Западни Балкан биће укључен у пакет здравствених мјера

Земље западног Балкана биће укључене у пакет здравствених мјера који је у сриједу, 15. јула, усвојила Европска комисија РАДИ јачања здравствених капацитета земаља чланица због епидемије вируса корона, пишу данашње "Независне новине".

Вијести 18.07.2020 | 10:16
Западни Балкан биће укључен у пакет здравствених мјера

Портпарол за проширење и сусједство у Европској комисији Ана Писонеро Хернандез рекла је да ће, кад год то буде било потребно, Европска комисија придружити западни Балкан и земље сусједства акцијама у овом пакету.

"У саопштењу које смо издали јасно смо рекли да нам је искуство показало да су координисане акције са сусједима на нивоу ЕУ од виталне важности и да ће спречавање и управљање сваком наредном епидемијом захтијевати континуирану сарадњу и подршку нашем непосредном сусједству", рекла је је Хернандезова за "Независне новине".

На страници Европске комисије појашњено је да се овај пакет мјера односи на све потребне акције за бољу спремност у сузбијању пандемије, попут тестирања и праћења контаката, јачања надзора над јавним здравственим системом и боље опремљености личном заштитном опремом, медицинском опремом и уређајима.

"У акције су укључене и мјере на менаџменту капацитета у случају наглог пораста броја обољелих, нефармацеутске контрамјере, подршка мањинама и рањивим категоријама становништва и активности на сузбијању изазова усљед сезонског грипа", нагласили су они.

У Делегацији ЕУ рекли су "Независним новинама" да је из ЕУ у БиХ до сада за хитне медицинске потребе у вези са вирусом корона испоручена медицинска опрема у вриједности од око седам милиона евра, те су нагласили да је помоћ отишла у тридесетак градова у свим дијеловима БиХ.

Они истичу да ће набавка опреме бити настављена и у наредном периоду, у складу с потребама на терену.

Из Делегације ЕУ су навели да је до сада испоручено милион заштитних маски, 61 респиратор, 7.500 тестова, 20 ултразвучних апарата, осам рендгенских апарата, девет апарата за анестезију, те двије хиљаде пулсних оксиметара.

Када је ријеч о Републици Српској, истакли су да је помоћ испоручена у Приједор, Бањалуку, Градишку, Добој, Брчко, Бијељину, Источно Сарајево, Зворник, Фочу, Невесиње и Требиње.

(Срна) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Андриц

18.07.2020 08:26

Наси це то наравно провуци кроз папире да су урадили набавку,и да то дрзава плаца некаквој туристицкој агенцији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ

18.07.2020 09:24

НАГЛАСАК НА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ. ДА СЕ СТАВИ. НА БАЛКАНУ СВЕ ЛУДО.

Name

СКРБИЦ РЕСПИРАТОР

18.07.2020 09:24

И ОН ДА СЕ УКЉУЦИ. ОБАВЕЗНО. НА ПОЉУ РЕСПИРАТОРА.

Name

Марцоне

18.07.2020 09:18

Русија це нама помоци,не требате ви ниста.Браца руси це нама обецати,а нама је то као да су дали,"таки" народ,па га јби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

18.07.2020 09:20

Народи Балкана децидно одбијају да уђу у тај пакет мјера! Нећемо да будемо покусни кунићи или заморци за нове "лијекове" и вакцине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је права љубав

18.07.2020 10:07

Ал' се ови брину о Балкану.Воле га висе него себе.Зато це вероватно "пелцовати" прво Западни Балкан па таман они не имали вакцина за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

18.07.2020 10:19

Зиви били немојте нам само ви ниста помагати, сваки враг од вас долази.

ОДГОВОРИТЕ