Да ли се Григорије Дурић одриче комфора и улази у политику?

Како прише "Информер", владика Григорије промовисан је посљедњих дана у дијелу јавности као потенцијални кандидат на наредним предсједничким изборима те аналитичари указују да би то могао бити само маневар владике, кога, иначе, виде као гордог човјека, да ојача своје позиције унутар цркве и да он, заправо, "гађа" мјесто патријарха, а не предсједника.

Србија 18.07.2020 | 17:17
Да ли се Григорије Дурић одриче комфора и улази у политику?

"Информер" пише да је на Фацебооку покренуто неколико група које владику промовишу као будућег предсједника Републике, али је "тежину" цијелој тој причи дао лидер ПСГ-а Сергеј Трифуновић, који је у једном интервјуу рекао да Григорија као предсједничког кандидата види неформални лидер Савеза за Србију Драган Ђилас. 

Некадашња чланица ДС-а Гордана Чомић изјавила је да за владику, за којег каже да му је ријеч блага, не може да гласа при избору за патријарха, а да на предсједничким изборима за њега неће гласати, јер како је написала на друштвеној мрежи, "не воли ни кад је благом речју покушавају правити будалом".

- Владика Григорије на почетку мора објаснити своје послове у БиХ. Мора објаснити увреде и бацање клетви на новинаре. Мора објаснити и освештавање четничког парка - реаговао је данас портпарол ЛСВ-а Александар Мартон.

Вјерски аналитичар Жељко Ињац начелно указује да је питање да ли би владика уопште могао да придобије гласове вјерника и десничара, на које рачуна опозиција која га промовише, јер како оцјењује, код вјерника СПЦ-а не постоји одушевљење политичким ангажманом владике Григорија нити подршка, колико га, сматра, подржавају либерално лијеви кругови.

Ињац, иначе, не вјерује да би владика желио да уђе у политику и сматра да је ово његов начин да се јаче позиционира у црквеним круговима, односно да се, уколико буде прилике, наметне за избор новог патријарха, јер се, како каже, већ сада назире више кандидата.

Подсјећа да је то стара жеља владике Григорија, још у вријеме када је Борис Тадић био предсједник Србије.

- Мислим да је то један његов политички маневар, али у Цркви, а не у званичној политици - каже Ињац.

Сматра да владика Григорије не би желио да "остане без свог монашког комфора" и наводи да монаси данас живе врло лагодно, поготово епископи, који, каже, не морају ништа нарочито да раде, а имају добре изворе финансија.

- То је један привилегован положај. Из таквог једног комфора да изађе и да уђе у политичку трку, ја мислим да ни он сам то не може да замисли каже Ињац.

Наводи и да би се, у случају да се владика кандидује за предсједника Србије, отворило питање како би и ко би му финансирао кампању.

Питање је, сматра Ињац, да ли Драган Ђилас има довољно новца да финансира разне кампање, а да он сам не пропадне.

- Можда финансијски и може, али питање је и да ли ће хтјети да га финансира. Чак и да нађе још два-три тајкуна, питање је до када би они хтјели да га финансирају и шта ако та кампања на крају не да резултате. Владика се послије тога не би могао вратити у Цркву, јер у православљу, ако једном скинеш мантију, послије нема враћања - наводи Ињац.

Према његовим ријечима, уколико владика Григорије "преломи" и одрекне се "комфора" који има као епископ, вјероватно ће ући у политику, а све то зависи од тога да ли је код њега "гордост јача од перципирања реалности".

- Ако јесте, вјероватно ће изаћи на изборе, али мислим да је он прилично рационалан човјек, добар калкулант и да неће изаћи на изборе - увјерен је Ињац.

Примјећује, коначно, да би кандидатура владике, свјетовног имена Младен Дурић, којег представљају као помиритеља двије-три стране, напротив, изазвала још веће подјеле и у друштву и у Српској православној цркви.

Аналитичар Предраг Рајић сматра да су шпекулације о могућој кандидатури владике за предсједника пробни балони на које је сам Григорије пристао, јер жели да провјери јавност.

Он, такође, указује да владики подршка долази углавном од атеиста лијево либералне провинцијенције, односно од оних који у посљедњих шест-седам година немају за кога да гласају откако је мање-више, према његовим ријечима, маргинализован ЛДП.

- То су највећим дијелом гласачи ЛДП-а и дијелом ДС-а за вријеме када је она била велика и моћна - наводи Рајић.

Подсјећа да је владика Григорије Дурић имао блиске контакте с различитим политичарима из српског народа и да је био отворено на страни Бориса Тадића.

- С тим у вези, не чуди што се укључује у политику баш на овај начин, а да ли ће се до краја кандидовати, не знам, прије бих рекао да на овај начин жели себе да позиционира на јавној сцени генерално као личност која је присутнија и која ће више бити тема медија него ли што он сам има јасан план - каже Рајић.

Драган Ђилас и тај дио опозиције који је окупљен око СзС-а, сигуран је Рајић, има за циљ да наговоре владику Григорија да се кандидује зато што, каже, немају апсолутно никога другог од активних политичара иза којих су спремни да стану или за које сматрају да имају било какве шансе против Александра Вучића.

- Мислим да ни Григорије нема никакве шансе против Вучића - додаје Рајић.

За владику Григорија каже да је дефинитивно особа која је веома амбициозна и која себе види на челу СПЦ-а, као патријарха.

У том смислу, Рајић сматра да ће владика добро "извагати" шта да ради, јер каже, има минималне шансе да се озбиљније укључи у политичку борбу, а ако то уради, тог момента - скидањем мантије искључује сваку могућност да се нађе у светом апостолском жријебу за избор патријарха.

- Објективно, више не би имао будућност у СПЦ-у када је ријеч о неким озбиљнијим и вишим позицијама - наводи Рајић.

Сматра да је цијела прича око могуће кандидатуре владике изазвала револт у врху СПЦ-а, као и да је владика дефинитивно ушао у сукоб са својом Црквом.

- Сигуран сам да се на овакве амбиције не гледа благонаклоно. Постоје владике које би вољеле то, морамо бити свјесни да је Црква хетерогена заједница, али бих рекао да ће Григорије Дурић, у случају да се заиста кандидује, против себе окренути чак и оне владике које га у овом моменту можда на то наговарају или које му дају прећутну подршку - закључује Рајић.

Подсјећамо, доскорашњи епископ захумско-херцеговачки, владика Григорије (рођен 1967. године у Варешу) именован је прије двије године за владику Франкфуртске епархије и цијеле Њемачке.

(Агенције)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Мирко

18.07.2020 15:38

Овај је све , само није Владика...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

18.07.2020 16:15

Оваки муљатора и превараната за свој лични интерес пуна је РС.

Name

Раша

18.07.2020 17:27

Па није он једини што промаши професију,таквих данас имамо за извоз.

Name

Ања

18.07.2020 15:54

Ако игдје има комфора, онда је то у политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

18.07.2020 15:55

Херцеговина као да постаје најбитнија изборна јединица у РС. Најава Родољуба Драшковића да улази у политику, спиновање за кандидатуру Григорија а већ имамо Небојшу Вукановића, Луку Петровића те Додикове секташе...биће тамо занимљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

18.07.2020 16:04

Хоће бити Макариос, ако Ватикан каже буће патријарх. Ситно је ово што ради требму пуно више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

18.07.2020 16:05

Он воли цркву и свестенство до посљедње марке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атеиста

18.07.2020 16:09

Бозе нас сацувај и саклони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

18.07.2020 16:39

Ако би се и то десило треба бјезати макар на косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

18.07.2020 16:45

Ако је овај Владика Православни вјерник ,онда сам и ја Мадона. Треба га удаљити из Цркве под хитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе помози му

18.07.2020 17:01

Најбоље да он региструје неко предузеце у Њемацкој па да видимо колико је способан да несто направи. А бити поп и политицар и зивити на тудјој грбаци не треба никаква цестита способност вец способност продаје магле, загробног раја за народ а за њих овоземаљски рај. Лопуза обицна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.07.2020 12:49

Српска Православна Црква Владике Григорија ГмбХ. :)))

Name

Фуј

18.07.2020 17:17

Све је ово ђаво однио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.07.2020 17:42

Коментар је пун погодак.Све је речено.

Name

Саво

18.07.2020 18:33

Сачувај нас Боже ове сотоне

Name

Нн

18.07.2020 17:25

њега хитно треба избацити из свестенства,,,,,у оцима му се види да је хостаплер,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

18.07.2020 17:37

Хоће ли и он постати распоп као борис јеринић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одувјек су религије

18.07.2020 19:33

Биле опасне институције само сто су сада јавно . Лијепи комунизам лаицизам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

19.07.2020 01:18

Везе ти о религији немаш и само се држи комунизма!

Name

Магистра витае

18.07.2020 22:03

Религији, архипастирима и свештенству мјесто је у цркви, манастирима, храмовима. Коме треба наћи ће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уф

18.07.2020 23:10

Нико неради свој посао,сви хоце несто висе,ваљда тразе,хлеба над погацом.Доктори политицари,директори политицари,па и свестеници.Куда ово све води?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сисидент

19.07.2020 03:46

А можда владика жели наслиједимри Андју. Он иначе, има кризу идентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

19.07.2020 09:39

Нека још Вучића ако је он алтернатива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин

19.07.2020 14:58

Ако овај поп постане председник ја прелазим са православља у атеисте.

ОДГОВОРИТЕ