Жена платила вазу 56 долара, пола века касније на аукцији продата за 9 милиона!

Заборављена ваза, давно купљења за 56 долара, продата је у суботу на аукцији у Хонг Конгу за девет милиона долара након што је откривена у дому старије жене у Европи.

Занимљивости 16.07.2020 | 16:31
Жена платила вазу 56 долара, пола века касније на аукцији продата за 9 милиона!

Ваза коју је угледна аукцијска кућа Сотеби описала као "изгубљено ремек дело" је ретки примерак из 18. века и стајала је 50 година у кући у средишњој Европи окружена мачкама и псима.

Врло необична ваза у којој се плаво бели порцулан види кроз мрежасту порцуланску структуру направљен је за цара Куианлонга који је владао Кином више од 60 година.

"Невероватно је да је та изузетно крхка ваза преживела пола века у кући окружена безбројним кућним љубимцима", рекао је Николас Чов, запослен у Сотебиу за Азију.

Ваза је тек једна од неколико сличних у свету које су израђене од 1742 до 1743. Крушколика ваза примерак је стила порцулана "јангцаи" којег карактерише уклапање западних боја и емајлирања у израду порцулана. Верује се да је власница исту добила у наслеђе.

Она је позвала проценитеље да погледају њену кинеску збирку. Стручњаци Сотебиа пронашли су запис о њој у архивима пекиншког Забрањеног града. Ваза је била у царској Палати небеске чистоће и цар ју је ценио због дизајна. Аукцијска кућа није открила у којој је европској земљи она откривена, пише Вечерњи лист.

Извор: Информер.рс 

Коментари / 0

Оставите коментар