Žena platila vazu 56 dolara, pola veka kasnije na aukciji prodata za 9 miliona!

Zaboravljena vaza, davno kupljenja za 56 dolara, prodata je u subotu na aukciji u Hong Kongu za devet miliona dolara nakon što je otkrivena u domu starije žene u Evropi.

Zanimljivosti 16.07.2020 | 16:31
Žena platila vazu 56 dolara, pola veka kasnije na aukciji prodata za 9 miliona!

Vaza koju je ugledna aukcijska kuća Sotebi opisala kao "izgubljeno remek delo" je retki primerak iz 18. veka i stajala je 50 godina u kući u središnjoj Evropi okružena mačkama i psima.

Vrlo neobična vaza u kojoj se plavo beli porculan vidi kroz mrežastu porculansku strukturu napravljen je za cara Kuianlonga koji je vladao Kinom više od 60 godina.

"Neverovatno je da je ta izuzetno krhka vaza preživela pola veka u kući okružena bezbrojnim kućnim ljubimcima", rekao je Nikolas Čov, zaposlen u Sotebiu za Aziju.

Vaza je tek jedna od nekoliko sličnih u svetu koje su izrađene od 1742 do 1743. Kruškolika vaza primerak je stila porculana "jangcai" kojeg karakteriše uklapanje zapadnih boja i emajliranja u izradu porculana. Veruje se da je vlasnica istu dobila u nasleđe.

Ona je pozvala procenitelje da pogledaju njenu kinesku zbirku. Stručnjaci Sotebia pronašli su zapis o njoj u arhivima pekinškog Zabranjenog grada. Vaza je bila u carskoj Palati nebeske čistoće i car ju je cenio zbog dizajna. Aukcijska kuća nije otkrila u kojoj je evropskoj zemlji ona otkrivena, piše Večernji list.

Izvor: Informer.rs 

Komentari / 0

Ostavite komentar