РиТЕ: Није донесена одлука о висини накнаде штете

"Тачно је да је арбитражни трибунал 13. јула ове године донео одлуку о надлежности и основаности, али није тачно да је донео одлуку о висини накнаде штете", саопштили су из Управе РиТЕ Угљевик, наводећи да нису тачни наводи да РиТЕ Угљевик треба да исплати Електрогосподарству Словеније (ЕГС) накнаду од више стотина милиона КМ.

Босна и Херцеговина 18.07.2020 | 10:50
РиТЕ: Није донесена одлука о висини накнаде штете

Управа РиТЕ Угљевик демантује као нетачне све наводе који су се ових дана појавили у медијима како је наводно арбитражни трибунал са сједиштем у Београду пресудио да РиТЕ Угљевик треба да исплати Електрогосподарству Словеније (ЕГС) накнаду од више стотина милиона КМ.

У саопштењу наводе да је Арбитражни поступак затворен за јавност, те РиТЕ Угљевик не може да износи детаљније информације о његовом току. 

"Тачно је да је арбитражни трибунал дана 13. јула ове године донео одлуку о надлежности и основаности, али није тачно да је донео одлуку о висини накнаде штете. Конкретно, арбитражни трибунал је одбио као неосноване тужбене захтеве ЕГС, осим оних везаних за неиспоруку 1/3 произведене електричне енергије. Одбијени тужбени захтеви представљају око 90% износа накнаде штете коју је тужилац иницијално захтевао. Што се тиче 1/3 неиспоручене електричне енергије у наведеном периоду, евентуално постојање штете и евентуални износ штете коју је ЕГС претрпео с тим у вези биће предмет доказивања у даљем току поступка", наводи се у саопштењу Управе РиТЕ Угљевик.

Тврде да су нетачне све информације да је донијета било каква одлука која обавезује РиТЕ Угљевик на исплату штете према Електрогосподарству Словеније (ЕГС).

Подсјећају да су тренутно у току два арбитражна поступка у вези са улагањима ЕГС у изградњу термоелектране Угљевик током СФРЈ - један између ЕГС и РиТЕ Угљевик пред арбитражом са седиштем у Београду, а други између ЕГС и БиХ пред арбитражом у оквиру Међународног центра за решавање инвестиционих спорова у Вашингтону.  

Поступак пред Међународним центром за решавање инвестиционих спорова у Вашингтону, у ком је тужена Босна и Херцеговина, је одлуком од 18.05.2020. године, прекинут, до доношења одлуке о надлежности и основаности у поступку пред арбитражом са сједиштем у Београду.

- У арбитражном поступку у Београду, донесена је одлука да је РиТЕ Угљевик дужна „Господарству Словеније“ исплатити накнаду која ће изосити неколико стотина милиона конверибилних марака, тврди портал Дешавања у Бијељини, позивајући се на незваничне изворе.

Тачан износ дуга, према писању тог портала, биће утврђен у наставку поступка - Словенци на име Уговора потражују милијарду и 400 милиона КМ.

Словеначка компанија је још раније у тужбама прецизирала да 826.523.511 КМ тражи на име средстава уложених у изградњу РиТЕ "Угљевик", затим 523.920.459 КМ на име накнаде за господарење удруженим средствима, те 65.950.700 КМ на име одштете због неиспоручне електричне енергије од 1. јануара 2005. до 30. септембра 2008.године, све заједно с припадајућом законском затезном каматом од 1. октобра 2008. до исплате.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

КРЕТЕНИ

18.07.2020 09:52

КО ЈЕ ОДБИО ДА ПРОВОДИ УГОВОРЕ. У ЗАТВОР СТОКУ. ПА ТО НЕМА НИ У ЗИМБАБВЕУ. СТАВИ ДОДИК НЕКОГ ИМБЕЦИЛА ЗА ДИРЕКТОРА И СЕЉАЦИНА ОНДА КАО ОН НЕЦЕ ДА ПРОВОДИ УГОВОРЕ. СТРАСНО. МАЈМУН БАЛКАН. И САД ЦЕ ТА БАНДА НАМА РУКУ У ДЗЕП ДА ЗАВУЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

те

18.07.2020 10:33

како ће сада термоелектро из брчког са оним лудацима пљачкати теремолектрану преко измишљених тендера у спрези са руководством? оде електрана на добош, оде на пазар.

Name

ре

18.07.2020 20:11

Хвалим те Боже, дочекали смо и тај дан да термоелкеране иде на добош, ајде сада багро радничка штрајкуј тражи регресе. УЛица мора да ради да се 1500 радника избаци на улицу јер су вишак, па нека раде кући пољопривреду.

Name

ре

18.07.2020 10:08

Толико колико су тражили Словенци ће и добити, јер су тај новац уложили и тража поврат уложеног. ШТа ту није логично, и шта је ту разлог за суђење. ТО је исто кад се у кривичном делу неком ненесе штете, па онда извршилац кривичног дела буде осуђе, па онда оштећени по имовинско-правном захтеву потражује исплату одштете на основу процјене вјештакака. На суђењу се само одређује висина одштете. А то да се одштета мора исплатити уопште није спорно. Тако да радници ТЕ, што је било весеља било је, сада се спремита за последнице, рачуни су дошли на наплату. Кључ у браву, дочекали смо и тај дан који смо чекали као озебли сунце. БИло би логично да сви запослени у елекрну за последњих 25г равноправно сносе одштету коју морају платити Словеначкој електропвивреду. Значи износ за плаћање ће бити преко милијару марака. Толико ћете морати платити своје весеље и лудоло на електрану задњих 25г. Нема ништа џаба, све се у животу плаћа и долази на наплати. Неки ће продавати куће имање, плацеве, кола узета на кредит да плате што су дужни и што су неразумно пождерали за 25г.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ост

18.07.2020 11:09

Друже, ти си болестан од своје мржње. Чуј сви радници да плаћају штету коју је водјство РиТЕ направило. То што су имали надпросјечно добре плате и што их је било 30% више не кошта милијарду и по марака. Сви сте наврзли на раднике, а од тога је 90% отишло лоповима које и не знате. Да је теби неко понудио такав посао и добру плату ти би као одбио. Реално народ из Угљевика и нема пуно опција за запослити се, тако да је опет већина људи ту коректно запослено и коректно радили. Сем тога, Електропривреда Словеније нема право да потражује и новац који су уложили и новац који је РиТЕ дужан на основу струје. Дакле, ако ће да им се врати уложено, онда се претпоставља да нису ни имали основа да добијају струју, а ако хоће да наплате струју коју нису добили, онда не могу потраживати улагања, јер без тих улагања не би било ни струје.

Name

д

18.07.2020 11:38

НИ за кога у овој држави нема мјеса него за раднике државних предузеча, а осталима су сва права одузета, нема умри, не морају ни да живе.

Name

@ост

18.07.2020 11:44

А ста мислис да им је редовно испуруцивана 1/3 струје да ли би онда тразили улозено.Нравно да не би,људи тразе само оно сто је потписано и регулисано уговором.

Name

Директ

18.07.2020 10:41

Милијарда и 400 милиона КМ! Ако Словенци добију ове паре, читава држава може да иде под катанац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има Бога

18.07.2020 10:42

Колко вас се обогатило,колико година примате гласацко тијело..ма море м...хоцете сад опет од сиротиње да узмете..да струју поскупите....доци це Ромо по своје..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ОСТ

18.07.2020 11:58

Цуј коректно запослени..коректно раде...кога ти правис лудим..па ти исти су или насе комсије,родјаци,цовјеце коректно уцути...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камата камате на камату

18.07.2020 18:29

Ово је дуг у спору измедју БИХ и Словеније, па уколико РИТЕ Угљевик изгуби спор онда терет сноси и Федерација БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.07.2020 19:46

Терет са свим каматама сносе радници термоелектране који су и потрошли те паре које су Словенци уложили, шта БиХ има са тим и РС и било чији буџет и порески обвезници.