Странци отказују наруџбе из Српске због короне

Прерађивачка индустрија Републике Српске која запошљава највише радника, чак петину од укупног броја, у озбиљним је проблемима због кризе изазване новим корона вирусом.

Република Српска 15.07.2020 | 19:37
Странци отказују наруџбе из Српске због короне

Најугроженији су у области производње обуће, коже и текстила који биљеже пад од око 30 одсто. Ријеч је о индустрији која ради лон послове, дакле директно зависи од уговора ино-партнера.

Међутим, њихови партнери из иностранства отказују наруџбе због чега постоји оправдан страх за радна мјеста у наредном периоду.

– Сви наши партнери из иностранства су редуковали уговоре према нама, односно количине, па је дошло је до осјетног пада у нашем сектору за око 30 одсто. Други проблем је у томе што је комплетно у Европи стала продаја. Фирме са којима радимо не продају предвиђене количине, чак ни оне договорене. Складишта роба широм Европе су углавном пуна, трговине не повлаче уговорене количине и дошло је до великог застоја у циркулацији роба и новца када је обућа у питању – објашњава за Српскаинфо Радован Пазуровић, власник дервентске Фабрике обућа „Санино“.

Он каже да је на највећем удару модна обућа која се готово и не продаје, док је лоша и ситуација са обућом за свакодневну употребу.

Продаја и производња заштитне обуће је у благом паду, док, иако са потешкоћама, тренутно најбоље „иде“, производња обуће за намјенску индустрију.

– Ми из бранше, на основу информација које имамо од добављача, верујемо да нас на јесен проблеми тек очекују. Нико од нас нема храбрости да узима кредите за потрошњу, односно за плате, а посла имамо све мање. Истовремено, не видим у мјерама Владе ту врсту могућности да покрије губитке у производњи и трошкове који тек долазе – истиче Пазуровић.

Он истиче да је његова фирма исцрпила све резерве, имала је око два милиона КМ које је пренијела из прошле године, искористили су новац за плаћање свих обавеза и сада су на позитивној нули.

– Сада морамо бити искрени и према себи и друштву и јасно рећи да не можемо трошити оно што нисмо зарадили. То је истина колико год била болна – поручује овај дервентски привредник.

Прерађивачка индустрија Републике Српске, по посљедњим званичним подацима, запошљава више од 57.000 радника, а што је око 21 одсто од укупног броја радника.

Просјечна мајска плата запослених је била 746 КМ, што је за око 220 марака више од загарантованог минималца.

У склопу прерађивачке индустрије је и значајна област шумарства и прерада дрвета, те произвођачи намјештаја, који су, након великог пада у априлу, у мају показивали охрабрујуће знаке са првим мјерама попуштања у цијелој Европи.

Због тога су наши произвођачи сматрали да би у трећем кварталу ове године могли да поврате обим пословања прије проглашења епидемије.

– Међутим, сада готово све земље поново враћају неке мјере због повећаног броја новозаражених. То све уноси зебњу и генерално влада неизвјесност око опоравка – каже за Српскаинфо Лазо Шиник, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС.

Он каже да је други квартал ове године, што се тиче дрвопрерађивача и произвођача намјештаја, изгубљен за постизање резултата.

Каже да још нису познати статистички подаци за јун, а до краја године не очекује неки значајан преокрет.

О расту би се, како наводи, могло говорити тек у наредној години, мада многи економисти говоре да се томе можемо надати тек 2022. године.

(Српскаинфо Фото: С.Пашалић/РАС Србија) 

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

РЕ

15.07.2020 18:25

ШТА ИМА ВЕЗЕ ШТО ЈЕ СТАЛА ПРИВРЕДА, ИМА ЈАХОРИНА, ПОТРЕБАН ЈЕ ТЕНИСКИ ТЕРЕН У БЛ, ХЕЛИКОПТЕРОМ, ЛУДОВАЊА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

16.07.2020 04:04

Па толико има намета за становништво од ПДВ а, акциза и свега да им је довољно пара за раскошан живот,а народ што сиромаснији јефтинији гласови.

Name

Јаффа

16.07.2020 05:24

Из ММФ-а поручили Вишковићу да се задужујемо без лимита...сад га питати колико ће обични људи добити од тога?!

Name

Вук

15.07.2020 18:42

Људи,цистацица у електро предузецу у котор варосу добила 50.000 КМ те отпремнине.То је привредник.радник. Свака цаст.цути народе само цути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

15.07.2020 19:21

Шта ће нам индустрија када имамо Проинтер!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плате

15.07.2020 19:40

Плата 400 км и стала привреда, услови за рад никакви

Name

комсија

15.07.2020 19:33

која индустрија...не будите смјесни...ми ...тј они су унистили давно привреду..зато сад немамо проблеме са привредом

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

15.07.2020 19:55

Им гаража по 35 мил......а субвенције привреди 15 мил.....Субвенционишите пољопривреднике има земље можемо хранити и продавати половицу ЕУ.....ал онда нема политичара у добити ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.07.2020 21:17

О овоме ја причам већ годинама. Власт недовољно улаже у пољопривреду, док у запошљавање још мање, док ЕУ субвенционише пољопривреду толико да пољопривредника производња изађе џабе, ако се изузме рад. Слично је и са отварањем нових радних мјеста, пошто схватили су да их више кошта човјек на бироу, него човјек који ради, док код нас власт иде у другом правцу (све у јавну администрацију или на биро, а послије се чуде зашто нас је све мање). Ми смо већ годинама таоци погрешне политике власти тј. актуелног режима према народу и држави. Морамо мијењати нешто ускоро или ћемо на крају сви отићи у једном правцу.

Name

Странци и "српска "???

15.07.2020 20:03

Странци наручују из БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

15.07.2020 20:15

А гдје нам је привреда кад су је унистили до темеља резимски властодрзци.

Name

Андриц

15.07.2020 20:17

Ста ти није јасно?Ја нисам из те брансе,али ниси ни свјестан за какве се све брендове ради овде у РС.Један од примјера,Роналдове копацке(осим дјона),се раде у Котор Вароси...

Name

Директ

15.07.2020 21:34

Ђон од ципеле за Аддидас, куку за Голфа, дрвени чекић за туцање меса за Икеу, струју за Италијане, докторе за Швабе, по систему кључ у руке, затим сировину за алуминијум (не знам да ли Алумина још ради)... Углавном, економија нам је таква, да се углавном своди на сировине, дијелове, радну снагу, дораду и извоз свега тога, док са друге стране, 80 одсто тржишта хране на домаћем тржишту, чини храна из увоза. То све говори да наша економија је непланска, нити постоји било какав смјер, са циљем да се производи оно, у чему бисмо могли бити најбољи или у самом врху.

Name

Србија и Русија

15.07.2020 20:23

Бризгана је за те земље има посао цвијета

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

15.07.2020 20:41

Све сте покрали и уништили. Вратите покрадено и бити це довољно за неколико година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуне

15.07.2020 21:14

У европи назалост се све продаје. И народ нормално купује. Ту васу причу мачку о реп. Васа привреда 300 км плата. Ко има још за то да ради једино у зимбабвеу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скојевац

15.07.2020 21:38

Бас сте изабрали правог привредника. Све је капе из мјењао, од Титовог омладинца, комитетлије СКЈ, до Додиковог привредника. И увијек уз власт и уз бесповратно кредите. А жена му само јос сто не бије раднице за тих писљиви 400 КМ. По Дервенти пласирају приче о властитом новцу зарадјеном у Хонг-Конгу. Као и обично, приче за крезубе бираче. Исто као и његов велики Баја. Није ни чудо што пропадне развојна банка, поред оваквих привредника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скојевац

15.07.2020 21:52

Откуд то ја мислио у Дервенти се живи фантастично и сви имају апсолутно све...

Name

Ре:СКОЈ

16.07.2020 00:04

кад смо ишли у војску била пјесма”ој Требиње Требиње кад ме видиш ј.би ме” БиХ је била и остала вилајет и шта то ви очекујете?

Name

Дервента

16.07.2020 08:11

Радован пре ратна комуњара, у рату дезертер а после рата робовласник под скутама СНСД. Лаж, превара, манипулација, лицемерје, израбљивање су његова свакодневица. Зашто да му било шта верујемо. Он је себе обезбедио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хулк

16.07.2020 13:12

Пазуревиц теска лопина. Док нико није радио он је радио, и сад је као на нули нека прода синовог мерцедеса и свог па неце бити на нули бице у плусу.

ОДГОВОРИТЕ