарни не смију да ваде. Е тако данас роб који је стварао Републику Србску живи.

ОДГОВОРИТЕ