Vrijedne ruke vjernika kao u stara vremena

Sestrinstvo srednjovjekovnog manastira Svete Trojica u Tavni kod Bijeljine, zadužbine kralja Dragutina Nemanjića, ima dvadeset hektara zemljišta, poveliki voćnjak, pčelinjak i stoku. Da bi sve to bilo obrađeno , mobama pomažu vjernici iz Semberije, sa obronaka Majevice i zvorničkog Podrinja. Najaktivniji u tome su članovi Hadžijskog bratsva iz Podrinja.

Vijesti 19.07.2020 | 13:05
Vrijedne ruke vjernika kao u stara vremena

Na mobi upriličenoj na žetvi manastirske pšenice okupilo se tridesetak vjernika. Za samo nekoliko časova sve je bilo završeno – pšenica je predata mlinu u selu Crnjelovo, slama je balirana i složena a njiva je pripremljena za oranje.

Igumanija manastira Svete Trojice u Tavni mati Marta nije krila zadovoljstvo, ističući da je to tako i kada se sije, kada se žanju ječam i pšenica, kada se bere kukuruz, kose se livade, održava voćnjak, kupe šljive... 

- Samo najavimo kada ćemo raditi i tog dana se okupi dosta vjernika iz nekoliko opština predvođeni Hadžijskim bratstvom iz Podrinja. Svi složno rade, ali im pomažu i naše monahinje. Čak neki od učesnika mobe donesu i hranu, ističe mati Marta.

Prinosi ovogodišnjeg roda pšenice bili su visoki, blizu šest tona po hektaru. Dio roda ostavljen je za brašno sestrinstvu manastira. 

– Hadžije Podrinja, a tu su uključeni svi vjernici koji su posjetili Svetu zemlju od Šapca, Bijeljine, Loznice, Ugljevika, Zvornika, Drinjače i drugih krajeva, često i sami organizuju mobe na manastirskom imanju u Tavni, jer je ova pravoslavna bogomolja sve vrijeme svoga postojanja dijelima sudbinu svoga naroda.

U njegovoj crkvi kršten je i najveći srpski epski pjesnik Filip Višnjić, kaže Haži-Novak Obradović iz Drinjače.

Ovo bratstvo nastoji da okupi sve pravoslavne hadžije u slivu rijeke Drine, od njenog nastanka na Šćepan Polju, pa sve do rijeke Save kako bi organizovano pomagali u radu na ekonomijama brojnih manastira i hramova u tom kraju.

Hadžije i vjernici su nakon žetve uredili i manastirski pčelinjak, a pripremaju se da do jeseni oberu šljive i da uskladište kukuruz.

(BN)

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Prika

19.07.2020 11:36

Svaka cast za igumaniju Martu ona je najzasluznija za organizaciju svih aktivnosti u manastiru.

ODGOVORITE
Name

Sikter more

19.07.2020 11:39

Svaka čast ljudi. U moru gluposti koji se svakodnevno objavljuju i prezentuju, prelijep primjer kako se treba ujedinjavati i pomagati jedni drugima.

ODGOVORITE
Name

Cedo

19.07.2020 11:56

Bravo, Sta drugo reci..

ODGOVORITE
Name

Veliko hvala i BNTV

19.07.2020 14:08

Veliko hvala vrednim i plemenitim vernicima. Ljudima koji pomazu manastir u Tavni.A i BN televiziji,sto je slikom i tonom sve to zabelezila,da se vidi i cuje na daleko.

ODGOVORITE
Name

hmmmmm

19.07.2020 14:21

ko zna kako te sestrice sve pomazu... Narasvno ,sasvim prirodno

ODGOVORITE
Name

Wayner

19.07.2020 14:45

Jako lijepi prizori, drugarstvo, veselje, osmeh zbog dobrog roda... nasuprot javasluku, niskim strartima, rijaliti programima itd! Otvori oci za prave vrednosti

ODGOVORITE
Name

mitar

19.07.2020 16:33

Da li je ikada ikome pomogao bog.Da li ste ljudi normali 21 je vijek manite se gluposti

ODGOVORITE
Name

Snjeza

20.07.2020 11:17

E Mitre molite se Bogu da vam ne bude poslije kasno.