Вриједне руке вјерника као у стара времена

Сестринство средњовјековног манастира Свете Тројица у Тавни код Бијељине, задужбине краља Драгутина Немањића, има двадесет хектара земљишта, повелики воћњак, пчелињак и стоку. Да би све то било обрађено , мобама помажу вјерници из Семберије, са обронака Мајевице и зворничког Подриња. Најактивнији у томе су чланови Хаџијског братсва из Подриња.

Вијести 19.07.2020 | 13:05
Вриједне руке вјерника као у стара времена

На моби уприличеној на жетви манастирске пшенице окупило се тридесетак вјерника. За само неколико часова све је било завршено – пшеница је предата млину у селу Црњелово, слама је балирана и сложена а њива је припремљена за орање.

Игуманија манастира Свете Тројице у Тавни мати Марта није крила задовољство, истичући да је то тако и када се сије, када се жању јечам и пшеница, када се бере кукуруз, косе се ливаде, одржава воћњак, купе шљиве... 

- Само најавимо када ћемо радити и тог дана се окупи доста вјерника из неколико општина предвођени Хаџијским братством из Подриња. Сви сложно раде, али им помажу и наше монахиње. Чак неки од учесника мобе донесу и храну, истиче мати Марта.

Приноси овогодишњег рода пшенице били су високи, близу шест тона по хектару. Дио рода остављен је за брашно сестринству манастира. 

– Хаџије Подриња, а ту су укључени сви вјерници који су посјетили Свету земљу од Шапца, Бијељине, Лознице, Угљевика, Зворника, Дрињаче и других крајева, често и сами организују мобе на манастирском имању у Тавни, јер је ова православна богомоља све вријеме свога постојања дијелима судбину свога народа.

У његовој цркви крштен је и највећи српски епски пјесник Филип Вишњић, каже Хажи-Новак Обрадовић из Дрињаче.

Ово братство настоји да окупи све православне хаџије у сливу ријеке Дрине, од њеног настанка на Шћепан Пољу, па све до ријеке Саве како би организовано помагали у раду на економијама бројних манастира и храмова у том крају.

Хаџије и вјерници су након жетве уредили и манастирски пчелињак, а припремају се да до јесени оберу шљиве и да ускладиште кукуруз.

(БН)

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Прика

19.07.2020 11:36

Свака цаст за игуманију Марту она је најзаслузнија за организацију свих активности у манастиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиктер море

19.07.2020 11:39

Свака част људи. У мору глупости који се свакодневно објављују и презентују, прелијеп примјер како се треба уједињавати и помагати једни другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цедо

19.07.2020 11:56

Браво, Ста друго реци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велико хвала и БНТВ

19.07.2020 14:08

Велико хвала вредним и племенитим верницима. Људима који помазу манастир у Тавни.А и БН телевизији,сто је сликом и тоном све то забелезила,да се види и цује на далеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хммммм

19.07.2020 14:21

ко зна како те сестрице све помазу... Нарасвно ,сасвим природно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wаyнер

19.07.2020 14:45

Јако лијепи призори, другарство, весеље, осмех због доброг рода... насупрот јаваслуку, ниским страртима, ријалити програмима итд! Отвори оци за праве вредности

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

19.07.2020 16:33

Да ли је икада икоме помогао бог.Да ли сте људи нормали 21 је вијек маните се глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњеза

20.07.2020 11:17

Е Митре молите се Богу да вам не буде послије касно.