РиТЕ Угљевик дужна да исплати „Господарству Словеније“ накнаду од више стотина милиона КМ

У арбитражном поступку у Београду, донесена је одлука да је РиТЕ Угљевик дужна „Господарству Словеније“ исплатити накнаду која ће изосити неколико стотина милиона конверибилних марака, тврде поједини портали, позивајући се на незваничне изворе.

Република Српска 17.07.2020 | 21:08
РиТЕ Угљевик дужна да исплати „Господарству Словеније“ накнаду од више стотина милиона КМ

"Електрогосподарство Словеније развој ин инжениринг“ покренуло је арбитражни спор против РиТЕ Угљевик тражећи надокнаду за пријератна улагања у РиТЕ Угљевик. У току су два поступка арбитраже - први по правилима вашингтонске арбитраже, а други се води у Београду пред АД ХОЦ трибуналом.

Како портал Дешавања у Бијељини незванично сазнаје, у арбитражном поступку у Београду, донесена је одлука да је РиТЕ Угљевик дужна „Господарству Словеније“ исплатити накнаду која ће изосити неколико стотина милиона конверибилних марака.

Наиме, ова арбитража је донијела одлуку (која је достављена РиТЕ Угљевик) у којој је утврђена одговорност РиТЕ Угљевик за непоштовање Уговора закљученог прије 1992. године. По том Уговору, РиТЕ Угљевик је била у обавези да трећину произведене струје испоручи Словенији.

Тачан износ дуга биће утврђен у наставку поступка - Словенци на име Уговора потражују милијарду и 400 милиона КМ.

Словеначка компанија је још раније у тужбама прецизирала да 826.523.511 КМ тражи на име средстава уложених у изградњу РиТЕ "Угљевик", затим 523.920.459 КМ на име накнаде за господарење удруженим средствима, те 65.950.700 КМ на име одштете због неиспоручне електричне енергије од 1. јануара 2005. до 30. септембра 2008.године, све заједно с припадајућом законском затезном каматом од 1. октобра 2008. до исплате.

Првобитни тужбени захтјев био је од 66,8 милиона КМ, али допуном тужбе словеначка електропривреда тражи још око милијарду и 400 милиона КМ одштете од РиТЕ "Угљевик".  

Термоелектрана је била дужна Словенији редовно испоручивати произведену струју у складу с висином уложених средстава у њену изградњу. Тако је и било све до почетка ратних дешавања у бившој Југославији, када је испорука прекинута.

Тужбу је поднијело предузеће "Електрогосподарство Словеније - развој и инжениринг".

Словеначко предузеће, као насљедник “Електрогосподарства Словеније”, тужило је БиХ и РиТЕ Угљевик за неиспоручену електричну енергију од 1995. године, за износ од 1,4 милијарде марака.

(Дешавања у Бијељини)

Коментари / 66

Оставите коментар
Name

Мостарац

17.07.2020 19:27

Наравно, ста друго очекивати људин су уложили а нико не враћа улог, ЕП БиХ је вратиа све један фенинг хрватима и словенцима, без камата и затезних наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наивцине

17.07.2020 19:38

какви лаици и наивцине. врло добро се зна кад пристајес на арбитразу: кад си уковао арбитра са 100 милиона, пусти адвокате и правне експерте...

Name

ре

17.07.2020 19:46

А додик је пре неку годину као је покренута ова тужба рекао шта хоће Словенци, то је исто као када би ми тражили паре за нешто што је грађено у СЛовенији.

Name

ре

17.07.2020 19:47

Тачно, давно све враћено и све плаћено.

Name

ливно

17.07.2020 19:48

Бооље је да се ставо катанац на ову електрану, ионако нам хоће да поскупи струју, а организовали су криминала најјачи на Балкану, када се ова еелктрана затвори, то ће бити крај криминалу кримиалаца са ове електране и из ЕПРС као и из странака које руководе овим предузећем. Најбоље нека је преузму словенци и нека узтбаце вишка две трећине паразита на улицу.

Name

бијељина

17.07.2020 19:50

А не видите бедници једни да пола народа уопште нема посао, да је више од пола омладине незапослено, да омладина бежи од ове несрећне земље, а ви тражите некакав регрес, док истовремено термоелекрана на може ни ремонт урадити а да не дигне кредит, затим кредит за постројење за одсумпоравање, кредит за ваше плате и 2000 запослених прекобројних паразит и све кредит до кредите, да имате имало образа покрили би се ушима и не би се јављали, требало би вам преполовити плате да се тим парама граде нове електране на рекама, а ви сте се 20 година само борили за повећање плате. Срамота! Какав је код на себичлук и грабеш завладао то је страшно, ова ђубрад са електрана се бори за неке силне регерсе поред плата, а имају у ексурзије, бање, бонове за струју, огрев, превод, топли оброк. Има их 4 пута запослено више него што треба, и три пута већу плату него што заслужују радом. При том они ништа нису изгадили, ни електрану нити су за то способни. Ајде сада ви изградити нове термоелектране Гацко и Угљевик. Да су се ови бедници са слике питали, ми никад електране не би имали, а они што ту траже неке регерсе сада би по својим селима чували овце и говеда.

Name

бијел

17.07.2020 19:50

Која права и који црни колективни уговор који им гарантује неке регресе, прошло је време комунизма и регреса. елекетропривреда у таталним губицима, не може само да прокрије трошкове производње иако им је рудник и угаљ дат џаба, а да не говоримо што је задња озбиљна електране Вишеграска хидроелектрана направљена 1983-1989, од тада ови биједници са слике само паразитирају, елетропривреда ништа не ради, сви наши хидропотенцијали и рудници су обећани страним окупаторима, електроприврде се преко ових људи попут мићановића и сличних намерно економски уништава. Мпжда ће они тим незаситим лоповима и дати те регресе, али зато нас на овом просторима слободних, суверених неће бити, бићемо поптуна окупорана колонија, народ коме ће Запад отети елетроприврду, плаћачемо цену струјке од пола евра по киловатчасу. Ето то ће бити последице тражење њихових безобразних права из колективног уговора. Мићановићу није доста што је дијете са купљеном дипломом запослио испред стотина хиљада друге дјеце без посла, па би сад све да уништи да иза њега ништа не остане. Ја немам ни посао нити плату, нити сам га икад добио о овој држави, зато што нисам у тим говнарским пљачкашким стрнакама што ће на с на крају уништити, нећу да подржавам њихово уништавање народа и државе а та багра са слике кука што није добила регрес, зимницу, огрев, бон за струју, мало вам је плата паразити нераднички. А шта мислите како због вас таквих какви сте, шлајм и олош најгоре врсте живимо ми што немамо посао и предузеће што нисмо у странкама.

Name

Ухх

17.07.2020 19:52

Вукан је давно опозоравао на то.

Name

Борац

17.07.2020 20:37

Ето сада поскупите струју и примите радника. Иду избори да имате масинерију за гласање.

Name

075

17.07.2020 20:52

Банкрот тзв бољег ентитета и државе БиХ у најави а самим тим банкрот Ф. БиХ и Брчко Дистрикта БиХ!!

Name

струја

17.07.2020 21:12

И старе штедише су имале свој новац у љубљанској банци па Словенија ником ни марке не врати. Како то Мостарац не спомену? Нека они врате дуг који су дужни штедишама љубљанске банке, а онда и њима почети са враћањем.

Name

ЗАДУЗИТИ НАРОД

17.07.2020 22:46

МА ЈА. САД ЦЕ БАНДА ЗАДУЗИТИ НАРОД ПА ЦЕ ОВАЈ ГО И БОС НАРОД ДА ТО ВРАЦА. И ГРЦА. КО ЈЕ ИДИОТИМА РЕКАО ДА СЕ УГОВОРИ НЕ ПОСТУЈУ.

Name

Последњи кинески цар

18.07.2020 04:59

Оволики новац нема ко вратити. Питање је килико вриједи ТЕ. Словенци би за дуг могли постати власници ТЕ па онда нама продавати струју. Биће интересантно видјети како ће се ово ријешити.

Name

Ре Струја

18.07.2020 05:56

Требаш се информисати прије него коментаришеш! Љубљанска банка је, након одлуке ЕЦХР-а, исплатила 161,9 милиона Еура старе девизне штедње за Хр и БиХ, тј. исплатила је за све правовремено и уредно поднесене захтјеве за исплату. Сада што је неко наш, намјерно или не, кроз удружења, одвео штедише у погрешном смјеру, па су неки остали кратких рукава је најбољи доказ понашања:" 'та ће они", "морају они", "не могу они" (нешто попут твог коментара и изјаве Баје од прије 5-6 година везано за РиТЕ У.: "шта хоће Словенци"!?). Док сви други народи и државе се воде правним нормама и правном праксом, наше неписмено руководство се држи мантре: "Не може нам нико ништа.....", а још неписменији народ игра као мечка на дате ноте!

Name

Гласац

18.07.2020 06:28

ДРЗАВА МОРА ХИТНО ДА РЕАГУЈЕ БЕЗ ОДУГОВЛАЦЕЊА СВАКИ ХАОС У ТЕРМОЕЛЕКТРАНИ УГЉЕВИК ДОВЕО БИ ДО ХУМАНИТАРНЕ КСТАСТРОФЕ СТАНОВНИСТВА А ОНИ СУ И КРИВИ ЕЛЕКТРАНА ЈЕ СЛУЗИЛА ЗА УХЉЕБЕ НЕПОТРЕБНИХ ВИСКИВА РАДНИКА.СВАКИ ИЗБОРИ СТОТИЊАК СТРАНАЦКИХ АКТИВИСТА.ПОСТАЛА ЕЛЕКТРАНА ПРИВАТНА ПРЦИЈА ОТАЦ ИДЕ У ПЕНЗИЈУ СИН УЛАЗИ НА ЊЕГОВО МЈЕСТО ПА ЗАР ЈЕ НЕКО МИСЛИО ДА ЦЕ СВЕ ТО ДОНИЈЕТИ БЛАГОСТАЊЕ.КАД СУ МИЛОЈЕВИЦ И ЦЕНИЦКА УПОЗОРАВАЛИ НА СТАЊЕ У УГЉЕВИКУ ПРИСТАЛИЦЕ ВЛАСТИ СУ ГОВОРИЛИ КАКО СУ ОНИ АНАЛИТИЦАРИ КОЈИ НЕМАЈУ ПОЈМА САД СВЕ ДОЛАЗИ НА НАПЛАТУ.

Name

Реплика

18.07.2020 06:35

@Ре Струја....потписујем, по некима је ЕП БиХ узалуд и тек онако вратила дуг словенцима, ово је посљедњи ексер у мртвачки сандук за ТЕ

Name

ре бијел

18.07.2020 07:42

Регрес је обавезно исплатити (и у приватној и у државној фирми) по закону, уколико фирма послује у плусу и ту нема приче. Али РиТЕ Угљевик очигледно, према извјештајима које су они сами приказали, ради у минусу (?!) и аутоматски не да нису дужни да исплате регрес, него не смију законски.

Name

КО ТО У БГ. ДИЈЕЛИ ПРАВДУ

18.07.2020 08:11

ПА ОНИ СУ ПРВИ ОТИСЛИ СТА СУ ХТЈЛИ ДА ПОНЕСУ РИТЕ.

Name

рерр

18.07.2020 09:40

Ова власт је 25г намерно трпала своју гамад и ЕПРС на превом месту електране повећавала им плате, давала све живе регресе, бонове, путовања, а они су се осилили и овако унуштили електрану, то је био 25огодишњу пут у поптуно еконопмско уништење које треба да доведе до продаје и приватизације електране. А радници електране јаде јадне, мислили да они треба само да живе у овој земљи, а секу грану на којој седе, само си појели електрану као црву кад се намноже на воћки коју нападу. Ти бедни црву све појели.

Name

Реално

17.07.2020 19:27

Вријеме је да се стави катанац на РиТЕ а како видим биће ово катанац и на Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селам

17.07.2020 20:54

Бице катанац и на БиХ само полако

Name

Ре Селам

18.07.2020 05:37

Катанац није никакав проблем. Битно је ко има кључеве за исти!

Name

Тако треба

20.07.2020 08:45

То је реалност када мафија поставља имбециле да руководе и краду на ситно а онда плате на крупно.

Name

ре реалнио

20.07.2020 11:07

Дужна је да исплати него шта је, и то и камате да исплати словенцима, који су им изградили термоелектрану. Заборавили су они на обавезе према инвеститорима. Па нека радници сада скупљају паре да плате дуг.

Name

ВРС

17.07.2020 19:29

Ако је ово истина , то је крај Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.07.2020 20:25

Назалост,то сам видио 2000год....!!! Куда плови овај брод....??? На то је указивао и проф Милојевиц али нас народ је најпаметни.....?? Нема везе,кроцили смо у XВИИИ вијек......!!

Name

Сале словенац

17.07.2020 19:29

Право испред политике и онда се могу оцекивати резултати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алелуја

17.07.2020 19:29

То тај ексер у ковчег у коме се налази бољи дио БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.07.2020 23:48

Оволико тежак изгубљен спор је оптерећење за читаву БиХ, не само за РС.

Name

Миле

17.07.2020 19:30

Има ил краја насем пропадању? Отисли смо у три пм!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дс

17.07.2020 19:36

Хвслим те Боже, дочекали смо и тај дан да термоелкеране иде на добош, ајде сада багро радничка штрајкуј тражи регресе. УЛица мора да ради да се 1500 радника избаци на улицу јер су вишак, па нека раде кући пољопривреду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потписујем

17.07.2020 19:49

Потписујем Брате сваку ријеч сто си написао!

Name

е сада

17.07.2020 20:02

иди на лијечење док ти је вријеме.

Name

ре

17.07.2020 23:13

Сада ће радници термоелектране, кад се врате из бања и са екскурзија да организију штрајк недају словенцима термоелкетрану по пресуди абитражног суда, коју су словенци изградили Хахаха: Биће ваш весело у Угљевику.

Name

Странац

17.07.2020 19:39

Срећан сам што је освануо и тај дан! Ово је почетак краја, бојао сам се да ће овај рачун испоставити опозицији први дан на власти али овако је љепше. Нека се режим сада кида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рад

17.07.2020 20:56

Срецан си због неције несреце иди лијеци се

Name

ре

17.07.2020 23:14

Требли су то словенци на време да узму а не да се страначка багра пљчка са својим гласачима и да краје 25г после рата: Словенија је морала доћи одмах након рата и оградити своју теротирју а да страначка багра нема приступ.

Name

А

17.07.2020 19:39

Ма мора се продати ЕП РС знамо то одавно, продајте је и да заврсимо висе са овом агонијом, знамо на цему смо и цао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2020 22:55

Умал' ти не рекох на чему смо

Name

Миле

18.07.2020 05:59

Е мој таде што коментаришеш оно што не знаш па не можеш несто изети а не врачати жалосно луда комплет власр рс нема блесиметра да мјери импамет што не иде исто кад се научиш картат па не можеш без тога доста је задужибати

Name

ре

17.07.2020 19:39

А додик је пре неку годину као је покренута ова тужба рекао шта хоће Словенци, то је исто као када би ми тражили паре за нешто што је грађено у СЛовенији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе

17.07.2020 19:42

Ријешити це то министар индустрије Ђокица ипак је он Лондонски ђак

ОДГОВОРИТЕ
Name

врати коко што си позобала

17.07.2020 19:49

Ускоро ће и остали да долазе по своје оволике кредите је немогуће враћати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

17.07.2020 19:56

Мислим да је ови дефинитивни крај. Крај цега? Е то није теско наслутити. Нек сте нас овако успјесно водили и довели овдје гдје смо сада. Мрак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цјепидлака

17.07.2020 20:01

Бозе има ли краја бахатости и неозбиљности ове власти.Стварно нас унистисе.Убисе насу Реп.Српску турбо срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник поцетник

17.07.2020 20:04

Како ? А Бранимир, Зико, Стевановиц.... дали су нам друге прогнозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

17.07.2020 20:06

супер.. само гласајте и даље за исте

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН

17.07.2020 23:26

ХАХАХА, КОНАЧНО ДОШАО ЈЕ ВРАГ ПО СВОЈЕ, ОСТАЛО НАМ ЈЕ САМО ЈОШ ДА ЗАПЈЕВАМО,, МРАК-МРАК, ПАО НАМ НА ОЧИ....ДОШЛО ВРЕМЕ ВРАЋАЊА...ВРАТИ КОКО ШТО СИ ПОЗОБАЛА....??????

Name

Еском

17.07.2020 20:07

А зашто нису плаћали или договорили се са Словенцима? Па ЕПБиХ је све уредно регулисала..

ОДГОВОРИТЕ
Name

софроније

17.07.2020 20:24

конацно правда , правда да се ово предузеце да у руке словенаца и да се ријесе нерадника који добијају за нерад по 2000 км мјесецно. овде реално је потребно 1000 радника отпустити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вериц

17.07.2020 20:40

Кад би нама дугове вратили Литванци и Руси,могли би исплатити Словенце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

17.07.2020 20:44

Шта има везе сад че Зора да дигне кредит да врати дугове......А ко је склапао уговоре и завио у црно нема везе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сада ће...

17.07.2020 22:50

...овог губиташа пребацити у власништво Државе БиХ и да Сарајево плаћа лоповлук Православне стране? Још их бг паşалук зафркао. Мислили да ће Бг пресудити у корист Православне стране??? Хахаххахаха!

Name

Зоран

17.07.2020 21:01

Благо вама, тешка је то болест а ви је не осећате. Што је најгоре тако тешко болесни дочека ћете старост а у биједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре

17.07.2020 21:04

Није то само говорио Додик него и један од већих лопова Петар Ђокић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струја

17.07.2020 21:15

Ни марку им не враћати док Словенци не врате све и фенинг и то са каматама нашим штедишама новца који су поктали из љубљанске банке. Само им то ставити под нос, а и све остале дугове што су дужни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

17.07.2020 21:15

У сваком уговору, а поготово у овако озбиљним уговорима, пише да уговорне обавезе НЕ ВАЖЕ у случају ВИШЕ СИЛЕ , или ти Мајор Форце,а у што спадају ратно стање, природне катастрофе, елементарне непогоде, итд. И у овом уговору то пише, 213% сам сигуран, ако у међувремену није нестао уговор. Да јесте нестао сигуран сам 213%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@пролетер

17.07.2020 22:51

Ма немој ми реци, ако је тако зашто је онда ЕПБиХ ријесила своја дуговања? И они су могли рећи да је било ратно стање и да нису дужни враћати дуг.

Name

Ре

17.07.2020 22:58

Али овде наводе период након рата.

Name

Јово

18.07.2020 05:14

Тацно тако,само треба утврдити да ли је код нас формално било прогласено ратно стање или смо исли ратовати онако из зајебанције

Name

Директ

17.07.2020 23:46

Ако је ово тачно, онда ово је пропаст и читаве електропривреде у РС, не само РиТе Угљевик. Отићиће на крају читав ЕРС за 1 КМ, како је кренуло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

18.07.2020 04:12

Из овог црвено-бијелог димњака излази наздравији И најцистији зрак на планети Ко зиви у близини ове накараде неце му требати распиратор Погледајмо само овај дим који излази из овог димњака Мирис малине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

18.07.2020 05:47

А Словенци треба да исплате грађанима БиХ стару девизну штедњу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

20.07.2020 09:43

Ово је јос један доказ лосих кадрова које Срби постављају на јавне функције деценијама .Последица тога осеца цела заједница.Тако је и данас.Неспособни и полтрони доминирају ,на стету свих других .

ОДГОВОРИТЕ
Name

мр

20.07.2020 17:00

Све долази на наплату. Прије или касније. А ми тонемо и нестајемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.07.2020 18:11

Зато што смо хтели да живимо и да само лудачки трошимо, да сви лопови из странака и из власти краду, да се све пљачка и троши, да се само задужују све више и више а не пита како ће се то враћати, да нико ништа не враћа као на пример ово словенцима, ове власти хоће све да пождеру, потрше, распу, а ништа неће да инвестирајум, да створе, изграде, направе фабрике и приведе, нико не мисли о будудућности, сви само мисле на пљачку и једино и само пљачкање интересује.