Поново проблеми с вирусом корона у кинеском граду

Готово сви летови из Урумчија, главног града кинеске регије Синкјанг, отказани су због епидемије корона вируса.

Свијет 17.07.2020 | 20:50
Поново проблеми с вирусом корона у кинеском граду

То можда и не би било тако чудно да овај град нема само шест случајева оболелих са симптомима и 11 асимптоматских случајева. Строге мере за сузбијање ширења епидемије укључују заустављање и метро линије као и многих линија јавног аутобусног превоза.

Након што се пандемија појавила у Кини крајем 2019. године, инфекција је сведена на ниже нивое. Како би се избегао други талас, чак и врло мале кластере у којима се појави инфекција кинеске власти схватају врло озбиљно. Почетна епидемија у граду Вухану доведена је под контролу кроз строге мере затварања.

У покрајини Синкјанг влада обећава одлучне мере за сузбијање епидемије, јављају локални медији.

Више од 600 летова из међународне зрачне луке з Урумчију је отказано. Неки корисници друштвених мрежа кажу да им је речено да не напуштају своје домове. Други пак тврде да се људи заустављају приликом покушаја изласка другог града у тој покрајини, Кашгара.

Једна је 24-годишњакиња на тесту била позитивна након што је имала симптоме коронавируса, а троје њених блиских контаката такође су позитивни, али они немају симптоме.

Забиљежен је још један асимптоматски случај мушкарца који је из града Урумчуи путовао у источну кинеску покрајину Џеђанг.

Од данас бројне авиокомпаније захтевају да сви путници који путују у Урумчуи имају негативан тест не старији од седам дана. Путници на апликацији морају показати тзв. здравствени код који показује да су сигурни за путовање, што би могло помоћи идентификовати евентуалне носитеље вируса.

Не зна се када ће се укинути та ограничења у превозу. Државни медији јављају да су трговине довољно опскрбљене храном, веројатно у намери да спрече људе који би могли почети панично куповати залихе.

живи углавном муслиманско ујгурско становништво и остале мањине, те је та покрајина већ подложна строгој државној контроли.

Нови случајеви заразе забележени су у среду, први пут након неколико месеци.

(Б92/ББЦ)

Коментари / 0

Оставите коментар