Zapadni Balkan biće uključen u paket zdravstvenih mjera

Zemlje zapadnog Balkana biće uključene u paket zdravstvenih mjera koji je u srijedu, 15. jula, usvojila Evropska komisija RADI jačanja zdravstvenih kapaciteta zemalja članica zbog epidemije virusa korona, pišu današnje "Nezavisne novine".

Vijesti 18.07.2020 | 10:16
Zapadni Balkan biće uključen u paket zdravstvenih mjera

Portparol za proširenje i susjedstvo u Evropskoj komisiji Ana Pisonero Hernandez rekla je da će, kad god to bude bilo potrebno, Evropska komisija pridružiti zapadni Balkan i zemlje susjedstva akcijama u ovom paketu.

"U saopštenju koje smo izdali jasno smo rekli da nam je iskustvo pokazalo da su koordinisane akcije sa susjedima na nivou EU od vitalne važnosti i da će sprečavanje i upravljanje svakom narednom epidemijom zahtijevati kontinuiranu saradnju i podršku našem neposrednom susjedstvu", rekla je je Hernandezova za "Nezavisne novine".

Na stranici Evropske komisije pojašnjeno je da se ovaj paket mjera odnosi na sve potrebne akcije za bolju spremnost u suzbijanju pandemije, poput testiranja i praćenja kontakata, jačanja nadzora nad javnim zdravstvenim sistemom i bolje opremljenosti ličnom zaštitnom opremom, medicinskom opremom i uređajima.

"U akcije su uključene i mjere na menadžmentu kapaciteta u slučaju naglog porasta broja oboljelih, nefarmaceutske kontramjere, podrška manjinama i ranjivim kategorijama stanovništva i aktivnosti na suzbijanju izazova usljed sezonskog gripa", naglasili su oni.

U Delegaciji EU rekli su "Nezavisnim novinama" da je iz EU u BiH do sada za hitne medicinske potrebe u vezi sa virusom korona isporučena medicinska oprema u vrijednosti od oko sedam miliona evra, te su naglasili da je pomoć otišla u tridesetak gradova u svim dijelovima BiH.

Oni ističu da će nabavka opreme biti nastavljena i u narednom periodu, u skladu s potrebama na terenu.

Iz Delegacije EU su naveli da je do sada isporučeno milion zaštitnih maski, 61 respirator, 7.500 testova, 20 ultrazvučnih aparata, osam rendgenskih aparata, devet aparata za anesteziju, te dvije hiljade pulsnih oksimetara.

Кada je riječ o Republici Srpskoj, istakli su da je pomoć isporučena u Prijedor, Banjaluku, Gradišku, Doboj, Brčko, Bijeljinu, Istočno Sarajevo, Zvornik, Foču, Nevesinje i Trebinje.

(Srna) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Andric

18.07.2020 08:26

Nasi ce to naravno provuci kroz papire da su uradili nabavku,i da to drzava placa nekakvoj turistickoj agenciji...

ODGOVORITE
Name

MENTALNO ZDRAVLJE

18.07.2020 09:24

NAGLASAK NA MENTALNO ZDRAVLJE. DA SE STAVI. NA BALKANU SVE LUDO.

Name

SKRBIC RESPIRATOR

18.07.2020 09:24

I ON DA SE UKLJUCI. OBAVEZNO. NA POLJU RESPIRATORA.

Name

Marcone

18.07.2020 09:18

Rusija ce nama pomoci,ne trebate vi nista.Braca rusi ce nama obecati,a nama je to kao da su dali,"taki" narod,pa ga jbi.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

18.07.2020 09:20

Narodi Balkana decidno odbijaju da uđu u taj paket mjera! Nećemo da budemo pokusni kunići ili zamorci za nove "lijekove" i vakcine.

ODGOVORITE
Name

To je prava ljubav

18.07.2020 10:07

Al' se ovi brinu o Balkanu.Vole ga vise nego sebe.Zato ce verovatno "pelcovati" prvo Zapadni Balkan pa taman oni ne imali vakcina za sebe.

ODGOVORITE
Name

Hm

18.07.2020 10:19

Zivi bili nemojte nam samo vi nista pomagati, svaki vrag od vas dolazi.

ODGOVORITE