Ponovo problemi s virusom korona u kineskom gradu

Gotovo svi letovi iz Urumčija, glavnog grada kineske regije Sinkjang, otkazani su zbog epidemije korona virusa.

Svijet 17.07.2020 | 20:50
Ponovo problemi s virusom korona u kineskom gradu

To možda i ne bi bilo tako čudno da ovaj grad nema samo šest slučajeva obolelih sa simptomima i 11 asimptomatskih slučajeva. Stroge mere za suzbijanje širenja epidemije uključuju zaustavljanje i metro linije kao i mnogih linija javnog autobusnog prevoza.

Nakon što se pandemija pojavila u Kini krajem 2019. godine, infekcija je svedena na niže nivoe. Kako bi se izbegao drugi talas, čak i vrlo male klastere u kojima se pojavi infekcija kineske vlasti shvataju vrlo ozbiljno. Početna epidemija u gradu Vuhanu dovedena je pod kontrolu kroz stroge mere zatvaranja.

U pokrajini Sinkjang vlada obećava odlučne mere za suzbijanje epidemije, javljaju lokalni mediji.

Više od 600 letova iz međunarodne zračne luke z Urumčiju je otkazano. Neki korisnici društvenih mreža kažu da im je rečeno da ne napuštaju svoje domove. Drugi pak tvrde da se ljudi zaustavljaju prilikom pokušaja izlaska drugog grada u toj pokrajini, Kašgara.

Jedna je 24-godišnjakinja na testu bila pozitivna nakon što je imala simptome koronavirusa, a troje njenih bliskih kontakata takođe su pozitivni, ali oni nemaju simptome.

Zabilježen je još jedan asimptomatski slučaj muškarca koji je iz grada Urumčui putovao u istočnu kinesku pokrajinu Džeđang.

Od danas brojne aviokompanije zahtevaju da svi putnici koji putuju u Urumčui imaju negativan test ne stariji od sedam dana. Putnici na aplikaciji moraju pokazati tzv. zdravstveni kod koji pokazuje da su sigurni za putovanje, što bi moglo pomoći identifikovati eventualne nositelje virusa.

Ne zna se kada će se ukinuti ta ograničenja u prevozu. Državni mediji javljaju da su trgovine dovoljno opskrbljene hranom, verojatno u nameri da spreče ljude koji bi mogli početi panično kupovati zalihe.

živi uglavnom muslimansko ujgursko stanovništvo i ostale manjine, te je ta pokrajina već podložna strogoj državnoj kontroli.

Novi slučajevi zaraze zabeleženi su u sredu, prvi put nakon nekoliko meseci.

(B92/BBC)

Komentari / 0

Ostavite komentar