Упозорење младих: Не можемо се ријешити короне

Даниел Греен још увијек трпи посљедице након што се заразио цовидом-19 у марту када га је болест толико погодила да је искашљавао крв.

Свијет 18.07.2020 | 20:12
Упозорење младих: Не можемо се ријешити короне

Прије три мјесеца 28-годишњи научни сардник из Неwцастлеа у Великој Британији био је на путовању с пријатељима и обилазио француске Алпе. Тамо се заразио цовидом-19 и провео седмице у кревету, преноси Хаyат.

Но за разлику од многих других људи, његов живот се до сада није вратио у нормалу, пише ЦНН.

“Ако се одем прошетати на пар минута, то ме стварно исцрпи”

Свако мало имам епизоде екстремног умора и исцрпљености – рекао је и додао да свакодневно има проблема с концентрацијом и краткорочном меморијом што му отежава писање и комуникацију.

Имам проблема с дисањем. Ако се одем прошетати на пар минута, то ме стварно исцрпи – рекао је.

Дуготрајне посљедице заразе корона вирусом нису неуобичајне.

Око 80% заражених имаће благу или асимптоматску верзију цовида-19. Брине нас оних осталих 20% – рекао је Луис Остроскy-Зеицхнер, професор медицине на Медицинском факултету Свеучилишта у Теxасу.

Како расте број случајева међу младима, Греен и други двадесетогодишњаци желе подијелити искуство о томе што је корона вирус направио њиховим животима. Наиме, млади људи након заразе цовидом-19 могу остати с трајним оштећењима на плућима и смањеним капацитетом дисајног система. 

Даниел Греен још увијек трпи посљедице након што се заразио цовидом-19 у марту када га је болест толико погодила да је искашљавао крв.

28-годишњој списатељици потребан инхалатор ако жели вјежбати

Кад се Морган Сwанк разбољела око Божића, послала је СМС поруку пријатељима у којој је написала да умире и да се никада није тако лоше осјећала.

Сwанк је током  тестирања у априлу сазнала да има антитијела на корона вирус.

Након мјесец дана тешког кашљања завршила је с оштећењима на плућима. Није пушачица и до заразе је вјежбала три пута недјељно. Вратила се тренингу, а осим боксерских рукавица, сада уз себе има инхалаторе који јој помажу да доврши вјежбање.

Морам користити инхалатор сваких пар минута да бих ојачала плућа. Чак и кратки разговори могу бити борба – рекла је.

Сwанк се сада највише боји неке друге заразе јер вјерује како јој је озбиљно угрожен имунолошки систем.

Важно ми је да други носе маске. Ако добијем другу респираторну инфекцију попут грипе која може пријећи на плућа, можда ћу морати бити хоспитализирана – казала је.

Када је Јордан Јосеy први пут добио цовид-19, имао је осјећај да се гуши. Једно од његових плућних крила престало је дјеломично функционисати.

Мој највећи проблем била је краткоћа даха. Корона вирус вам потпуно одузима енергију. Увијек сте омамљени и уморни. Могао сам спавати 13 сати – испричао је Јосеy који ради као адвокат  у америчкој савезној држави Георгији.

- Само сам сједио и одмахивао главом. Нисам хтио све то проћи поновно. Било је грозно – казао је.

Вијест о повратку корона вируса посебно је погодила његову мајку која има лош имунитет и дједа који управо пролази хемотерапију. Љекари претпостављају да је цијело вријеме био болестан и да су му се у липњу поновно вратили симптоми.

Као и многи други двадесетогодишњаци, Јосеy и његова супруга вољели су се дружити с пријатељима на вечери, а затим отићи на концерт, у бар или клуб. Но, с обзиром на то да је он два пута био позитиван, а она једном, нису се ни с ким видјели од фебруара.

24-годишњи студент Кевин Гарциа из Qуеенса у Неw Yорку такође се бори с дуготрајним посљедицама заразе цовидом-19 и још увијек му пењање уз степенице представља велики напор, преноси Индеx.хр.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ма сад би мир код нас рекли:

18.07.2020 19:15

..све лазу није то ниста истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

19.07.2020 05:22

Па наравно да није истина,ово је измисљена прица.Ти бас као мало дијете...

Name

Ре

19.07.2020 08:50

И моја баба рекла синко не моземо се ријесити кокороне

Name

Берг ам Лаим

18.07.2020 21:20

Како нам хране мозак супљим прицама,катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срна

19.07.2020 06:06

Интересантно!Сви рекламирате и неверујете, ако сте тако храбри сто се намерно не заразите па доказите да је то лаз,онда мозете реци лазу сви ,ево ја сам пример и није ми ниста.емој те обмањивати народ,то није коректно.

Name

Не лупајте

19.07.2020 06:48

Које глупости, каква исповјест.Па ово се из авуона види да лазе.Имао си ту епизоде умора и исцрпљености и прије измисљене короне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

19.07.2020 06:57

Кад се заразите видјет ћете, ја могу да потврдим да је то заиста тако. Удахнете 20% ваздуха од могуцих 100% као да вам неко вентил неки заврне и почнете се назохор гушит. Али главни наш проблем је што се зфрав болесноме не вјерује, када добијете обострану упалу плућа одједном и ниодкуд то изгледа тако као да вам је неко плућа искружио скалпером и оставио отворену рану. Зато пријатељи моји цувајте се сами и немојте ви сутра писати своја искуства са Цовидом19. Познајем доста људи који нису вјеровали у постојање вируса, али кад су се први пута закашљали сви су се позакључавали по кућама, толико о херојству

ОДГОВОРИТЕ
Name

за

19.07.2020 11:31

Све који невјерују у корону, једноставно одете у посјету овима заразеним и онда имате зиви доказ.

ОДГОВОРИТЕ