ЦИК БиХ: Од данас је могућ увид у бирачке спискове

Централна изборна комисија БиХ позива најширу јавност, прије свега бираче и политичке субјекте, да у периоду од 18. јула до 17. августа изврше увид у привремене бирачке спискове и да евентуалне примједбе доставе надлежном центру за бирачки списак, саопштено је из ЦИК-а.

Босна и Херцеговина 18.07.2020 | 09:24
ЦИК БиХ: Од данас је могућ увид у бирачке спискове

Излагање привремених бирачких спискова на увид јавности изузетно је значајно у сегменту тачности, ажурности и укупног интегритета бирачког списка.

Реализација изборних активности које су прописане Изборним законом БиХ и Оперативним планом проведбе изборних радњи доведена је у питање због чињенице да новац за организацију и провођење локалних избора 2020. године још није осигуран.

Једна од активности чија је реализација била онемогућена због чињенице да новац за провођење избора није осигуран је штампање и излагање привремених бирачких спискова у периоду од 18. јула до 17. августа ове године.

Искључиво захваљујући континуираној подршци Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, завршено је штампање привремених бирачких спискова и њихово паковање. Дистрибуција привремених бирачких спискова према градским/општинским изборним комисијама почела је у петак, 17. јула 2020. године.

Централна изборна комисија БиХ још једном позива надлежне органе власти у БиХ да осигурају новац за организацију и провођење локалних избора у БиХ.

(Фена)      

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Скептик

18.07.2020 07:34

Да, бирачи могу пронаћи себе али је битније што на том списку имамо десетине хиљада фантомских гласача, непостојећих, умрлих, расељених...а те нико неће провјеравати да ли требају бити на списку или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предлог

18.07.2020 08:18

Због манипулација са финансирањем избора и ситуације са корона вирусом, изборе одлозити до 2021. и мандате дефинисати на рок од 5 година, тако да се наредни локални избори поклопе са опстим 2026. године.

Name

Брацо

18.07.2020 08:24

Био заиста ред да умрли више не излазе на гласање него да почивају у миру.

Name

Андриц

18.07.2020 08:21

Мени није јасно како тако брзо направе бирацке спискове,а вец 30 година не могу направити попис становниства како треба.Па ту је вец 80 посто посла одрадјено...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.07.2020 08:59

Направили су бирачке спискове али кад би се лагали.

Name

Милан

18.07.2020 08:40

Прича се да је на задњој сједници колегија Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић пао у несвијест и да су га полијевали водом да дође себи јер је чуо да би по тужби Новака Божичковића у вези смијењених чланова ЦИК-а СУД БиХ могао одлучити да поништава одлуку Парламента БиХ који је смијенио Новака Божичковића и Бранка Петрића. Наравно да је та одлука најизвјеснија јер закон прописује да се именовање чланова ЦИК-а БиХ врши на основу јавног конкурса. То значи да се по аутоматизму Новак Божичковић и Бранко Петрић враћају у ЦИК БИХ а да ће одмах бити разријешени дужности Вања Прутина Бјелица и Јован Калаба. Очито је да је Суад Арнаутовић наговорио СДА да се на Парламенту БиХ донесе таква одлука о смијени 11.марта ове године и да ће сада морати објаснити СДА-у зашто их је наговорио да донесу такву одлуку 11.марта на Парламенту БиХ. Таквом одлуком највећу срамоту је нанио странци СДА јер им се стално представљао као њихов човјек а сад им је нанио највећу срамоту. Исто тако и Бранко Петрић је нанио највеће зло СНСД-у. Ова двојица људи имају везе са СДА и СНСД као са лањским снијегом. Зато ако буде среће ту двојицу људи СДА и СНСД требају одмах смијенити и изабрати нове људе. Очито ако СУД БиХ донесе такву одлуку да ће вјероватно после тога бити поништен и избор Жељка Бакалара као члана ЦИК-а БиХ јер је и он именован без проведеног јавног конкурса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОФЕСОР

18.07.2020 11:14

Милане где покупи толику памет, тебе треба хитно поставити у ЦИК јер таква памет је непроцењиве вриједности за БиХ

ОДГОВОРИТЕ