У Вухану остало неоткривено до 87% случајева заразе

До 87 одсто случајева новог корона вируса у Вухану између јануара и марта можда је остало неоткривено, наводи се у студији објављеној у четвртак у британском стручном часопису "Натуре".

Свијет 17.07.2020 | 13:40
У Вухану остало неоткривено до 87% случајева заразе

Студија, чији је аутор група кинеских стручњака са сједиштем у том граду из којег је кренула пандемија прошле године, открила је да између 53 и 87 одсто инфекција прије 8. марта није било идентификовано, што потенцијално укључује асимптоматске и благе случајеве.

Неузимање у обзир тих случајева свело је стопу репродукције на само 0,28.

То би значило да је у просјеку болест са једне заражене особе прешла на мање од једне особе, а то је онда указивало да је епидемија при крају.

Заправо је стопа репродукције током ране епидемије била 3,54, према објављеном раду, пуно већа од оне код САРС-а и МЕРС-а. 

Та открића истичу "ризик који представљају неидентификовани случајеви у промјени интервенцијских стратегија", навели су аутори.

Дијагностичке смјернице које је објавила кинеска влада у то вријеме одређивале су да се асимптоматске инфекције, иако потврђене лабораторијским тестирањем, не убрајају у "потврђене случајеве" све док не покажу клиничке манифестације.

То је можда умањило перцепцију пријетње те потенцијално смртоносне болести и утицало на стратегије Кине за сузбијање ширења Ковида-19.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ре

17.07.2020 13:59

Ковид има само једну нуклерну структуру и РНК и свака копија му је другација јер другу половину генетског материјала вуце од домацина (заразеног). Мутације су веома могуце јер цорона вирус типа Б је мутабилнији од САРС и Марс верзије. Но не вјерујем кинезима ниста, једино добро сто имају су маске, сви носе маске, и зато их похваљујем, и похваљујем како су на све заразили, послали нама заразене а измедју њихових градова се није смијело путоват. Нас су економски унистили а они зиве и раде И НИКО ИМ НИСТА НЕ МОЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

17.07.2020 19:14

кинези и неки народи на далеком истоку немају бас карактер да испадају из нормале, могу и замислит да би и вецину могла бит срамота да се тестирају и да буду 'позитивни'. парола сједи и сути.

ОДГОВОРИТЕ