RiTE Ugljevik dužna da isplati „Gospodarstvu Slovenije“ naknadu od više stotina miliona KM

U arbitražnom postupku u Beogradu, donesena je odluka da je RiTE Ugljevik dužna „Gospodarstvu Slovenije“ isplatiti naknadu koja će izositi nekoliko stotina miliona konveribilnih maraka, tvrde pojedini portali, pozivajući se na nezvanične izvore.

Republika Srpska 17.07.2020 | 21:08
RiTE Ugljevik dužna da isplati „Gospodarstvu Slovenije“ naknadu od više stotina miliona KM

"Elektrogospodarstvo Slovenije razvoj in inženiring“ pokrenulo je arbitražni spor protiv RiTE Ugljevik tražeći nadoknadu za prijeratna ulaganja u RiTE Ugljevik. U toku su dva postupka arbitraže - prvi po pravilima vašingtonske arbitraže, a drugi se vodi u Beogradu pred AD HOC tribunalom.

Kako portal Dešavanja u Bijeljini nezvanično saznaje, u arbitražnom postupku u Beogradu, donesena je odluka da je RiTE Ugljevik dužna „Gospodarstvu Slovenije“ isplatiti naknadu koja će izositi nekoliko stotina miliona konveribilnih maraka.

Naime, ova arbitraža je donijela odluku (koja je dostavljena RiTE Ugljevik) u kojoj je utvrđena odgovornost RiTE Ugljevik za nepoštovanje Ugovora zaključenog prije 1992. godine. Po tom Ugovoru, RiTE Ugljevik je bila u obavezi da trećinu proizvedene struje isporuči Sloveniji.

Tačan iznos duga biće utvrđen u nastavku postupka - Slovenci na ime Ugovora potražuju milijardu i 400 miliona KM.

Slovenačka kompanija je još ranije u tužbama precizirala da 826.523.511 KM traži na ime sredstava uloženih u izgradnju RiTE "Ugljevik", zatim 523.920.459 KM na ime naknade za gospodarenje udruženim sredstvima, te 65.950.700 KM na ime odštete zbog neisporučne električne energije od 1. januara 2005. do 30. septembra 2008.godine, sve zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom od 1. oktobra 2008. do isplate.

Prvobitni tužbeni zahtjev bio je od 66,8 miliona KM, ali dopunom tužbe slovenačka elektroprivreda traži još oko milijardu i 400 miliona KM odštete od RiTE "Ugljevik".  

Termoelektrana je bila dužna Sloveniji redovno isporučivati proizvedenu struju u skladu s visinom uloženih sredstava u njenu izgradnju. Tako je i bilo sve do početka ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, kada je isporuka prekinuta.

Tužbu je podnijelo preduzeće "Elektrogospodarstvo Slovenije - razvoj i inženiring".

Slovenačko preduzeće, kao nasljednik “Elektrogospodarstva Slovenije”, tužilo je BiH i RiTE Ugljevik za neisporučenu električnu energiju od 1995. godine, za iznos od 1,4 milijarde maraka.

(Dešavanja u Bijeljini)

Komentari / 66

Ostavite komentar
Name

Mostarac

17.07.2020 19:27

Naravno, sta drugo očekivati ljudin su uložili a niko ne vraća ulog, EP BiH je vratia sve jedan fening hrvatima i slovencima, bez kamata i zateznih naravno.

ODGOVORITE
Name

naivcine

17.07.2020 19:38

kakvi laici i naivcine. vrlo dobro se zna kad pristajes na arbitrazu: kad si ukovao arbitra sa 100 miliona, pusti advokate i pravne eksperte...

Name

re

17.07.2020 19:46

A dodik je pre neku godinu kao je pokrenuta ova tužba rekao šta hoće Slovenci, to je isto kao kada bi mi tražili pare za nešto što je građeno u SLoveniji.

Name

re

17.07.2020 19:47

Tačno, davno sve vraćeno i sve plaćeno.

Name

livno

17.07.2020 19:48

Boolje je da se stavo katanac na ovu elektranu, ionako nam hoće da poskupi struju, a organizovali su kriminala najjači na Balkanu, kada se ova eelktrana zatvori, to će biti kraj kriminalu krimialaca sa ove elektrane i iz EPRS kao i iz stranaka koje rukovode ovim preduzećem. Najbolje neka je preuzmu slovenci i neka uztbace viška dve trećine parazita na ulicu.

Name

bijeljina

17.07.2020 19:50

A ne vidite bednici jedni da pola naroda uopšte nema posao, da je više od pola omladine nezaposleno, da omladina beži od ove nesrećne zemlje, a vi tražite nekakav regres, dok istovremeno termoelekrana na može ni remont uraditi a da ne digne kredit, zatim kredit za postrojenje za odsumporavanje, kredit za vaše plate i 2000 zaposlenih prekobrojnih parazit i sve kredit do kredite, da imate imalo obraza pokrili bi se ušima i ne bi se javljali, trebalo bi vam prepoloviti plate da se tim parama grade nove elektrane na rekama, a vi ste se 20 godina samo borili za povećanje plate. Sramota! Kakav je kod na sebičluk i grabeš zavladao to je strašno, ova đubrad sa elektrana se bori za neke silne regerse pored plata, a imaju u eksurzije, banje, bonove za struju, ogrev, prevod, topli obrok. Ima ih 4 puta zaposleno više nego što treba, i tri puta veću platu nego što zaslužuju radom. Pri tom oni ništa nisu izgadili, ni elektranu niti su za to sposobni. Ajde sada vi izgraditi nove termoelektrane Gacko i Ugljevik. Da su se ovi bednici sa slike pitali, mi nikad elektrane ne bi imali, a oni što tu traže neke regerse sada bi po svojim selima čuvali ovce i goveda.

Name

bijel

17.07.2020 19:50

Koja prava i koji crni kolektivni ugovor koji im garantuje neke regrese, prošlo je vreme komunizma i regresa. eleketroprivreda u tatalnim gubicima, ne može samo da prokrije troškove proizvodnje iako im je rudnik i ugalj dat džaba, a da ne govorimo što je zadnja ozbiljna elektrane Višegraska hidroelektrana napravljena 1983-1989, od tada ovi bijednici sa slike samo parazitiraju, eletroprivreda ništa ne radi, svi naši hidropotencijali i rudnici su obećani stranim okupatorima, elektroprivrde se preko ovih ljudi poput mićanovića i sličnih namerno ekonomski uništava. Mpžda će oni tim nezasitim lopovima i dati te regrese, ali zato nas na ovom prostorima slobodnih, suverenih neće biti, bićemo poptuna okuporana kolonija, narod kome će Zapad oteti eletroprivrdu, plaćačemo cenu strujke od pola evra po kilovatčasu. Eto to će biti posledice traženje njihovih bezobraznih prava iz kolektivnog ugovora. Mićanoviću nije dosta što je dijete sa kupljenom diplomom zaposlio ispred stotina hiljada druge djece bez posla, pa bi sad sve da uništi da iza njega ništa ne ostane. Ja nemam ni posao niti platu, niti sam ga ikad dobio o ovoj državi, zato što nisam u tim govnarskim pljačkaškim strnakama što će na s na kraju uništiti, neću da podržavam njihovo uništavanje naroda i države a ta bagra sa slike kuka što nije dobila regres, zimnicu, ogrev, bon za struju, malo vam je plata paraziti neradnički. A šta mislite kako zbog vas takvih kakvi ste, šlajm i ološ najgore vrste živimo mi što nemamo posao i preduzeće što nismo u strankama.

Name

Uhh

17.07.2020 19:52

Vukan je davno opozoravao na to.

Name

Borac

17.07.2020 20:37

Eto sada poskupite struju i primite radnika. Idu izbori da imate masineriju za glasanje.

Name

075

17.07.2020 20:52

Bankrot tzv boljeg entiteta i države BiH u najavi a samim tim bankrot F. BiH i Brčko Distrikta BiH!!

Name

струја

17.07.2020 21:12

И старе штедише су имале свој новац у љубљанској банци па Словенија ником ни марке не врати. Како то Мостарац не спомену? Нека они врате дуг који су дужни штедишама љубљанске банке, а онда и њима почети са враћањем.

Name

ZADUZITI NAROD

17.07.2020 22:46

MA JA. SAD CE BANDA ZADUZITI NAROD PA CE OVAJ GO I BOS NAROD DA TO VRACA. I GRCA. KO JE IDIOTIMA REKAO DA SE UGOVORI NE POSTUJU.

Name

Poslednji kineski car

18.07.2020 04:59

Ovoliki novac nema ko vratiti. Pitanje je kiliko vrijedi TE. Slovenci bi za dug mogli postati vlasnici TE pa onda nama prodavati struju. Biće interesantno vidjeti kako će se ovo riješiti.

Name

Re Struja

18.07.2020 05:56

Trebaš se informisati prije nego komentarišeš! Ljubljanska banka je, nakon odluke ECHR-a, isplatila 161,9 miliona Eura stare devizne štednje za Hr i BiH, tj. isplatila je za sve pravovremeno i uredno podnesene zahtjeve za isplatu. Sada što je neko naš, namjerno ili ne, kroz udruženja, odveo štediše u pogrešnom smjeru, pa su neki ostali kratkih rukava je najbolji dokaz ponašanja:" 'ta će oni", "moraju oni", "ne mogu oni" (nešto poput tvog komentara i izjave Baje od prije 5-6 godina vezano za RiTE U.: "šta hoće Slovenci"!?). Dok svi drugi narodi i države se vode pravnim normama i pravnom praksom, naše nepismeno rukovodstvo se drži mantre: "Ne može nam niko ništa.....", a još nepismeniji narod igra kao mečka na date note!

Name

Glasac

18.07.2020 06:28

DRZAVA MORA HITNO DA REAGUJE BEZ ODUGOVLACENJA SVAKI HAOS U TERMOELEKTRANI UGLJEVIK DOVEO BI DO HUMANITARNE KSTASTROFE STANOVNISTVA A ONI SU I KRIVI ELEKTRANA JE SLUZILA ZA UHLJEBE NEPOTREBNIH VISKIVA RADNIKA.SVAKI IZBORI STOTINJAK STRANACKIH AKTIVISTA.POSTALA ELEKTRANA PRIVATNA PRCIJA OTAC IDE U PENZIJU SIN ULAZI NA NJEGOVO MJESTO PA ZAR JE NEKO MISLIO DA CE SVE TO DONIJETI BLAGOSTANJE.KAD SU MILOJEVIC I CENICKA UPOZORAVALI NA STANJE U UGLJEVIKU PRISTALICE VLASTI SU GOVORILI KAKO SU ONI ANALITICARI KOJI NEMAJU POJMA SAD SVE DOLAZI NA NAPLATU.

Name

Replika

18.07.2020 06:35

@Re Struja....potpisujem, po nekima je EP BiH uzalud i tek onako vratila dug slovencima, ovo je posljednji ekser u mrtvački sanduk za TE

Name

re bijel

18.07.2020 07:42

Regres je obavezno isplatiti (i u privatnoj i u državnoj firmi) po zakonu, ukoliko firma posluje u plusu i tu nema priče. Ali RiTE Ugljevik očigledno, prema izvještajima koje su oni sami prikazali, radi u minusu (?!) i automatski ne da nisu dužni da isplate regres, nego ne smiju zakonski.

Name

KO TO U BG. DIJELI PRAVDU

18.07.2020 08:11

PA ONI SU PRVI OTISLI STA SU HTJLI DA PONESU RITE.

Name

rerr

18.07.2020 09:40

Ova vlast je 25g namerno trpala svoju gamad i EPRS na prevom mestu elektrane povećavala im plate, davala sve žive regrese, bonove, putovanja, a oni su se osilili i ovako unuštili elektranu, to je bio 25ogodišnju put u poptuno ekonopmsko uništenje koje treba da dovede do prodaje i privatizacije elektrane. A radnici elektrane jade jadne, mislili da oni treba samo da žive u ovoj zemlji, a seku granu na kojoj sede, samo si pojeli elektranu kao crvu kad se namnože na voćki koju napadu. Ti bedni crvu sve pojeli.

Name

Realno

17.07.2020 19:27

Vrijeme je da se stavi katanac na RiTE a kako vidim biće ovo katanac i na Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Selam

17.07.2020 20:54

Bice katanac i na BiH samo polako

Name

Re Selam

18.07.2020 05:37

Katanac nije nikakav problem. Bitno je ko ima ključeve za isti!

Name

Tako treba

20.07.2020 08:45

To je realnost kada mafija postavlja imbecile da rukovode i kradu na sitno a onda plate na krupno.

Name

re realnio

20.07.2020 11:07

Dužna je da isplati nego šta je, i to i kamate da isplati slovencima, koji su im izgradili termoelektranu. Zaboravili su oni na obaveze prema investitorima. Pa neka radnici sada skupljaju pare da plate dug.

Name

VRS

17.07.2020 19:29

Ako je ovo istina , to je kraj Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

re

17.07.2020 20:25

Nazalost,to sam vidio 2000god....!!! Kuda plovi ovaj brod....??? Na to je ukazivao i prof Milojevic ali nas narod je najpametni.....?? Nema veze,krocili smo u XVIII vijek......!!

Name

Sale slovenac

17.07.2020 19:29

Pravo ispred politike i onda se mogu ocekivati rezultati

ODGOVORITE
Name

Aleluja

17.07.2020 19:29

To taj ekser u kovčeg u kome se nalazi bolji dio BiH.

ODGOVORITE
Name

Direkt

17.07.2020 23:48

Ovoliko težak izgubljen spor je opterećenje za čitavu BiH, ne samo za RS.

Name

Mile

17.07.2020 19:30

Ima il kraja nasem propadanju? Otisli smo u tri pm!

ODGOVORITE
Name

ds

17.07.2020 19:36

Hvslim te Bože, dočekali smo i taj dan da termoelkerane ide na doboš, ajde sada bagro radnička štrajkuj traži regrese. ULica mora da radi da se 1500 radnika izbaci na ulicu jer su višak, pa neka rade kući poljoprivredu.

ODGOVORITE
Name

Potpisujem

17.07.2020 19:49

Potpisujem Brate svaku riječ sto si napisao!

Name

e sada

17.07.2020 20:02

idi na liječenje dok ti je vrijeme.

Name

re

17.07.2020 23:13

Sada će radnici termoelektrane, kad se vrate iz banja i sa ekskurzija da organiziju štrajk nedaju slovencima termoelketranu po presudi abitražnog suda, koju su slovenci izgradili Hahaha: Biće vaš veselo u Ugljeviku.

Name

Странац

17.07.2020 19:39

Срећан сам што је освануо и тај дан! Ово је почетак краја, бојао сам се да ће овај рачун испоставити опозицији први дан на власти али овако је љепше. Нека се режим сада кида.

ODGOVORITE
Name

Rad

17.07.2020 20:56

Srecan si zbog necije nesrece idi lijeci se

Name

re

17.07.2020 23:14

Trebli su to slovenci na vreme da uzmu a ne da se stranačka bagra pljčka sa svojim glasačima i da kraje 25g posle rata: Slovenija je morala doći odmah nakon rata i ograditi svoju terotirju a da stranačka bagra nema pristup.

Name

A

17.07.2020 19:39

Ma mora se prodati EP RS znamo to odavno, prodajte je i da zavrsimo vise sa ovom agonijom, znamo na cemu smo i cao

ODGOVORITE
Name

Re

17.07.2020 22:55

Umal' ti ne rekoh na čemu smo

Name

Mile

18.07.2020 05:59

E moj tade što komentarišeš ono što ne znaš pa ne možeš nesto izeti a ne vračati žalosno luda komplet vlasr rs nema blesimetra da mjeri impamet što ne ide isto kad se naučiš kartat pa ne možeš bez toga dosta je zadužibati

Name

re

17.07.2020 19:39

A dodik je pre neku godinu kao je pokrenuta ova tužba rekao šta hoće Slovenci, to je isto kao kada bi mi tražili pare za nešto što je građeno u SLoveniji.

ODGOVORITE
Name

he he

17.07.2020 19:42

Riješiti ce to ministar industrije Đokica ipak je on Londonski đak

ODGOVORITE
Name

vrati koko što si pozobala

17.07.2020 19:49

Uskoro će i ostali da dolaze po svoje ovolike kredite je nemoguće vraćati

ODGOVORITE
Name

Joksim

17.07.2020 19:56

Mislim da je ovi definitivni kraj. Kraj cega? E to nije tesko naslutiti. Nek ste nas ovako uspjesno vodili i doveli ovdje gdje smo sada. Mrak

ODGOVORITE
Name

Cjepidlaka

17.07.2020 20:01

Boze ima li kraja bahatosti i neozbiljnosti ove vlasti.Stvarno nas unistise.Ubise nasu Rep.Srpsku turbo srbi.

ODGOVORITE
Name

Pravnik pocetnik

17.07.2020 20:04

Kako ? A Branimir, Ziko, Stevanovic.... dali su nam druge prognoze

ODGOVORITE
Name

miki

17.07.2020 20:06

super.. samo glasajte i dalje za iste

ODGOVORITE
Name

BANJALUČANIN

17.07.2020 23:26

HAHAHA, KONAČNO DOŠAO JE VRAG PO SVOJE, OSTALO NAM JE SAMO JOŠ DA ZAPJEVAMO,, MRAK-MRAK, PAO NAM NA OČI....DOŠLO VREME VRAĆANJA...VRATI KOKO ŠTO SI POZOBALA....??????

Name

Eskom

17.07.2020 20:07

A zašto nisu plaćali ili dogovorili se sa Slovencima? Pa EPBiH je sve uredno regulisala..

ODGOVORITE
Name

sofronije

17.07.2020 20:24

konacno pravda , pravda da se ovo preduzece da u ruke slovenaca i da se rijese neradnika koji dobijaju za nerad po 2000 km mjesecno. ovde realno je potrebno 1000 radnika otpustiti

ODGOVORITE
Name

Veric

17.07.2020 20:40

Kad bi nama dugove vratili Litvanci i Rusi,mogli bi isplatiti Slovence.

ODGOVORITE
Name

Dušan

17.07.2020 20:44

Šta ima veze sad če Zora da digne kredit da vrati dugove......A ko je sklapao ugovore i zavio u crno nema veze....

ODGOVORITE
Name

Sada će...

17.07.2020 22:50

...ovog gubitaša prebaciti u vlasništvo Države BiH i da Sarajevo plaća lopovluk Pravoslavne strane? Još ih bg paşaluk zafrkao. Mislili da će Bg presuditi u korist Pravoslavne strane??? Hahahhahaha!

Name

Zoran

17.07.2020 21:01

Blago vama, teška je to bolest a vi je ne osećate. Što je najgore tako teško bolesni dočeka ćete starost a u bijedi.

ODGOVORITE
Name

re re

17.07.2020 21:04

Nije to samo govorio Dodik nego i jedan od većih lopova Petar Đokić.

ODGOVORITE
Name

Струја

17.07.2020 21:15

Ни марку им не враћати док Словенци не врате све и фенинг и то са каматама нашим штедишама новца који су поктали из љубљанске банке. Само им то ставити под нос, а и све остале дугове што су дужни.

ODGOVORITE
Name

Proleter

17.07.2020 21:15

U svakom ugovoru, a pogotovo u ovako ozbiljnim ugovorima, piše da ugovorne obaveze NE VAŽE u slučaju VIŠE SILE , ili ti Major Force,a u što spadaju ratno stanje, prirodne katastrofe, elementarne nepogode, itd. I u ovom ugovoru to piše, 213% sam siguran, ako u međuvremenu nije nestao ugovor. Da jeste nestao siguran sam 213%.

ODGOVORITE
Name

@proleter

17.07.2020 22:51

Ma nemoj mi reci, ako je tako zašto je onda EPBiH rijesila svoja dugovanja? I oni su mogli reći da je bilo ratno stanje i da nisu dužni vraćati dug.

Name

Re

17.07.2020 22:58

Ali ovde navode period nakon rata.

Name

Jovo

18.07.2020 05:14

Tacno tako,samo treba utvrditi da li je kod nas formalno bilo proglaseno ratno stanje ili smo isli ratovati onako iz zajebancije

Name

Direkt

17.07.2020 23:46

Ako je ovo tačno, onda ovo je propast i čitave elektroprivrede u RS, ne samo RiTe Ugljevik. Otićiće na kraju čitav ERS za 1 KM, kako je krenulo.

ODGOVORITE
Name

AR

18.07.2020 04:12

Iz ovog crveno-bijelog dimnjaka izlazi nazdraviji I najcistiji zrak na planeti Ko zivi u blizini ove nakarade nece mu trebati raspirator Pogledajmo samo ovaj dim koji izlazi iz ovog dimnjaka Miris maline

ODGOVORITE
Name

Boris

18.07.2020 05:47

A Slovenci treba da isplate građanima BiH staru deviznu štednju

ODGOVORITE
Name

Mile

20.07.2020 09:43

Ovo je jos jedan dokaz losih kadrova koje Srbi postavljaju na javne funkcije decenijama .Posledica toga oseca cela zajednica.Tako je i danas.Nesposobni i poltroni dominiraju ,na stetu svih drugih .

ODGOVORITE
Name

mr

20.07.2020 17:00

Sve dolazi na naplatu. Prije ili kasnije. A mi tonemo i nestajemo.

ODGOVORITE
Name

re

20.07.2020 18:11

Zato što smo hteli da živimo i da samo ludački trošimo, da svi lopovi iz stranaka i iz vlasti kradu, da se sve pljačka i troši, da se samo zadužuju sve više i više a ne pita kako će se to vraćati, da niko ništa ne vraća kao na primer ovo slovencima, ove vlasti hoće sve da požderu, potrše, raspu, a ništa neće da investirajum, da stvore, izgrade, naprave fabrike i privede, niko ne misli o bududućnosti, svi samo misle na pljačku i jedino i samo pljačkanje interesuje.