Duplo više radnika na minimalcu od početka epidemije

Epidemija virusa korona uticala je i na povećanje broja radnika koji primaju minimalnu platu od 520 maraka. Takvih u Republici Srpskoj trenutno ima 33.529 što je skoro duplo više od kad je povećan prag najniže plate. 

Republika Srpska 20.07.2020 | 20:12
Duplo više radnika na minimalcu od početka epidemije

Vlada Srpske krajem prošle godine povećala je najnižu platu sa 450 na 520 maraka. Tada su poslodavci upozoravali da to neće značajno pomoći i da će doći do povećanja broja radnika na minimalcu, što se na kraju i desilo, najvećim dijelom zbog epidemije virusa korona.

Upravo zato poslovna zajednica očekuje od Vlade da nastavi da pomaže privredi jer su napori poslodavaca da se održe u poslu već pri kraju.

„Pokušavamo predložiti neka rješenja Vladi naravno u skladu sa finansijskim mogućnostima Vlade za koje znamo da nisu velike i neminovno je da Vladu očekuju povećani troškovi na Zavodu za zapošljavanje. Ono što mi očekujemo da se projekt koji je Zavod vodio po pitanju zapošljavanja prijeđe iz socijale u realnu podršku poslodavcima da što prije smanjimo broj nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje, kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Poslovna zajednica još uvijek se oporavlja, sačuvana su pojedina radna mjesta ali će nažalost, tvrde poslodavci, biti dodatnih otpuštanja radnika u određenim granama. Pretpostavke su da će hotelijeri biti u prvi u nizu otkaza jer rade sa minimalnim kapacitetom.

„Mislim da je ugostiteljstvo trenutno radi na 50 60% kapaciteta što je značajan pad kafići su bolji ali tu se može očekivati problemi sa otpuštanjem radnika, saobraćaj je na udaru otkaza jer ne radi međunarodni transport putnika i međugradski je u lošem stanju sav taj sektor očekuje šta će se desiti u septembru odnosno da li će prevoziti djecu u školu  ili ne“, ističe Trivić.

Posljednji podaci o isplaćenim mimimalnim platama odnose se na april kada je platu manju od minimalne primilo oko 17 000 zaposlenih. Međutim,rijetko ko prima samo minimalac zato što većina radnika dobija drugi dio plate na ruke.

To je dugogodišnji problem koji je neophodno riješiti jer na taj način poslodavci izbjegavaju plaćanje poreza i doprinosa, kažu u Sindikatu. 

„Nije logično da neko sa visokom stručnom spremom i neki stručnjak iz IT sektora bude prijavljen na najnižu platu kad mi svi dobro znamo da oni rade za tri ili četiri puta veće iznose plata. Najnižu platu a i ostale plate treba povećavati čim se stvore uslovi i trebamo se aktivirati na tom planu jer da bi se obezbijedila egzistencija ali i da bi radnici manje odlazili iz RS“, ističe Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS.

Prema podacima Poreske uprave, za isplatu aprilske plate obrađeno je 260 197 osiguranika. Od tog broja, minimalni iznos plate  rasponu od 520 do 600 maraka primilo je 54 517 radnika, platu u iznosu od 800 do 1000 maraka dobilo je 34 564 radnika dok je najmanje radnika, njih oko 2 211, primilo platu višu od 3 000 maraka.

BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Bosanac

20.07.2020 18:50

Hahaha,pa kod nas u BiH se radilo za minimalac i prije korone. Kad imamo bagru i kriminalce na vlasti..?

ODGOVORITE
Name

Laz

21.07.2020 06:30

Laž, narod je prije korone taman počeo da živi i sve je išlo kako treba, to je i ćorava kokos mogla da zaključi. Svi su manje-vise imali koliko kome treba i ljudi su uglavnom bili zadovoljni.

Name

jAVNA TAJNA

20.07.2020 19:08

Zar jos nista shvatili da je RS bankot ???

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

21.07.2020 06:30

Dajte burli i sekti platu od 500 km, pa da vide kako zivi radnik u RS, i hoce li ponovo reci da je ovdje naj bolje zivjeti.?

Name

Ahhahaha

21.07.2020 06:32

Ta je priča dosadila i Bogu i narodu, otkako je postala pričate kako smo bankrotirali i kako od nas nema vise ništa, Itd Itd... ne daj Boze da vas neko shvati za ozbiljno.

Name

Skeptik

20.07.2020 19:11

Svi propadaju ali Triviću, tebi nikad nije bilo bolje. Radiš kao nikada, a radnici ti rade za nikad manju platu. Bravo Triviću, zvijezdo Twitera.

ODGOVORITE
Name

Andric

20.07.2020 21:11

Kod njega su radnici uvijek radili za minimalac.O ostalim uslovima rada kod njega je suvisno govoriti,dno dna,sljam ljudski...

Name

Realno gledano

20.07.2020 19:41

Predlažem da ovaj generalni sekretar sindikata registruje firmu i zaposli 5 radnika i nek im obezbjedi bar minimalac... Lako je pametovat, a platu ne moraš da zaradiš... 99% poslodavaca grca u dugovima i gleda kako kraj s krajem da sastavi, a stavljaju ih ovakvi na stub srama... Svako ko misli da je lagano biti poslodavac nek brate registruje firmu i nek direktoriše... I nemojte pricati kako nemate kapitala jer 90 % ih je krenulo tako sto su zalozili sve sto su imali kako bi započeli posao... Zato lijepo sutra kad odete na posao recite direktoru hvala, a ako vam je doslo da mu kažete MRS, lijepo odmah dajte otkaz i postedite i njega i sebe negativnosti...

ODGOVORITE
Name

Rob

20.07.2020 20:29

Stara izreka dabogda imo pa ne imo

Name

Miso

21.07.2020 05:48

Nek su na minimalcu niko se ne buni dvadeset godina radnici u realnom sektoru su na minimalcu i dozvolili su da ih poslodavci prave budalama i drze na minimalcu uz dogovor sa vlastima zasto na budzetu nisu na minimalcu.Uhvatice se za glavu kad odu u penziju a sad o tome ne razmislja niko.

Name

Apolo 11

21.07.2020 01:48

Svi počinju interviju sa kao znamo da vladine mogućnosti finansiskih sredstava nisu velike. Kao šta mogu kad nam sa nebesa nije palo više para. Koje zamajavanje naroda boze dragi,pa to je njihova slika mozga i nesposobnosti.Koji kretenluk???

ODGOVORITE
Name

Мира Цикота

21.07.2020 06:36

Све суботе радне, радника све мање, посла преко главе а плате за робове никад мање, и свима исте. Шефови и шефићи имају боговске плате, већина заражена короном командује на даљински а робови више ни санитарни не смију да ваде. Е тако данас роб који је стварао Републику Србску живи.

ODGOVORITE