Da li se Grigorije Durić odriče komfora i ulazi u politiku?

Kako priše "Informer", vladika Grigorije promovisan je posljednjih dana u dijelu javnosti kao potencijalni kandidat na narednim predsjedničkim izborima te analitičari ukazuju da bi to mogao biti samo manevar vladike, koga, inače, vide kao gordog čovjeka, da ojača svoje pozicije unutar crkve i da on, zapravo, "gađa" mjesto patrijarha, a ne predsjednika.

Srbija 18.07.2020 | 17:17
Da li se Grigorije Durić odriče komfora i ulazi u politiku?

"Informer" piše da je na Facebooku pokrenuto nekoliko grupa koje vladiku promovišu kao budućeg predsjednika Republike, ali je "težinu" cijeloj toj priči dao lider PSG-a Sergej Trifunović, koji je u jednom intervjuu rekao da Grigorija kao predsjedničkog kandidata vidi neformalni lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas. 

Nekadašnja članica DS-a Gordana Čomić izjavila je da za vladiku, za kojeg kaže da mu je riječ blaga, ne može da glasa pri izboru za patrijarha, a da na predsjedničkim izborima za njega neće glasati, jer kako je napisala na društvenoj mreži, "ne voli ni kad je blagom rečju pokušavaju praviti budalom".

- Vladika Grigorije na početku mora objasniti svoje poslove u BiH. Mora objasniti uvrede i bacanje kletvi na novinare. Mora objasniti i osveštavanje četničkog parka - reagovao je danas portparol LSV-a Aleksandar Marton.

Vjerski analitičar Željko Injac načelno ukazuje da je pitanje da li bi vladika uopšte mogao da pridobije glasove vjernika i desničara, na koje računa opozicija koja ga promoviše, jer kako ocjenjuje, kod vjernika SPC-a ne postoji oduševljenje političkim angažmanom vladike Grigorija niti podrška, koliko ga, smatra, podržavaju liberalno lijevi krugovi.

Injac, inače, ne vjeruje da bi vladika želio da uđe u politiku i smatra da je ovo njegov način da se jače pozicionira u crkvenim krugovima, odnosno da se, ukoliko bude prilike, nametne za izbor novog patrijarha, jer se, kako kaže, već sada nazire više kandidata.

Podsjeća da je to stara želja vladike Grigorija, još u vrijeme kada je Boris Tadić bio predsjednik Srbije.

- Mislim da je to jedan njegov politički manevar, ali u Crkvi, a ne u zvaničnoj politici - kaže Injac.

Smatra da vladika Grigorije ne bi želio da "ostane bez svog monaškog komfora" i navodi da monasi danas žive vrlo lagodno, pogotovo episkopi, koji, kaže, ne moraju ništa naročito da rade, a imaju dobre izvore finansija.

- To je jedan privilegovan položaj. Iz takvog jednog komfora da izađe i da uđe u političku trku, ja mislim da ni on sam to ne može da zamisli kaže Injac.

Navodi i da bi se, u slučaju da se vladika kandiduje za predsjednika Srbije, otvorilo pitanje kako bi i ko bi mu finansirao kampanju.

Pitanje je, smatra Injac, da li Dragan Đilas ima dovoljno novca da finansira razne kampanje, a da on sam ne propadne.

- Možda finansijski i može, ali pitanje je i da li će htjeti da ga finansira. Čak i da nađe još dva-tri tajkuna, pitanje je do kada bi oni htjeli da ga finansiraju i šta ako ta kampanja na kraju ne da rezultate. Vladika se poslije toga ne bi mogao vratiti u Crkvu, jer u pravoslavlju, ako jednom skineš mantiju, poslije nema vraćanja - navodi Injac.

Prema njegovim riječima, ukoliko vladika Grigorije "prelomi" i odrekne se "komfora" koji ima kao episkop, vjerovatno će ući u politiku, a sve to zavisi od toga da li je kod njega "gordost jača od percipiranja realnosti".

- Ako jeste, vjerovatno će izaći na izbore, ali mislim da je on prilično racionalan čovjek, dobar kalkulant i da neće izaći na izbore - uvjeren je Injac.

Primjećuje, konačno, da bi kandidatura vladike, svjetovnog imena Mladen Durić, kojeg predstavljaju kao pomiritelja dvije-tri strane, naprotiv, izazvala još veće podjele i u društvu i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Analitičar Predrag Rajić smatra da su špekulacije o mogućoj kandidaturi vladike za predsjednika probni baloni na koje je sam Grigorije pristao, jer želi da provjeri javnost.

On, takođe, ukazuje da vladiki podrška dolazi uglavnom od ateista lijevo liberalne provincijencije, odnosno od onih koji u posljednjih šest-sedam godina nemaju za koga da glasaju otkako je manje-više, prema njegovim riječima, marginalizovan LDP.

- To su najvećim dijelom glasači LDP-a i dijelom DS-a za vrijeme kada je ona bila velika i moćna - navodi Rajić.

Podsjeća da je vladika Grigorije Durić imao bliske kontakte s različitim političarima iz srpskog naroda i da je bio otvoreno na strani Borisa Tadića.

- S tim u vezi, ne čudi što se uključuje u politiku baš na ovaj način, a da li će se do kraja kandidovati, ne znam, prije bih rekao da na ovaj način želi sebe da pozicionira na javnoj sceni generalno kao ličnost koja je prisutnija i koja će više biti tema medija nego li što on sam ima jasan plan - kaže Rajić.

Dragan Đilas i taj dio opozicije koji je okupljen oko SzS-a, siguran je Rajić, ima za cilj da nagovore vladiku Grigorija da se kandiduje zato što, kaže, nemaju apsolutno nikoga drugog od aktivnih političara iza kojih su spremni da stanu ili za koje smatraju da imaju bilo kakve šanse protiv Aleksandra Vučića.

- Mislim da ni Grigorije nema nikakve šanse protiv Vučića - dodaje Rajić.

Za vladiku Grigorija kaže da je definitivno osoba koja je veoma ambiciozna i koja sebe vidi na čelu SPC-a, kao patrijarha.

U tom smislu, Rajić smatra da će vladika dobro "izvagati" šta da radi, jer kaže, ima minimalne šanse da se ozbiljnije uključi u političku borbu, a ako to uradi, tog momenta - skidanjem mantije isključuje svaku mogućnost da se nađe u svetom apostolskom žrijebu za izbor patrijarha.

- Objektivno, više ne bi imao budućnost u SPC-u kada je riječ o nekim ozbiljnijim i višim pozicijama - navodi Rajić.

Smatra da je cijela priča oko moguće kandidature vladike izazvala revolt u vrhu SPC-a, kao i da je vladika definitivno ušao u sukob sa svojom Crkvom.

- Siguran sam da se na ovakve ambicije ne gleda blagonaklono. Postoje vladike koje bi voljele to, moramo biti svjesni da je Crkva heterogena zajednica, ali bih rekao da će Grigorije Durić, u slučaju da se zaista kandiduje, protiv sebe okrenuti čak i one vladike koje ga u ovom momentu možda na to nagovaraju ili koje mu daju prećutnu podršku - zaključuje Rajić.

Podsjećamo, doskorašnji episkop zahumsko-hercegovački, vladika Grigorije (rođen 1967. godine u Varešu) imenovan je prije dvije godine za vladiku Frankfurtske eparhije i cijele Njemačke.

(Agencije)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Mirko

18.07.2020 15:38

Ovaj je sve , samo nije Vladika...

ODGOVORITE
Name

RE

18.07.2020 16:15

Ovaki muljatora i prevaranata za svoj lični interes puna je RS.

Name

Раша

18.07.2020 17:27

Па није он једини што промаши професију,таквих данас имамо за извоз.

Name

Anja

18.07.2020 15:54

Ako igdje ima komfora, onda je to u politici.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

18.07.2020 15:55

Hercegovina kao da postaje najbitnija izborna jedinica u RS. Najava Rodoljuba Draškovića da ulazi u politiku, spinovanje za kandidaturu Grigorija a već imamo Nebojšu Vukanovića, Luku Petrovića te Dodikove sektaše...biće tamo zanimljivo.

ODGOVORITE
Name

Vuper

18.07.2020 16:04

Hoće biti Makarios, ako Vatikan kaže buće patrijarh. Sitno je ovo što radi trebmu puno više

ODGOVORITE
Name

Milos

18.07.2020 16:05

On voli crkvu i svestenstvo do posljednje marke!

ODGOVORITE
Name

Ateista

18.07.2020 16:09

Boze nas sacuvaj i sakloni.

ODGOVORITE
Name

borac

18.07.2020 16:39

Ako bi se i to desilo treba bjezati makar na kosovo.

ODGOVORITE
Name

mimi53

18.07.2020 16:45

Ako je ovaj Vladika Pravoslavni vjernik ,onda sam i ja Madona. Treba ga udaljiti iz Crkve pod hitno.

ODGOVORITE
Name

Boze pomozi mu

18.07.2020 17:01

Najbolje da on registruje neko preduzece u Njemackoj pa da vidimo koliko je sposoban da nesto napravi. A biti pop i politicar i ziviti na tudjoj grbaci ne treba nikakva cestita sposobnost vec sposobnost prodaje magle, zagrobnog raja za narod a za njih ovozemaljski raj. Lopuza obicna.

ODGOVORITE
Name

Direkt

19.07.2020 12:49

Srpska Pravoslavna Crkva Vladike Grigorija GmbH. :)))

Name

Fuj

18.07.2020 17:17

Sve je ovo đavo odnio

ODGOVORITE
Name

Re

18.07.2020 17:42

Komentar je pun pogodak.Sve je rečeno.

Name

Savo

18.07.2020 18:33

Sačuvaj nas Bože ove sotone

Name

Nn

18.07.2020 17:25

njega hitno treba izbaciti iz svestenstva,,,,,u ocima mu se vidi da je hostapler,,,,

ODGOVORITE
Name

Boki

18.07.2020 17:37

Hoće li i on postati raspop kao boris jerinić?

ODGOVORITE
Name

Oduvjek su religije

18.07.2020 19:33

Bile opasne institucije samo sto su sada javno . Lijepi komunizam laicizam

ODGOVORITE
Name

Re:

19.07.2020 01:18

Везе ти о религији немаш и само се држи комунизма!

Name

Magistra vitae

18.07.2020 22:03

Religiji, arhipastirima i sveštenstvu mjesto je u crkvi, manastirima, hramovima. Kome treba naći će.

ODGOVORITE
Name

Uf

18.07.2020 23:10

Niko neradi svoj posao,svi hoce nesto vise,valjda traze,hleba nad pogacom.Doktori politicari,direktori politicari,pa i svestenici.Kuda ovo sve vodi?

ODGOVORITE
Name

sisident

19.07.2020 03:46

A možda vladika želi naslijedimri Andju. On inače, ima krizu identiteta.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

19.07.2020 09:39

Neka još Vučića ako je on alternativa.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin

19.07.2020 14:58

Ako ovaj pop postane predsednik ja prelazim sa pravoslavlja u ateiste.

ODGOVORITE