Требиње: Процурио текст споразума опозиције

Херцеговци се ујединили против Додиковог режима: Процурио текст Споразума Илије Станковића и Листе Небојше Вукановића, ово ће урадити одмах након што побједе СНСД…

Република Српска 20.07.2020 | 08:33
Требиње: Процурио текст споразума опозиције

Листа за правду и ред Небојше Вукановића потписала је јуче Споразум о сарадњи с Илијом Станковићем, заједничким кандидатом опозиције за градоначелника Требиња, с кључним програмским принципима. Текст Споразума с усаглашеним принципима преносимо у цијелости.

СПОРАЗУМ О САРАДЊИ, ОСНОВНИМ СМЈЕРНИЦИМА, ПРОГРАМСКИМ ЦИЉЕВИМА И ПРИОРИТЕТИМА РАЗВОЈА ГРАДА ТРЕБИЊА У ПЕРИОДУ ОД 2020 ДО 2024. ГОДИНЕ

Потписници Споразума, Небојша Вукановић и Илија Станковић, нови градоначелник града Требиња, обавезују се да: 

- Одмах по објављивању коначних изборних резултата на локалним изборима и проглашењу побједе уједињене опозиције за градоначелника и Скупштину града Требиња, нови градоначелник Илија Станковић формира Комисију за примопредају, у којој ће бити најмање по један правник и један економиста, која ће извршити анализу и ревизију рада Кабинета градоначелника, свих градских предузећа и институција, утврдити стварно стање, прегледати сву документацију, од протокола и јавних набавки до завршног рачуна, те суспендовати и покренути кривични и дисциплински поступак против свих одговорних лица и службеника града Требиња за које се утврди да су злоупотријебили положај, склопили штетан уговор, причинили штету граду, незаконито трошили буџетска средства, без осветољубивости према политичким неистомишљеницима

- Нова градска управа извршиће контролу свих јавних набавки, издатих грађевинских дозвола, замјене и прекатегоризације земљишта, те покренути одговарајући поступак и ставити ван снаге одређене одлуке ако се утврди да су оне штетне за град Требиње.

- Са циљем изградње нове професионалне и ефикасне градске администрације, која ће максимално бити на услузу свим грађанима, нова градска администрација извршиће деполитизацију и професионализацију институција, утврдити јасне конкурсне процедуре те позитивну селекцију најспособнијих и најобразованијих кадрова на кључним мјестима.

- Нова градска администрација у прва 3 мјесеца основаће Канцеларију за борбу против корупције и контролу квалитета, која ће вршити контролу рада администрације и службеника, те израдити јавни Регистар имовине свих именованих званичника и функционера.

- Умјесто досадашње праксе да се буџет града креира према интересима мање групе политичара, моћника и тајкуна, већ од приједлога буџета за 2021. годину примијениће се нови концепт у изради буџета који ће у центар интересовања ставити интересе „обичног“ човјека, те посебну пажњу посветити равномјерном развоју свих дијелова града, обнови и развоју туризма и привреде, живота на селу и пољопривреде, те отварању радних мјеста у реалном сектору, користећи природне ресурсе и потенцијале.

- Од јануара 2021. године увешће се обавеза тромјесечног подношења Скупштини града и јавности Извјештаја о раду градоначелника и градске администрације, свих прихода и расхода, те потпуно јавном и транспарентом трошењу буџетских средстава.

- Свим ученицима у основним школама из градског буџета обезбједиће се средства за куповину уџбеника и школског прибора, који ће се остављати на крају школске године за следеће генерације које долазе, те израдити школски мантили са именом и презименом ученика, школе и разреда који похађа, и значајна пажња на сваком кораку посветити образовању и васпитању младих.

- Радио и Глас Требиња биће истински јавни сервис који неће више пратити искључиво активности градоначелника већ ће отворено писати и указивати на кључне проблеме у друштву, критиковати слободно све пропусте администрације а са циљем стварања слободних и отворених медија, на које политика неће имати утицај, у градском буџету ће бити планирана средства као награду за најбољу истраживачку причу и откривену аферу током године, те ће бити отворена Канцеларија за рад Удружења новинара града Требиња, чије ће трошкове сносити град Требиње.

Цијенећи потребу за слободним и објективним информисањем, не желећи да се мијеша у уређивачку политику било ког медија, имајући у виду њен значај као једине регионалне телевизије, те да се рад Херцег телевизије дјелимично финансира из градског буџета, јавних предузећа и установа, град Требиње ће детаљно истражити начин финансирања и куповине Херцег телевизије, те покренути судски спор и тражити одговорност власника Херцег телевизије ако се утврди да је било прања новца и злоупотреба јавних средстава.

- Један градски службеник моћи ће да има само једно примање из градског буџета, а израдиће се посебни регистри свих чланова управних и надзорних одбора са висином примања и трошкова свих изабраних чланова, директора, функционера и градских службеника радника у администрацији,

Град Требиње, као највећа локална заједница, посветиће посебну пажњу нормалном раду и функционисању Савеза општина и града источне Херцеговине, заузимање јасног става и односа према републичким институцијама Републике Српске и заједничким институцијама Босне и Херцеговине, водећи рачуна о равномјерном регионалном развоју, покретати заједничке развојне пројекте. те израдити елаборат о оснивању Херцеговачке развојне банке, са сједиштем у Требињу, дијелом од средстава које општине добијају као накнаду за производњу електричне енергије.

- Са циљем успостављања правне државе и владавине права, контроле рада изабраних представника судске власти, завођења правде и реда у друштву, у склопу градске администрације формираће се посебан тим за сарадњу са правосудним органима и полицијом, а уколико се не промијени рад судова и Окружног тужилаштва у Требињу, градоначелник и нова градска администрација има обвавезу да организује мирне грађанске протесте, блокира Палату правде, позове на јавну одговорност те користи друга легитимна и демократска средства како би се судије и тужиоци вратили у оквир система, обуздали и натјерали да раде по Уставу и закону, а не по жељама тајкуна и моћника.

- Хидроелектране на Требишњици и Електропривреда Републике Српске су јавна предузећа од стратешког значаја за Требиње и Херцеговину, и због тога ће град Требиње, његове инспекције и контролни органи, детаљно пратити пословање ових и осталих приовредних субјеката, правовремено реаговати како би алармирали јавност и спријечили склапање штетних Уговора, којима се индиректно чини штета и граду Требињу, те покренути све видове борбе и отпора како би се спријечила авентуална приватизација стратешких предузећа у електро-енергетском сектору у наредне 4 године.

- Тежећи да подигне на што већи ниво сарадњу администрације и грађана, створи слободно и демократско друштво те укључи што више грађана у процес доношења одлука, за сва важнија питања биће организовани референдуми на коме ће се народ изјашњавати о одређеним питањима и проблемима.

(БН)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Драган

20.07.2020 06:50

Најзад право свјетло на крају тунела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

20.07.2020 10:36

Вукан је ово писао - јасно се препознаје његово перо. Сто година позивио и сто прије се озенио!

Name

Нострадамус

20.07.2020 11:38

Одлицно,ако то народ буде разумио.Конацно сада да они који тврде да опозиција нема план и програм и да само знају да нападају власт односно Додика.Зато активисти опозиције предлазем да буду сто близе народу да посјете свако домацинство сваку особу и да им поново понуде укидање плацања тв.предплате као и сата за електрицну енергију него само потросњу исте.

Name

Да да

20.07.2020 15:37

Требаце добро да се провјетри комплетна управа а мозда и у фоци резервисати које слободно мјесто

Name

Ком

20.07.2020 23:02

Добро замисљено само ангазовање једног правника и једног економисте је мало за то све.Треба их бар по 10 да се сав тај криминал објелодани.

Name

Биља

20.07.2020 06:51

Заборавили су написати за ону вилу са базеном да се преиспитају инвестуције..

ОДГОВОРИТЕ
Name

М. М.

20.07.2020 16:15

Све и сви се требају преиспитати, само да не покраду изборе, сто им је у крви. Овдје се требају оци добро отворити, не напустати гласацка мјеста, присуствовати пребројавању листица послије гласања, контролисати сваки корак. Вукан је цестит и правицан цовјек, узоран градјанин, свјетло у овом мраку, надајмо се бољитку, крајње је вријеме.

Name

Реалност

20.07.2020 06:56

Пусти снови...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто снови

20.07.2020 07:21

И јос пусти, то треба да нам је стварност или цемо нестати!

Name

РАСПУЦХИН

20.07.2020 08:38

Недостају две-три битне тачке у споразуму тако да ми ово дјелује као кокетирање са бирачким тјелом па чак и са дјелом бирачког тјела позиције.

Name

Андриц

20.07.2020 07:09

Браво Вукане.Овако це ако бог да бити и у БЛ,кад Драско додје за градонацелника.Овако се бори за свој народ,за истину,правду,демократију...Јос једном капа доле,и да показемо народу до 2022.да је Снсд прослост...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

20.07.2020 07:14

Добро за почетак и добро срочено оно што народ воли чути. Једино што ће реализација бити гурање прста у око и што ће виши интереси попут Хидроелектране на Требишњици и Електропривреда Републике Српске бити ван домашаја коалиције. А без тога ништа не вриједи од потписаног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

20.07.2020 07:33

Никола,то је оно сто це они настојати да раде,буди сигуран.И гдје год их не буде коцио Снсд на нивоу републицке власти,они це то одрадити.Неце то ици глатко и брзо,али у року од годину дана мозе се то фино довести у ред,али треба да се ради.Е зато це бирати способне,а не подобне.А народ зна да је ЕПРС у рукама Снсд-а,али кад види помаке у одредјеним стварима,тад це схватити да им долази крај,и 2022.је конацна побједа и ослободјење...

Name

НР

20.07.2020 07:18

Свака цаст за нови коцепт. Сигурно побједјујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приватник

20.07.2020 07:20

Браво момчино е сад ће одустати од Њемачке многи ако ово успијете бар 50% да остварите, уносите наду у бољи живот грађана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОС Л.П.

20.07.2020 08:33

ЏАБА СЕ НАДАШ, МИ ВЕЋ ИМАМО КУПЉЕНО ДОВОЉНО ГЛАСОВА. А КУПИЋЕМО И ЈОШ. ОНО ШТО ОСТАНЕ СУ ОБИЧНА ЛУПЕЖ. МОЖЕТЕ ВИ ПИСАТИ ДО АРАНЂЕЛОВДАНА, НИШТА ВАМ ТО НЕ ВРИЈЕДИ. МИ ИМАМО РАДНИКЕ КОЈИ МОРАЈУ ГЛАСАТИ ЗА НАС.

Name

Догодине у Призрену!

20.07.2020 07:22

Хвала Богу да је тако! Пуна подршка сваком слову споразума!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган.

20.07.2020 07:23

Кад би се овако зивјело, па бар 50÷ овако нормалних,људких,градјанских права постовало,кад би се заститила електропривреда од ових ненародних олигарха на власти и кад би се обицан цовијек,србин и српска цаст цијенила бар 50÷од овог сто је Вукан навео,одмах би се преселио зивјети у Требиње или негдје у цојствену Херцеговину...Пробајте Соколови уредити Херцеговину,пробајте нам вратити свима мир и достојанство,да радимо и од рада цасно зивимо,па да нам дјеца остају овдје,а не ово сто нас Бурле унисти и расели.СРЕЦНО ВУКАНЕ,СРЕЦНО СВИМА КОЈИ ЗИВЕ И РАДЕ ЗА ДАН КАД ЦЕ НАСА РЕПУБЛИКА ПОСТАТИ НАРОДНА,СРПСКА,ЦОЈСТВЕНА И НОРМАЛНА ЗА ЗИВОТ СРБА И СВИХ КОЈИ СНАМА ОВДЈЕ ЗИВЕ ПО ЗАКОНУ И РЕДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОКСИМ

20.07.2020 07:24

Овај споразум као да су потписали Сен Симон, Шарл Фурије и Роберт Овен. Толико о његовом провођењу. Власт ће бити брањена свим дозвољеним и недозвољеним средствима, новцем Електропривреде РС, ХЕТа, кредитним задужењима. Грађани Требиња немају шта изгубити, појединци би могли имовину и слободу. Али тешко је повјеровати јер смо далеко од правног система. Сјетимо се, не тако давно, Требиње је бирало између честитог младог доктора и студента менаџмент „пушарице", универзитета Грацка кафана Гацко и изабрало Богданова ђака. У шта вјеровати, морал је пао, све је посрнуло, једино је власт неунитива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

20.07.2020 07:39

Шта је Требиње?Центар свијета ? Окрени се око себе! Погледај,гдје је Приједор,Шамац , Котор Варош,и још маса лијепих средина

Name

Ре зизи

20.07.2020 08:17

Све су то лијепа мјеста, али Босна је Босна! Св Василије Остроски и Јован Дуциц су јединственост српке вјере,култире, историје... Није слуцајно Херцеговина Св Саве дједовина.

Name

Биљана

20.07.2020 07:27

Све исто преписати и за Бањалуку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ра

20.07.2020 07:39

Неће требињци додика издати и снсд видјећемо да су требињци хтјели ред рад и да су хтјели нешто промијенити могли су то давно то је највеће зло кад су херцеговци прихватили додика требињци би гласали за незнам кога то су латини ништа им не можеш вјеровати вукана праве будалом који се бори да од херцеговине и требиња нешто направи њима је битан миле и глигорије и остала свита

Name

Зизи

20.07.2020 07:48

Може овако:Шаровић је најпаметнији,Станивуковић је најпоштенији,Тривић је најобразованија,Вукановић је најелоквентнији,Мазалица је лопов,Додик је криминалац,Цвијановић ја полтрон,Вишковић ухљеб

Name

Бања Лука

20.07.2020 07:39

ПОДРСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

20.07.2020 07:40

Све похвале за планове и стратегију. Вјерујем у Вас и наше тимове за народ. Моја 100% подршка будућој генерацији политичара који ће радити за народ, а не против народа. Сретно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

20.07.2020 07:48

Прво скочи , па реци хоп , не могу да вјерујем да сте тако неозбиљни и нереални.Додуше такав оптимизам је био и прије 4 године .И шта би ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.07.2020 09:48

Коло среће се окреће. Требиње бира на цик-цак. Послије СНСД-а у Требиње долази опозиција, а и прије СНСД-а је била опозиција. Вријеме је опет за опозицију, ојачану Вуканом и Драшковићем. Требиње ће бити прави мали шок за црвене кмере, када буду изгубили Требиње.

Name

Ре Весна

20.07.2020 11:50

Прије 4 године оптимизам је био реалан али су проблем били гласачки листичи штампани у Лакташима.

Name

мими53

20.07.2020 07:48

Багру у апс ,одузети криминалом стецену зараду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

позиција

20.07.2020 08:21

Узалуд се трудите опозицијо,у републици српској победјује Цвијановицка а у БИХ Комсиц.Тако градјани на улицама бања луке казу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Че

20.07.2020 09:24

Браво Вукане,превише добро да би било примјењиво у овом блату.Вукане само да знаш да је Угљевик гори од Требиња гдје СДС држи власт од Титина вакта.Шта са бараба из ваших редова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊЕ

20.07.2020 09:28

ДО ПОБЈЕДЕ!!! ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јохн Боки Смитх

20.07.2020 09:45

СПИСАК ЛИЈЕПИХ ЖЕЉА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2020 19:49

Ако довољно јако зелис, мозда се и остваре......

Name

Драгана

20.07.2020 09:51

Без праведне ревизије и праведног судства нема ни државе. Само напријед Вукане истрајте у вашим циљевема на нивоу цијеле РС. Скинут ове и наставит пуном паром са ревизијом свих градова и општина па ако аБог да за 2 године и на нивоу РС исто тако. Само праведбо и по закону па ком опанци ком обојци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

20.07.2020 09:52

Браво Вукановићу, пуна подршка, желимо успјех, заједно са својим народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

20.07.2020 11:36

Мора се од нецега кренути. Горе од овога не мозе бити. Не замјерајте фали ли која тацка у споразуму. Људи су написали за поцетак, с циме крецу. Они це све користити да не изгубе, али уз Бозију помоц народ це се освијестити. Сто висе контаката с обицним свијетом да изадју на изборе. Срецно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

20.07.2020 12:15

Ваљда це народ препознати ста је нормално а ста није ??? Црвени ако наставе своје, нас неце ни бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕШО БЛ

20.07.2020 14:56

Гдје је процурио,у Требисњицу или у Горицко језеро????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мј

20.07.2020 21:52

Господо драга , објављивањем васег програма,дали сте до знања гласацима у Требињу ста их цека ако ви освојите власт на предстојецим изборима.С обзиром да би под удар васих цистки досло мајмање 60 % оних који гласаја , објавом васег програма, унапријед сте изгубили изборе јер није нико луд да гласа против себе теман да преосталих 40 %, који гласају ,гласају сви за вас.Тако вам је и у свим осталим срединама.Систем је веома једноставан за побједу позиције и функционисе за сада перфектно.Стварно ми вас је зао ,а идеја није лоса,али за сада неосварива.

ОДГОВОРИТЕ