Trebinje: Procurio tekst sporazuma opozicije

Hercegovci se ujedinili protiv Dodikovog režima: Procurio tekst Sporazuma Ilije Stankovića i Liste Nebojše Vukanovića, ovo će uraditi odmah nakon što pobjede SNSD…

Republika Srpska 20.07.2020 | 08:33
Trebinje: Procurio tekst sporazuma opozicije

Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića potpisala je juče Sporazum o saradnji s Ilijom Stankovićem, zajedničkim kandidatom opozicije za gradonačelnika Trebinja, s ključnim programskim principima. Tekst Sporazuma s usaglašenim principima prenosimo u cijelosti.

SPORAZUM O SARADNJI, OSNOVNIM SMJERNICIMA, PROGRAMSKIM CILJEVIMA I PRIORITETIMA RAZVOJA GRADA TREBINJA U PERIODU OD 2020 DO 2024. GODINE

Potpisnici Sporazuma, Nebojša Vukanović i Ilija Stanković, novi gradonačelnik grada Trebinja, obavezuju se da: 

- Odmah po objavljivanju konačnih izbornih rezultata na lokalnim izborima i proglašenju pobjede ujedinjene opozicije za gradonačelnika i Skupštinu grada Trebinja, novi gradonačelnik Ilija Stanković formira Komisiju za primopredaju, u kojoj će biti najmanje po jedan pravnik i jedan ekonomista, koja će izvršiti analizu i reviziju rada Kabineta gradonačelnika, svih gradskih preduzeća i institucija, utvrditi stvarno stanje, pregledati svu dokumentaciju, od protokola i javnih nabavki do završnog računa, te suspendovati i pokrenuti krivični i disciplinski postupak protiv svih odgovornih lica i službenika grada Trebinja za koje se utvrdi da su zloupotrijebili položaj, sklopili štetan ugovor, pričinili štetu gradu, nezakonito trošili budžetska sredstva, bez osvetoljubivosti prema političkim neistomišljenicima

- Nova gradska uprava izvršiće kontrolu svih javnih nabavki, izdatih građevinskih dozvola, zamjene i prekategorizacije zemljišta, te pokrenuti odgovarajući postupak i staviti van snage određene odluke ako se utvrdi da su one štetne za grad Trebinje.

- Sa ciljem izgradnje nove profesionalne i efikasne gradske administracije, koja će maksimalno biti na usluzu svim građanima, nova gradska administracija izvršiće depolitizaciju i profesionalizaciju institucija, utvrditi jasne konkursne procedure te pozitivnu selekciju najsposobnijih i najobrazovanijih kadrova na ključnim mjestima.

- Nova gradska administracija u prva 3 mjeseca osnovaće Kancelariju za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta, koja će vršiti kontrolu rada administracije i službenika, te izraditi javni Registar imovine svih imenovanih zvaničnika i funkcionera.

- Umjesto dosadašnje prakse da se budžet grada kreira prema interesima manje grupe političara, moćnika i tajkuna, već od prijedloga budžeta za 2021. godinu primijeniće se novi koncept u izradi budžeta koji će u centar interesovanja staviti interese „običnog“ čovjeka, te posebnu pažnju posvetiti ravnomjernom razvoju svih dijelova grada, obnovi i razvoju turizma i privrede, života na selu i poljoprivrede, te otvaranju radnih mjesta u realnom sektoru, koristeći prirodne resurse i potencijale.

- Od januara 2021. godine uvešće se obaveza tromjesečnog podnošenja Skupštini grada i javnosti Izvještaja o radu gradonačelnika i gradske administracije, svih prihoda i rashoda, te potpuno javnom i transparentom trošenju budžetskih sredstava.

- Svim učenicima u osnovnim školama iz gradskog budžeta obezbjediće se sredstva za kupovinu udžbenika i školskog pribora, koji će se ostavljati na kraju školske godine za sledeće generacije koje dolaze, te izraditi školski mantili sa imenom i prezimenom učenika, škole i razreda koji pohađa, i značajna pažnja na svakom koraku posvetiti obrazovanju i vaspitanju mladih.

- Radio i Glas Trebinja biće istinski javni servis koji neće više pratiti isključivo aktivnosti gradonačelnika već će otvoreno pisati i ukazivati na ključne probleme u društvu, kritikovati slobodno sve propuste administracije a sa ciljem stvaranja slobodnih i otvorenih medija, na koje politika neće imati uticaj, u gradskom budžetu će biti planirana sredstva kao nagradu za najbolju istraživačku priču i otkrivenu aferu tokom godine, te će biti otvorena Kancelarija za rad Udruženja novinara grada Trebinja, čije će troškove snositi grad Trebinje.

Cijeneći potrebu za slobodnim i objektivnim informisanjem, ne želeći da se miješa u uređivačku politiku bilo kog medija, imajući u vidu njen značaj kao jedine regionalne televizije, te da se rad Herceg televizije djelimično finansira iz gradskog budžeta, javnih preduzeća i ustanova, grad Trebinje će detaljno istražiti način finansiranja i kupovine Herceg televizije, te pokrenuti sudski spor i tražiti odgovornost vlasnika Herceg televizije ako se utvrdi da je bilo pranja novca i zloupotreba javnih sredstava.

- Jedan gradski službenik moći će da ima samo jedno primanje iz gradskog budžeta, a izradiće se posebni registri svih članova upravnih i nadzornih odbora sa visinom primanja i troškova svih izabranih članova, direktora, funkcionera i gradskih službenika radnika u administraciji,

Grad Trebinje, kao najveća lokalna zajednica, posvetiće posebnu pažnju normalnom radu i funkcionisanju Saveza opština i grada istočne Hercegovine, zauzimanje jasnog stava i odnosa prema republičkim institucijama Republike Srpske i zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine, vodeći računa o ravnomjernom regionalnom razvoju, pokretati zajedničke razvojne projekte. te izraditi elaborat o osnivanju Hercegovačke razvojne banke, sa sjedištem u Trebinju, dijelom od sredstava koje opštine dobijaju kao naknadu za proizvodnju električne energije.

- Sa ciljem uspostavljanja pravne države i vladavine prava, kontrole rada izabranih predstavnika sudske vlasti, zavođenja pravde i reda u društvu, u sklopu gradske administracije formiraće se poseban tim za saradnju sa pravosudnim organima i policijom, a ukoliko se ne promijeni rad sudova i Okružnog tužilaštva u Trebinju, gradonačelnik i nova gradska administracija ima obvavezu da organizuje mirne građanske proteste, blokira Palatu pravde, pozove na javnu odgovornost te koristi druga legitimna i demokratska sredstva kako bi se sudije i tužioci vratili u okvir sistema, obuzdali i natjerali da rade po Ustavu i zakonu, a ne po željama tajkuna i moćnika.

- Hidroelektrane na Trebišnjici i Elektroprivreda Republike Srpske su javna preduzeća od strateškog značaja za Trebinje i Hercegovinu, i zbog toga će grad Trebinje, njegove inspekcije i kontrolni organi, detaljno pratiti poslovanje ovih i ostalih priovrednih subjekata, pravovremeno reagovati kako bi alarmirali javnost i spriječili sklapanje štetnih Ugovora, kojima se indirektno čini šteta i gradu Trebinju, te pokrenuti sve vidove borbe i otpora kako bi se spriječila aventualna privatizacija strateških preduzeća u elektro-energetskom sektoru u naredne 4 godine.

- Težeći da podigne na što veći nivo saradnju administracije i građana, stvori slobodno i demokratsko društvo te uključi što više građana u proces donošenja odluka, za sva važnija pitanja biće organizovani referendumi na kome će se narod izjašnjavati o određenim pitanjima i problemima.

(BN)

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

Dragan

20.07.2020 06:50

Najzad pravo svjetlo na kraju tunela.

ODGOVORITE
Name

Tako je

20.07.2020 10:36

Vukan je ovo pisao - jasno se prepoznaje njegovo pero. Sto godina pozivio i sto prije se ozenio!

Name

Nostradamus

20.07.2020 11:38

Odlicno,ako to narod bude razumio.Konacno sada da oni koji tvrde da opozicija nema plan i program i da samo znaju da napadaju vlast odnosno Dodika.Zato aktivisti opozicije predlazem da budu sto blize narodu da posjete svako domacinstvo svaku osobu i da im ponovo ponude ukidanje placanja tv.predplate kao i sata za elektricnu energiju nego samo potrosnju iste.

Name

Da da

20.07.2020 15:37

Trebace dobro da se provjetri kompletna uprava a mozda i u foci rezervisati koje slobodno mjesto

Name

Kom

20.07.2020 23:02

Dobro zamisljeno samo angazovanje jednog pravnika i jednog ekonomiste je malo za to sve.Treba ih bar po 10 da se sav taj kriminal objelodani.

Name

Bilja

20.07.2020 06:51

Zaboravili su napisati za onu vilu sa bazenom da se preispitaju investucije..

ODGOVORITE
Name

M. M.

20.07.2020 16:15

Sve i svi se trebaju preispitati, samo da ne pokradu izbore, sto im je u krvi. Ovdje se trebaju oci dobro otvoriti, ne napustati glasacka mjesta, prisustvovati prebrojavanju listica poslije glasanja, kontrolisati svaki korak. Vukan je cestit i pravican covjek, uzoran gradjanin, svjetlo u ovom mraku, nadajmo se boljitku, krajnje je vrijeme.

Name

Realnost

20.07.2020 06:56

Pusti snovi...

ODGOVORITE
Name

Zasto snovi

20.07.2020 07:21

I jos pusti, to treba da nam je stvarnost ili cemo nestati!

Name

RASPUCHIN

20.07.2020 08:38

Недостају две-три битне тачке у споразуму тако да ми ово дјелује као кокетирање са бирачким тјелом па чак и са дјелом бирачког тјела позиције.

Name

Andric

20.07.2020 07:09

Bravo Vukane.Ovako ce ako bog da biti i u BL,kad Drasko dodje za gradonacelnika.Ovako se bori za svoj narod,za istinu,pravdu,demokratiju...Jos jednom kapa dole,i da pokazemo narodu do 2022.da je Snsd proslost...

ODGOVORITE
Name

Nikola

20.07.2020 07:14

Dobro za početak i dobro sročeno ono što narod voli čuti. Jedino što će realizacija biti guranje prsta u oko i što će viši interesi poput Hidroelektrane na Trebišnjici i Elektroprivreda Republike Srpske biti van domašaja koalicije. A bez toga ništa ne vrijedi od potpisanog.

ODGOVORITE
Name

Andric

20.07.2020 07:33

Nikola,to je ono sto ce oni nastojati da rade,budi siguran.I gdje god ih ne bude kocio Snsd na nivou republicke vlasti,oni ce to odraditi.Nece to ici glatko i brzo,ali u roku od godinu dana moze se to fino dovesti u red,ali treba da se radi.E zato ce birati sposobne,a ne podobne.A narod zna da je EPRS u rukama Snsd-a,ali kad vidi pomake u odredjenim stvarima,tad ce shvatiti da im dolazi kraj,i 2022.je konacna pobjeda i oslobodjenje...

Name

NR

20.07.2020 07:18

Svaka cast za novi kocept. Sigurno pobjedjujete.

ODGOVORITE
Name

privatnik

20.07.2020 07:20

Bravo momčino e sad će odustati od Njemačke mnogi ako ovo uspijete bar 50% da ostvarite, unosite nadu u bolji život građana.

ODGOVORITE
Name

BOS L.P.

20.07.2020 08:33

DŽABA SE NADAŠ, MI VEĆ IMAMO KUPLJENO DOVOLJNO GLASOVA. A KUPIĆEMO I JOŠ. ONO ŠTO OSTANE SU OBIČNA LUPEŽ. MOŽETE VI PISATI DO ARANĐELOVDANA, NIŠTA VAM TO NE VRIJEDI. MI IMAMO RADNIKE KOJI MORAJU GLASATI ZA NAS.

Name

Догодине у Призрену!

20.07.2020 07:22

Хвала Богу да је тако! Пуна подршка сваком слову споразума!

ODGOVORITE
Name

Dragan.

20.07.2020 07:23

Kad bi se ovako zivjelo, pa bar 50÷ ovako normalnih,ljudkih,gradjanskih prava postovalo,kad bi se zastitila elektroprivreda od ovih nenarodnih oligarha na vlasti i kad bi se obican covijek,srbin i srpska cast cijenila bar 50÷od ovog sto je Vukan naveo,odmah bi se preselio zivjeti u Trebinje ili negdje u cojstvenu Hercegovinu...Probajte Sokolovi urediti Hercegovinu,probajte nam vratiti svima mir i dostojanstvo,da radimo i od rada casno zivimo,pa da nam djeca ostaju ovdje,a ne ovo sto nas Burle unisti i raseli.SRECNO VUKANE,SRECNO SVIMA KOJI ZIVE I RADE ZA DAN KAD CE NASA REPUBLIKA POSTATI NARODNA,SRPSKA,COJSTVENA I NORMALNA ZA ZIVOT SRBA I SVIH KOJI SNAMA OVDJE ZIVE PO ZAKONU I REDU.

ODGOVORITE
Name

JOKSIM

20.07.2020 07:24

Овај споразум као да су потписали Сен Симон, Шарл Фурије и Роберт Овен. Толико о његовом провођењу. Власт ће бити брањена свим дозвољеним и недозвољеним средствима, новцем Електропривреде РС, ХЕТа, кредитним задужењима. Грађани Требиња немају шта изгубити, појединци би могли имовину и слободу. Али тешко је повјеровати јер смо далеко од правног система. Сјетимо се, не тако давно, Требиње је бирало између честитог младог доктора и студента менаџмент „пушарице", универзитета Грацка кафана Гацко и изабрало Богданова ђака. У шта вјеровати, морал је пао, све је посрнуло, једино је власт неунитива.

ODGOVORITE
Name

Zizi

20.07.2020 07:39

Šta je Trebinje?Centar svijeta ? Okreni se oko sebe! Pogledaj,gdje je Prijedor,Šamac , Kotor Varoš,i još masa lijepih sredina

Name

Re zizi

20.07.2020 08:17

Sve su to lijepa mjesta, ali Bosna je Bosna! Sv Vasilije Ostroski i Jovan Ducic su jedinstvenost srpke vjere,kultire, istorije... Nije slucajno Hercegovina Sv Save djedovina.

Name

Biljana

20.07.2020 07:27

Sve isto prepisati i za Banjaluku...

ODGOVORITE
Name

Ra

20.07.2020 07:39

Neće trebinjci dodika izdati i snsd vidjećemo da su trebinjci htjeli red rad i da su htjeli nešto promijeniti mogli su to davno to je najveće zlo kad su hercegovci prihvatili dodika trebinjci bi glasali za neznam koga to su latini ništa im ne možeš vjerovati vukana prave budalom koji se bori da od hercegovine i trebinja nešto napravi njima je bitan mile i gligorije i ostala svita

Name

Zizi

20.07.2020 07:48

Može ovako:Šarović je najpametniji,Stanivuković je najpošteniji,Trivić je najobrazovanija,Vukanović je najelokventniji,Mazalica je lopov,Dodik je kriminalac,Cvijanović ja poltron,Višković uhljeb

Name

Banja Luka

20.07.2020 07:39

PODRSKA

ODGOVORITE
Name

Boris

20.07.2020 07:40

Sve pohvale za planove i strategiju. Vjerujem u Vas i naše timove za narod. Moja 100% podrška budućoj generaciji političara koji će raditi za narod, a ne protiv naroda. Sretno

ODGOVORITE
Name

Vesna

20.07.2020 07:48

Prvo skoči , pa reci hop , ne mogu da vjerujem da ste tako neozbiljni i nerealni.Doduše takav optimizam je bio i prije 4 godine .I šta bi ?

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.07.2020 09:48

Kolo sreće se okreće. Trebinje bira na cik-cak. Poslije SNSD-a u Trebinje dolazi opozicija, a i prije SNSD-a je bila opozicija. Vrijeme je opet za opoziciju, ojačanu Vukanom i Draškovićem. Trebinje će biti pravi mali šok za crvene kmere, kada budu izgubili Trebinje.

Name

Re Vesna

20.07.2020 11:50

Prije 4 godine optimizam je bio realan ali su problem bili glasački lističi štampani u Laktašima.

Name

mimi53

20.07.2020 07:48

Bagru u aps ,oduzeti kriminalom stecenu zaradu.

ODGOVORITE
Name

pozicija

20.07.2020 08:21

Uzalud se trudite opozicijo,u republici srpskoj pobedjuje Cvijanovicka a u BIH Komsic.Tako gradjani na ulicama banja luke kazu.

ODGOVORITE
Name

Če

20.07.2020 09:24

Bravo Vukane,previše dobro da bi bilo primjenjivo u ovom blatu.Vukane samo da znaš da je Ugljevik gori od Trebinja gdje SDS drži vlast od Titina vakta.Šta sa baraba iz vaših redova.

ODGOVORITE
Name

TREBINJE

20.07.2020 09:28

DO POBJEDE!!! ?

ODGOVORITE
Name

John Boki Smith

20.07.2020 09:45

SPISAK LIJEPIH ŽELJA.

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2020 19:49

Ako dovoljno jako zelis, mozda se i ostvare......

Name

Драгана

20.07.2020 09:51

Без праведне ревизије и праведног судства нема ни државе. Само напријед Вукане истрајте у вашим циљевема на нивоу цијеле РС. Скинут ове и наставит пуном паром са ревизијом свих градова и општина па ако аБог да за 2 године и на нивоу РС исто тако. Само праведбо и по закону па ком опанци ком обојци.

ODGOVORITE
Name

Vječiti opozicionar

20.07.2020 09:52

Bravo Vukanoviću, puna podrška, želimo uspjeh, zajedno sa svojim narodom.

ODGOVORITE
Name

Savo

20.07.2020 11:36

Mora se od necega krenuti. Gore od ovoga ne moze biti. Ne zamjerajte fali li koja tacka u sporazumu. Ljudi su napisali za pocetak, s cime krecu. Oni ce sve koristiti da ne izgube, ali uz Boziju pomoc narod ce se osvijestiti. Sto vise kontakata s obicnim svijetom da izadju na izbore. Srecno!

ODGOVORITE
Name

Sale

20.07.2020 12:15

Valjda ce narod prepoznati sta je normalno a sta nije ??? Crveni ako nastave svoje, nas nece ni biti

ODGOVORITE
Name

NEŠO BL

20.07.2020 14:56

Gdje je procurio,u Trebisnjicu ili u Goricko jezero????

ODGOVORITE
Name

Mj

20.07.2020 21:52

Gospodo draga , objavljivanjem vaseg programa,dali ste do znanja glasacima u Trebinju sta ih ceka ako vi osvojite vlast na predstojecim izborima.S obzirom da bi pod udar vasih cistki doslo majmanje 60 % onih koji glasaja , objavom vaseg programa, unaprijed ste izgubili izbore jer nije niko lud da glasa protiv sebe teman da preostalih 40 %, koji glasaju ,glasaju svi za vas.Tako vam je i u svim ostalim sredinama.Sistem je veoma jednostavan za pobjedu pozicije i funkcionise za sada perfektno.Stvarno mi vas je zao ,a ideja nije losa,ali za sada neosvariva.

ODGOVORITE